koronavírus

A gazdagabb országokban több támogatást kapnak, akik a járvány miatt nem tudnak dolgozni

A koronavírus és a vele járó lezárások mindenhol erősen sújtják a gazdaságot. Vannak, akik nemcsak homeofficeba kerültek, hanem munkaóráik számát lecsökkentették, elvesztették a munkahelyüket vagy szabadúszóként nem kaptak megbízásokat.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az összeg változó, de szinte minden európai ország kormánya nyújt valamilyen támogatást a polgárainak. Ez alól jelenleg Észtország és Fehéroroszország képez kivételt, ahol a rászorulók semmilyen állami juttatásra nem számíthatnak. Míg Fehéroroszország a járvány ideje alatt egyáltalán nem hozott segítő intézkedéseket, Észtország és Bosznia-Hercegovinával együtt az elsők között volt 2020 márciusában, akik támogatást biztosítottak, kezdetben a fizetés több, mint 50 százalékát, majd kevesebbet és végül júliustól ez is megszűnt.

Magyarország viszonylag későn, április 16-án kezdett támogatásba. A koronavírus első hulláma alatt az érintettek a fizetésük több, mint 50 százalékát kapták meg. Ez a támogatás szeptember 11-től megszűnt, majd novembertől egy kisebb összeget kaptak már csak. 

A támogatás többnyire attól függ, hogy az ország mennyire tudja megengedni magának, nem pedig attól, hogy mennyire lenne rá szükség. Így azokon a helyeken alacsonyabb a támogatás mértéke, ahol igazán szükség volna rá. Nyugat-Európában mindenhol meghaladja a támogatás az 50 százalékot, Dél-Európában, Kelet-Közép- és Kelet-Európában számíthatnak kisebb összegre a rászorulók.

Felhasznált források:

https://www.bsg.ox.ac.uk/research/research-projects/coronavirus-government-response-tracker

https://ourworldindata.org/grapher/income-support-covid?stackMode=absolute&time=2021-01-10&country=&region=Europe

Szémann Tamás

Megosztás