interjú

Itt van Dopeman a nyolcból! – Pityinger László ringbe száll az időközi önkormányzati választáson

 

Pityinger László, alias Dopeman, indul Józsefvárosban az áprilisi az időközi választáson. A 90-es években feltűnt rapper fenegyerek képviselőként belülről változtatná meg a rendszert. A hatalomról alkotott képéről, a nyolcadik kerületi teendőkről, Orbánról és Gyurcsányról is beszélgettünk vele a józsefvárosi flaszteren sétálva.

A Kocsis Máté által vezetett VIII. kerületben egy helyi képviselő lemondása miatt időközi önkormányzati választásokat tartanak április végén. A KDNP-s alpolgármester Sántha Péterné mellett ringbe száll az amatőr bokszoló és kisvállalkozó Pityinger, és Bolba Márta evangélikus lelkésznő. Mindkét civil jelölt várja az ellenzéki pártok támogatását is. Eddig egyik párt sem jelezte hivatalosan, hogy melyik jelöltet támogatná.

 

Itt van Dopeman a nyolcból! – Pityinger László önkormányzati képviselői helyért indul from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Pityinger az interjún kívül beszélt az Átlátszónak arról is, hogy jelenleg a zenélés mellett abból él, hogy egy póthaj-üzletet visz a XIII. kerületben. Haknikból már kevesebb van: volt, hogy vidéki zenei fellépését lemondták a politikai tartalmú megnyilatkozásai, kemény szövegei miatt. A Millában megkapott alternatív köztársasági elnöki címet azóta sem vette el tőle senki, ezért még mindig egy közjogi méltóságnak érzi magát.

2014-ben rekord alacsony volt a választási részvétel a körzetben. Volt olyan szavazókör, ahol alig 10%-os volt a részvétel. A civil jelöltek győzelmi esélyeit a mozgósítás sikeressége határozza majd meg. Pityinger a mellé álló pártok aktivistáiban bízik. A kormányszócső 888 szerint a DK és az MSZP támogatásában bízhat a rapper. A kormánypropaganda már támadni kezdte, a Lopni című slágerével. A szám videója azóta átlépte a félmilliós nézettséget a Youtube-on.

Vágó Gábor

Megosztás