dokumentumfilm

Szaúd-Arábia: olajvagyon mögé rejtett diktatúra

Szaúd-Arábia a luxus és a végtelen mennyiségű olaj országa – a felszínen. Valójában azonban a lakosság egyre nagyobb él szegénységben, terjed az elégedetlenség, a nőknek kezd elegük lenni abból, hogy csak másodrendű állampolgárok. A kormány erről hallgat, vagy legalábbis próbál terelni, ha pedig valaki megpróbálja bemutatni a valóságot, azzal nem bánnak kíméletesen. A szaúdi helyzetről a PBS forgatott dokumentumfilmet.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Jasszer szaúdi aktivista, egy underground hálózat tagja, aki titokban videófelvételeket készít a Szaúd-Arábiában uralkodó állapotokról. Személyazonosságát fél felfedni, joggal tart attól, hogy a kormány terrorizmusra vagy árulásra hivatkozva börtönbe zárná, megkínozná vagy kivégezné. A PBS stábja a Saudi Arabia Uncovered c. filmben Jasszer és más aktivisták segítségével mutatja be, milyen az élet a színfalak mögött.

A 6 milliós lakosú Rijádban, a szaúdi fővárosban van egy utca, ahol csak paloták sorakoznak. Itt laknak azok az emberek, akik az olajtartalékokból befolyó pénzekből részesülnek. A szaúdi állami olajvállalat értékét 10 trillió dollárra becsülik, miközben a lakosság negyede szegénységben él. Az ország szigorú szunnita elvek szerint él, az igazságszolgáltatás a saría alapján működik, ennek értelmében nem ritka a nyilvános, akár az út szélén is elvégzett kivégzés sem.

A fényűző bevásárlóközpontokban és parkokban a vallási rendőrség járőrözik, és a szaúdi állam alapját adó, szigorú szunnita ág, a vahhabizmus szabályai alapján dolgoznak, például tilos nyilvános helyen zenét játszani, de az is megtörténik, hogy az embereket kizavarják a kávézókból, hogy inkább menjenek imádkozni. Az aktivisták videóiból kiderül, hogy a vahhabita ideológiát már az iskolában elkezdik tanítani a gyerekeknek, bemutatnak többek között egy olyan tankönyvet, amely szerint a keresztényeket és a zsidókat is el kell pusztítani. Az oktatást arra használja az állam, hogy a királyi uralkodócsaládot megvédje.

Bár az országban vannak kormányellenes mozgalmak, a tagok élete folyamatosan veszélyben van. A legnagyobb tiltakozó megmozdulások az országnak éppen abban a részében vannak, ahol az olajmezők találhatók. Az iszlám kisebbséget alkotó siíták nem részesülnek az olaj által biztosított luxusból, szociális reformokat és népjóléti intézkedéseket követelnek.

Az ellenzéki mozgalmak tagjait rendre letartóztatja a kormány, az egyik vallástudós, Nimr-al-Nimr kivégzése pedig nemzetközi visszhangot keltett. Raif Badawi bloggert az egyik írása miatt 1000 botütésre és 10 év börtönre ítélték, míg a film készítésének idején négy tinédzser volt halálsoron, köztük Nimr-al-Nimr unokaöccse. A szaúdi kormány szerint a letartóztatottak terrorista-cselekmény miatt kerültek börtönbe, ahol rettenetes állapotok uralkodnak. Az aktivistáknak az egyik börtönbe is sikerült bejuttatni rejtett kamerákat, a felvételeken látható, ahogy a rabok a többiek szeme láttára lövik be magukat, vagy kínozzák rabtársaikat.

 

 

A kormányellenes mozgalmárok egyik fő célja a nők jogainak kibővítése is. Hala Doszari egykor a szaúdi egészségügyi minisztériumban dolgozott és videoblogban osztotta meg a gondolatait, de azóta elhagyta az országot, mert úgy érezte, nem élhet szabadon. Loujan Hathboul még mindig Szaúd-Arábiában él, 2015-ben több mint két hónapra került börtönbe azért, mert az Egyesült Arab Emírségekből a saját maga vezette autójával akart visszatérni.

Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót, valamint sehova nem mehetnek férfi kísérő nélkül és a nők ellen elkövetett erőszak ritkán végződik büntetéssel. A nők azonban nem hagyják magukat, titokban találkoznak és próbálják kitalálni, hogyan harcolhatnának a jogaikért. A folyamat lassúnak ígérkezik, de talán reményt adhat, hogy 2015. decemberben az ország történetében először nők is részt vehettek a helyhatósági választásokon.

A szakértők szerint Szaúd-Arábia előtt nem áll túl fényes jövő: az ország öt éven belül csődbe mehet, ennek következtében megnyirbálhatják a költségvetést, problémát jelent a nagy munkanélküliség a fiatalok körében, és a régióban folyamatosak a konfliktusok, elég csak a szíriai háborúra gondolni. Közben Szalman, a szaúdi király igyekszik demonstrálni hatalmát: még soha annyi kivégzés nem volt az országban, mint 2015-ben.

A film angol nyelven, angol felirattal megtekinthető itt.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás