adatvizualizáció

A nap infografikája: csökken az építkezési kedv Budapesten

Az utóbbi években folyamatosan növekvő lakásépítési tendencia megtörni látszik most: 2021 első negyedévében valamelyest csökkent is a leadott lakásépítési engedélyek száma az előző évihez képest. Településtípustól függően alakult az építkezési kedv: megfordult ugyanis a trend, és az eddig teljes növekedést produkáló Budapesten drasztikusan csökkentek a kiadott engedélyek, míg az eddig stagnáló vidéki községek és városok óriási növekedést produkálnak.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A fővárosban 80%-kal kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki, mint 2020 első negyedévében. Ezzel szemben  viszont a megyei jogú városokban szinte ugyanekkora százalékban nőtt az engedélyek száma, a többi városban 82, a községekben pedig 84 százalékos a növekedés. Azonban mivel Budapesten épül a legtöbb lakás, így összességében mégis 1,2%-kal kevesebb lakás építését kezdeményezték.

Az állami támogatások nagy szerepet játszanak abban, hogy a legtöbb helyen még mindig folyamatosan nő a lakásépítések száma. A budapesti csökkenés betudható esetleg a koronavírus következményének, bár az is lehet, hogy egy hosszú távú változás előszele. A fővárosiakat érinthették legrosszabbul a lezárások, a bezártság és a programlehetőségek beszűkülése, rengetegen vesztették el a munkájukat vagy estek el több bevételi forrástól. A világon máshol is megfigyelhető, hogy a járvány nagyvárosi megélése és a home office sikere sokakat az olcsóbb, tágasabb vidéki lakhatás irányába terel. Ez a helyzet akár egy lassú decentralizációs folyamat kezdete is lehet.

 

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás