Uncategorized

Forgó grafikonon a globális felmelegedés

A globális felmelegedést ábrázolja az az érdekes adatvizualizáció, amely nemrég bukkant fel a Reddit közösségi média és kibeszélő oldalon.

A szerző egy bizonyos Kevin Pluck, aki lehet, hogy véletlenül feltalált egy új adatvizualizációs ábrázolási formát. Mivel az oldalon még senki nem látott ehhez hasonlót, a Reddit-felhasználók „forgó cilinder gráfnak” nevezték el.

Pluck az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Intézet (NOAA) által publikált Globális Történeti és Klimatológiai Hálózatnak (GHCN) illetve a Kiterjesztett, Rekonstruált Tengerfelszín Hőmérsékletnek (ERSST) nevezett adatkészleteket használta.

Egyes felhasználók megjegyezték, hogy ebből a grafikából nem derülnek ki pontos adatok, mivel a 3D megjelenítés nem a legszerencsésebb ilyesféle adatok illusztrálásához. A szerző szerint nem a pontos adatok bemutatása volt a cél, hanem az, hogy ábrázolja, milyen extrém hőmérsékleti változáson ment keresztül a Föld felszíne.

 

 

Az ábra annyiban különleges, hogy egy lineáris vonal helyett egyszerre láthatjuk az évet, a hónapot és a hőmérséklet-emelkedést is. A legnagyobb ugrást hozó évek külön megjelennek az ábra jobb oldalán, és látható, hogy az utóbbi néhány esztendő hatalmas változást hozott.

Az eredeti vizualizációt a szerző videó formátumban tette közzé, itt lehet letölteni: Global Temperature Change V2.

Katona Fruzsina

Megosztás