koronavírus

11 623 idős emberrel több hunyt el a járvány alatt, mint egy átlagos évben

A KSH közzétette a tavalyi év utolsó hetének halálozási statisztikáit is. 2020-ban Magyarországon 139 866-an hunytak el, ez 7558 ezerrel több a vártnál, azaz a megelőző öt év átlagánál. Ez közel 6 százalékos növekedés. A járvány által leginkább érintett 65 év feletti korosztálynál a növekedés sokkal nagyobb volt, 10 százalék, úgy, hogy az év első hónapjaiban a gyenge influenza szezon miatt jóval kevesebben haltak meg a vártnál. 

Támogatási kampány

Ha az évnek csak a járvány érintette időszakát vizsgáljuk (március második hetétől), akkor még szembetűnőbb a különbség, 10 százalék a teljes lakosság körében és csaknem 15 százalék a 65 év felettiek között, ami azt jelenti, hogy 11 623 idős emberrel több hunyt el a járvány alatt mint egy átlagos évben.

 

Mint a legtöbb országban a járvány alatt, nálunk is problémát jelentett, az elhunytak estében biztosan meghatározni, ki halt meg koronavírus-fertőzés közvetlen vagy közvetett következtében és ki pusztán egyéb okok miatt. A járvány járulékos halálozási adatai sem szerepelnek a statisztikákban szoros összefüggésbe hozva a járványhelyzettel és annak kezelésével. 

Szémann Tamás

 

Megosztás