infografika

Argentínából már képet kaphatunk az orosz koronavírus-oltóanyag mellékhatásairól

Van egy ország, ahol december vége óta 60 év alatti egészségügyi dolgozókat oltanak Sputnik V vakcinával. Ez az első nagyszabású külföldi bevetése az eddig sem a WHO, sem bármely nyugati ország engedélyezési hatósága által semmilyen formában nem engedélyezett vakcinának. Argentína lett az a kísérleti ország az orosz oltóanyagnak, ami Izrael a Pfizer vakcinának.

Támogatási kampány

Két alapvető kérdés van még mindig az itthon is oltani tervezett Sputnikkal kapcsolatban: a hatásfoka és a biztonságossága. A gyártó szerint 90% feletti a hatásfok  és biztonságos is a készítmény, de az állami Gamaleya Intézet részletes vizsgálati eredményeit nem tették eddig közzé.

Argentína a kontinens egyik legkeményebb korlátozó intézkedéseit hozta meg, mégis rosszabb a halálozási arány mint a szomszédos Brazíliában. Eddig 45 000 halottja van a 45 milliós országnak. Argentína folyamatosan próbált vakcinához jutni, több gyártóval kötött vakcina tesztelési együttműködést, elővásárlási szerződéseket, valamint megállapodott az AstraZenecával, hogy Latin-Amerikában itt gyártják majd az oxfordi vakcinát. Mostanáig az egyetlen konkrét oltási lehetőség, az orosz realizálódott. Január közepéig 600 000 adag érkezett és a beadott oltások száma 300 000-hez közelít. Miközben újabb szállítmányt várnak, a múlt héten engedélyezték használatát a 60 év felettiek körében is.

Argentínában is magas a bizalmatlanság a Sputnik V-vel kapcsolatban, ezért is figyelik és teszik közzé folyamatosan a megfigyelt mellékhatásokat. Ezt a biztonságossági jelentést ábrázoltuk, és amint lesz az idősekre vonatkozó adatsor, azt is megmutatjuk.

A Sputnik V mellékhatásai

A Sputnik V mellékhatásai

A következő országok engedélyezték az orosz vakcinát: Algéria, Argentína, Fehéroroszország, Bolívia, Irán, Magyarország, Palesztina, Paraguay, Szerbia, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emirátus és Venezuela.

Szémann Tamás

Megosztás