dokumentumfilm

A kínai cenzorok el akarták tüntetni a szmogról szóló dokumentumfilmet. Itt megnézheti!

Előbb promózta, majd megpróbálta eltüntetni a netről „A búra alatt” című dokumentumfilmet a kínai rezsim. Bár a környezetszennyezés okait és következményeit kutató opusz bizonyosan a Kommunista Párt engedélyével kerülhetett fel a netre, az 5 nap alatt elért kb. 200 millió letöltés és az általa keltett vita mégis túl kockázatosnak bizonyulhatott.

Környezetszennyezésről szóló dokumentumfilm talán sosem indult ilyen erősen: 72 óra alatt 155 millióan nézték meg Csaj Csing, az állami televízió volt sztárriporterének jó másfél órás moziját az ország előtt álló egyik legnagyobb kihívásról, a légszennyezés okairól, következményeiről és a változás lehetséges eszközeiről. A produkciós költségeket állítólag saját zsebéből finanszírozó újságíró, aki tévés állását is odahagyta a film kedvéért, első gyermeke születése nyomán vágott bele a projektbe.

(Felirat bekapcsolható a videó alatti csíkon)

A 104 perces film, amit sokan Al Gore Kellemetlen igazságához is hasonlítanak, szintén egy személyes, és kétség kívül meggyőző felütéssel indít. A 39 éves Csaj Csing egy előadóterem félhomályában magyaráz a főleg fiatalokból álló közönségnek, és elmeséli, hogy saját gyermekének születése – akit rögtön egy daganattal is műtöttekhogyan alakította át viszonyát az addig leginkább szükséges kényelmetlenségként elkönyvelt szmoghoz. Korábban még védőmaszkot sem hordott, de „amikor a kezedben van ez a piciny élet, a légzése, az étele, az itala a te felelősséged. Ekkor kezdesz el félni.” – mutat rá a felelősség felfedezésére. Ekkor kezdett másképp nézni a hírhedt PM 2,5 diagramokra is – ezek, a köznyelvben „szálló pornak” is nevezett, 2.5 µm-nél kisebb átmérőjű, jellemzően égésből származó részecskék egyszerre fontos problémává váltak az életében.

A szennyezésről szóló kutatásának története, amit elnyűtt farmerben, fehér blúzban, a színpad nyújtotta személyes-kollektív keretben, a szenvedély és az objektivitás meggyőző keverékével ad elő a riporternő, maga a film. Mi lesz, ha a felcseperedő gyerekünk kérdőre von, miért nem mehet ki az utcára az év 180 napján?

Milyen válaszaink vannak erre a 3 alapkérdésre: Mi a szmog? Honnan ered? És mit tehetünk ellene?

Egy hasonló kaliberű és témájú alkotás a kormány egyetértése nélkül nyilván nem kerülhetett volna ki a Youtube helyi megfelelőjére, a Youku-ra. Ráadásul a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi újságjaként üzemelő Zsenmin Zsipao volt az első, amely a szerzővel készült interjú társaságában honlapján közölte a videót, és a környezetvédelmi miniszter is méltatta Csaj Csing munkáját. De míg hétfőn a kommentátorok még azt latolgatták, mi lehet az oka a rezsim engedékenységének, keddtől a legtöbb portál már csak hibaüzeneteket közölt a vonatkozó linkeken.

A kezdeti engedékenység okai közt lehet, hogy a film elsősorban a helyi vagy regionális szereplők felelősségét firtatja, és ugyan számos szabálytalanságot és csalást feltár, óvakodik attól, hogy a központi politikákat kérdőjelezze meg. Az is elképzelhető, hogy a Kommunista Párt így tesztelte a közvéleményt a témával kapcsolatban a múlt csütörtökön indult parlamenti ülésszak, az Országos Népi Gyűlés kezdete előtt; ahogy az is, hogy a növekedés mérséklődésének gondolatához – az idén várható 7%-os GDP-gyarapodás negyedszázada a leggyengébb adat – szoktatná ilyen módon a nagyérdeműt.

A KKP egyébként nem először ismerte el a problémát, amely a kevés olyan politikai téma egyike – idézi az rfi.fr Gabriel Grésillon, a „Kína, egy nagy ugrás a ködbe” című könyv szerzőjét – amely a rezsim tehetetlenségét bizonyítja. „Hiába támogatja masszívan a megújuló energiákat, és hiába válik Kína a napelemek és szélerőművek termelésének bajnokává, ha a levegő, a talaj és a folyóvizek rettenetes szennyezettségét nem képes visszafordítani” – írják.

„A búra alatt” azonban olyan vihart kavart a helyi közösségi médiában, ahol három napig másról sem volt szó – 280 millió komment a Twitter kínai megfelelőjén, a Weibo-n –, hogy az általa vetett hullámok már kellemetlenné váltak a hatalom számára.

Megakadályozandó, hogy a törvénykezési időszak témái háttérbe szoruljanak, önöknek szigorú ellenőrzés alatt kell tartani a közbeszédet, és tartózkodniuk kell attól, hogy népszerűsítsenek az internetről vagy a társadalomból eredő érzékeny témákat. A média, így az internet minden típusú és szintű fórumán (a Weibót és a kínai WhatsApp, a WeChat-et is ideértve) azonnal meg kell szüntetni „A búra alatt” című filmről és szerzőjéről szóló tartalmakat.”

Így szólt a kedden kiadott titkos cenzori utasítás, amely azonban mégis kiszivárgott. A Weibon az egyik legnépszerűbb Csaj Csing-idézet egyébként valami ilyesmi lett volna: „a történelem akkor kezdődik, amikor hétköznapi emberek százezrei azt mondják: nem vagyok elégedett, nem akarok várni, hanem felállok és csinálok valamit”.

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás