médiaszereplés

Luxusjacht, magánrepülő, és kormányzati magyarázkodás a Házon kívülben az RTL Klubon

Több híradós anyag után az RTL Klub politikai magazinműsora, a Házon kívül is szentelt egy riportot az Orbán Viktor magánrepülőgépes utazásáról és a NER-elit luxusjachtozásáról szóló cikkünknek. 

A Házon kívül kedd esti adásában dolgozta fel a 17 milliárd forintos magánrepülőről, a 7 milliárdos luxusjachtról, és a járművek utasairól szóló múlt hétfői cikkünket, ami hatalmas botrányt kavart.

Kormánypárti politikusok azóta is össze-vissza magyarázkodnak, a repülővel lefotózott Orbán Viktor miniszterelnök válaszcsapást helyezett kilátásba a Kossuth rádióban, majd a Parlamentben azt közölte, hogy ő 30 éve így utazik, és a jövőben is így fog, a lakájmédiája pedig teli torokból sorosozik azóta is.

A Házon kívül riportja emlékezteti a nézőket arra, hogy Orbán Viktor eddig mindig azt a képet erősítette magáról, hogy ő a nép egyszerű gyermeke, aki perecet eszik az utcán, pacalt az étteremben, és vonattal utazik, mint bárki más. Ebbe az imidzsbe rondított bele az Átlátszó fotója arról, hogy a miniszterelnök egy 17 milliárd forint értékű magánrepülőgéppel utazott júliusban egy focimeccsre Bulgáriába.

A zavar mértékét mutatja, hogy a miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan először ajándéknak nevezte az exkluzív utat, de néhány nappal később a KDNP-s Hollik István már azt mondta, hogy nem ajándék volt a repülés – azt viszont nem közölte, hogy akkor mégis micsoda.

A bő 10 perces összeállítás kitért arra, hogy a hivatalos magyarázat szerint a miniszterelnök Garancsi Istvántól kapta az utat, ez pedig amiatt különösen problémás, hogy Garancsi cégei az elmúlt években több tízmilliárd forint értékű állami megbízásokat nyertek el.

Egyébként pedig egy kormánytisztviselő vagy képviselő sem fogadhatna el a repülőúthoz hasonló értékű (óránként 1,5-3 millió forint) ajándékot, mert ez már befolyásolási kísérletnek minősülne, magyarán korrupciógyanús lenne a dolog.

A Házon kívül összeállítása foglalkozott azzal is, hogy az Átlátszó kutatása szerint a magánrepülőgép többször volt ugyanakkor ugyanabban a városban, ahol éppen akkor a Lady Mrd nevű, 7 milliárd forint értékű luxusjacht is horgonyzott. A máltai bejegyzésű hajóról drónfelvételt készítettünk, a fedélzeten akkor éppen együtt utazott Homolya Róbert MÁV-elnök, valamint Mészáros Lőrinc egyik fontos üzlettársa, Szíjj László, és a Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott.

Mindez nagyon komoly összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, de a Házon kívül ezzel kapcsolatos megkeresésére egyik érintett sem reagált.

Az Átlátszó munkatársa, Erdélyi Katalin azonban nyilatkozott a riportban, amely itt megtekinthető:

 

 

Megosztás