médiaszereplés

Az ATV Híradójában is téma volt a felcsúti kisvasút kiperelt uniós pályázata, Mészáros Lőrincet is megszólaltatták

Az Átlátszó egy év pereskedés után megkapta az NGM-től a felcsúti kisvasút uniós pályázatát, amelyből egyebek mellett az is kiderült, hogy már a tervezésnél számítottak arra, hogy veszteséges lesz az üzemeltetés. A témáról az ATV Híradója készített riportot, melyben lapunk munkatársa és a felcsúti polgármester is megszólalt.

Tavaly nyáron kértük ki a felcsúti kisvasút uniós pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ami azonban nem adta ki az iratanyagot, ezért pert indítottunk. A bíróság október 4-re tűzte ki az első tárgyalást, de annak kezdete előtt néhány órával az NGM átadta a kért dokumentumokat:

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Október 10-én publikáltuk a minisztériumtól kapott adatokból írt cikkünket, melynek legfontosabb megállapításai az alábbiak:

  • a Mészáros Lőrinc által vezetett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) évi kb. 10 ezer utassal számolt a megvalósíthatósági tanulmányban
  • már a támogatás igénylésekor tudta a FUNA, hogy veszteséges lesz a kisvasút
  • a kisvasút összköltsége bruttó 1,15 milliárd forint volt, ebből 600 millió forint EU-s pénz
  • a kivitelezést a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte nettó 784 millió forintért
  • a felcsúti polgármester egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. alvállalkozóként vett részt az építésben

Az Átlátszó munkatársa, a kisvasúttal már korábban is több cikkben foglalkozó Erdélyi Katalin október 11-én a Klubrádió reggeli műsorában beszélt az ügyről, majd az ATV Híradójának nyilatkozott a perről és a megkapott iratokról.

Kollégánk mellett az ATV-nek sikerült megszólaltatnia Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, a kisvasutat építtető és üzemeltető FUNA vezetőjét is, aki szerint összességében nem lehet veszteséges a felcsúti kisvasút.

Az ATV Híradó riportja itt megtekinthető:

 

 

Mészáros Lőrinc vágatlan nyilatkozata – melyben többek közt elmondja azt is, hogy nem tudja, hogy a cége részt vett-e alvállalkozóként a kisvasút építésében, mert nagyon sok cége van – itt látható:

 

 

Erdélyi Katalin

Megosztás