interjú

Templomból a városházára: nyerhet-e független helyi civil a józsefvárosi választáson?

 

Bolba Márta, a józsefvárosi lutheránus gyülekezet lelkésze is indul az áprilisi időközi önkormányzati választásokon a VIII. kerületben. A flaszteren sétálva beszélgettünk vele a cselekvés erejéről, a közösségépítő aprómunkáról, és az emberközpontú fejlesztésekről.

Józsefváros legtöbb problémával terhelt körzetéből, a Magdolna-negyedből jutna be a Kocsis Máté vezette önkormányzatba Románné Bolba Márta. A körzetben járkálva mesélte el az Átlátszónak politikai motivációit, és sorolta el a helyiek bajos ügyeit. A szemmel látható lakhatási válságnak, a szociális problémáknak és a kerületben lévő óriási társadalmi kontrasztnak nyomatékot adott az interjúnak beszédes díszletet biztosító utcai lomtalanítás.

 

Templomból a városházára: nyerhet-e független helyi civil a józsefvárosi választáson? from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A lelkésznő jó menedzserként életet lehelt az egyik legnehezebb helyzetű evangélikus gyülekezetbe, az ingatlanok megfelelő hasznosításával egyre több családnak, és közösségnek tudtak otthont adni. A menekültválság idején Bolba gyülekezete adott teret az adománygyűjtő szervezetek civil fórumának is.

Az a civil csoport, amellyel a közössögépítést végzi, és a helyi szintű közösségi aktvitást kifejti, spontán módon átalakult Bolba kampánycsapatává. Sok olyan segítője akad a kampányban, akinek előtte ő segített önzetlen módon valamilyen probléma megoldásban.

A videóban kopogtatni kisértük el a képviselőjelöltet, és belefutottunk a kampánycsapata tagjaiba . A helyiekkel beszélve sokan elmondták a problémáikat Bolbának, de az arcukat kevesen vállalták nyilatkozathoz.

Kapcsolódó videónk egy másik jelöltről

Itt van Dopeman a nyolcból! – Pityinger László ringbe száll az időközi önkormányzati választáson

Amikor a helyi gyülekezet lelki vezetője lett, abból merített lelkierőt, hogy a Jóisten úgyis oda küldi, ahol a legtöbbet tehet. A Józsefvárosban pedig van tennivaló. A labdázás parkból való kitiltásának ügye eltörpül a lépten-nyomon látható lakhatási válság mellett.

A civilben a Közöd! Helyi civil szervezet aktív tagjaként főként a lakhatási gondokban segít Márta. Sokakat fenyeget a kilakoltatás. A leromlott állapotú önkormányzati lakásokat egyre több esetben inkább befalaztatja az önkormányzat. Bolba az Átlátszónak elmondta, hogy közel ezer önkormányzati ingatlan áll üresen a kerületben. A szellemlakások csótánytanyákká válva fertőzik tovább társasházat.

Kérdés, hogy a jó közösségi munka és szakmai elképzelések elegek lesznek-e a képviselői hely elnyeréséhez, amikor az ellenzék több jelöltet is állít a Fidesszel szemben. A kerületi lakosok szavazataiért nemcsak a fideszes alpolgármesterrel, Sántha Péternével kell megküzdenie Bolba Mártának, de az MSZP által is támogatott, de függetlenként induló Dopeman, továbbá a Munkáspárt, és az Együtt jelöltje is indul a választásokon.

Vágó Gábor

Megosztás