Adatviz

Kőművesek, párttitkárok, és szövőnők helyett ma már fafaragók, operaénekesek, és balett-táncosok kapnak Kossuth-díjat

Pár nappal a nemzeti ünnep és az ehhez kapcsolódó Kossuth-díj átadás előtt az ÁTLÓ megvizsgálta az elmúlt évtizedek díjazottjait. A több mint másfél ezer kitüntetett adataiból kiindulva, interaktív ábrákon láthatóvá tettük a tevékenységek sokszínűségét, a díjazottak életkori sajátosságait, a nemek aránytalanságát.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A művészeti élet legrangosabb, állami kitüntetését a forradalom 100. évfordulóján, 1948-ban adták át először. Kezdetben nagy gyűjtődíjként elismerték vele a művészek mellett a tudósok és a kétkezi munkások teljesítményét is. Így beszélhetünk Kossuth-díjas kőművesekről (10 mester érte el a csúcsot), vagy vájárokról (25 díjazott), tanárokról (15), esztergályosokról (13) és megannyi szakmunkásról, akik kitűntek Magyarország újjáépítésében.

Infografika: Atlo

1963-ban megreformálták a díjat. Az elismerések számát radikálisan csökkentették – az első évben még 110 díjazottat jegyeztek fel. A tevékenységi körökből megmaradt a kultúra és változás volt az is, hogy nem minden évben járt elismerés. A rendszerváltás óta a köztársasági elnök évente adja át a díjakat a miniszterelnök javaslata alapján. Kezdetben négy fokozata is volt. Mára ebből kettő maradt – a rendes- és a nagydíj. A díjjal pénzjutalom is jár, az aktuális nettó éves átlagkereset ötszöröse.

Infografika: Atlo

Az adatvizualizációban név szerint megtaláljuk az elmúlt hét évtized összes díjazottját.

A teljes interaktív anyag az alábbi linkre kattintva érhető el:

Másfél ezer Kossuth-díj

Három évvel a második világégést követően rangos állami díjat alapítottak a magyar tudomány és kultúra művelőinek, valamint az ország újjáépítésében kiemelkedő munkásoknak. A Kossuth-díj ma a művészvilág legmagasabb állami kitüntetése ezért az első évek díjazottjait nézve furcsának tűnik az elismerések száma és a sokszínű tevékenység, amiért odaítélték.

Az ATLO korábbi munkáit elérheted a honlapunkon, illetve ha szeretnél minket követni, akkor itt teheted meg a Facebookon és a Twitteren.

Mikola Bence

Megosztás