adatvizualizáció

Széchenyi, Rákóczi, Kossuth – 89 százalékban férfiak neveit viselik Budapest utcái és terei

Budapesten közel kétezer olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről lett elnevezve, esetleg valamely keresztnevet viseli. A névadási szokások sokmindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak, mely korszakokat véli saját történelme kiemelkedő és fontos időszakának. Ebben az anyagunkban azt mutatjuk be, hogy Budapesten kikről neveztek el köztereket, és milyen emlékezetpolitikáról árulkodnak az utókor döntései.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

Egy nemzet emlékezetpolitikája – ahogy a szobrok – úgy a közterek elnevezésében is megjelenik. A névadásokat és a névváltoztatásokat szerencsés esetben közéleti viták előzik meg, máskor csak utólag van mód a döntések megvitatására, de előfordul, hogy utólag sem. Kormányok és rezsimek szívesen teszik az ideológia játszóterévé a köztereket, egykori neveikre sokszor már csak az ott élő idősek emlékeznek.

Máskor velünk maradnak a múlt árnyai, vagy a politikai akarat újra előhozza őket, így kinek-kinek kedves vagy gyűlölt nevek tűnnek el a közterekről, vagy kerülnek elő újra. Így számos, az 1948-as kommunista hatalomátvétel utáni emlékezetpolitika számára fontos utcanevet cseréltek le a rendszerváltás után, ahogy napjainkban egyre több olyan átnevezésről hallunk, amelyek névadói kétes szerepet játszottak a két világháború között.

Az Átlón megjelent interaktív anyagunkban azt mutatjuk be, hogy Budapesten és agglomerációjában hol vannak valós vagy fiktív személyneveket viselő közterek, hogyan aránylanak egymáshoz a férfiakról és nőkről, magyarokról és külföldiekről, valós és fiktív személyekről elnevezett közterek.

Budapest utcanevei

Budapest utcanevei / férfiak és nők

 

A teljes anyag az alábbi linkre kattintva érhető el:

Terek és nevek – Budapest utcanevei

Budapesten közel kétezer olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről lett elnevezve, esetleg valamely keresztnevet viseli. A névadási szokások sokmindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak, mely korszakokat véli saját történelme kiemelkedő és fontos időszakának.

Az Átló az Átlátszó adavizualizációs csapata. Eddigi munkáinkat itt találhatod meg. A Facebookon itt, a Twitteren itt, a Tumblr-en pedig itt tudsz bennünket követni.

Bátorfy Attila

Megosztás