sajtószabadság

„Szélsőbaloldali álhírgyár” – így rombolják az amerikai helyi sajtó hitelét a politikusok, akik Trump nyomában járnak

Egyre több amerikai politikus tanulja el Donald Trump amerikai elnöktől, hogy ha nem tetszik neki, amit a médiában lát, akkor azonnal ráfogja: fake news, azaz álhír. Ez pedig megrengette az amerikaiak bizalmát a sajtóban, és megnehezíti az újságírók munkáját még helyi szinten is – számol be róla a Vice News riportja. 

A videó főszereplője Devin Nunes kaliforniai republikánus képviselő, Donald Trump egyik szoros politikai szövetségese. Mint minden képviselőt, őt is két évre választják, így novemberben a választók ismét döntenek a sorsáról – ám a közvélemény-kutatások szerint nincs veszélyben a széke, azaz semmi sem indokolja a harcias kampányüzemmódot.

Sőt, a Fresno Bee nevű helyi lap – mint azt a főszerkesztő a videóban elmondja – minden választás előtt Nunes mellé állt. (Az amerikai sajtóban hagyomány, hogy egy lap a választás előtt támogatásáról biztosítja az egyik jelöltet a véleményrovatban.)

Ám a Fresno Bee egyik riportere, Mackenzie Mays bírósági dokumentumok alapján írt egy cikket egy borászatról, amelybe Nunes is befektetett. A cikk azt ismerteti, hogy a borászat egyik alkalmazottja beperelte a céget, mert a cég által szervezett jótékonysági hajókázást a cég magas rangú befektetői arra használták, hogy kokainozzanak és fizetett szexuális szolgáltatásokat vegyenek igénybe, majd jó hangosan kitárgyalják egymás között, melyik nő „teljesítményét” milyennek ítélik.

A bírósági dokumentumok szerint a borászat peren kívül megegyezett a pert indító alkalmazottal, ám a Vice-nak azt mondták: a kiránduláson jelenlévők közül senkinek sem volt sem üzleti, sem személyes kapcsolata a borászattal.

Nunes neve fel sem merült a bírósági papírokban, és senki sem vádolta azzal, hogy ott lett volna a hajókiránduláson.

A politikus mégis annyira ideges lett, hogy egy kétperces kampányvideót készített arról, hogy a Fresno Bee szélsőbaloldali „fake news”, azaz álhíreket közöl. Ezután a szerkesztőség, illetve Mackenzie Mays is gyűlölködő telefonhívásokat kaptak. A Vice által megkérdezett helyiek közül pedig sokszor még azok sem hisznek a Bee írásainak, akik egyébként nem támogatják Nunest.

A riport idéz egy felmérést, amely szerint az amerikaiaknak már 75 százaléka elhiszi, hogy a sajtó gyakran vagy legalábbis esetenként közöl olyan híreket, amelyekről tudja, hogy nem igazak.

Megosztás