Uncategorized

Így áramlanak a menekültek Európába

Színes és mozgó ábrán a menekültválság.

A finn Lucify.com az ENSZ adatai alapján készített egy mozgó infografikát, amely szerintük világosan mutatja meg, hogy milyen mértékű az Európában jelenleg tapasztalható menekültválság – a II. világháború óta nem volt ehhez fogható.

A beágyazható, ám eredeti helyén, nagy méretben még jobban élvezhető interaktív ábra igazán profi munka: 2012. január elsejétől napjainkig mutatja az Európába érkező menekültek mozgását a világ különböző országaiból. Egy mozgó pont 25 főt jelöl, a térkép felett található csúszkán pedig beállíthatjuk, hogy milyen gyorsan szeretnénk végignézni az áramlást. Ha egy adott ország fölé visszük az egeret, akkor csak az arra vonatkozó menekültmozgást látjuk, és az oda érkezők, vagy azt elhagyók számát. A folyamatosan növekvő – Németország esetében a legmagasabb – oszlopok a 2012 óta odaérkezettek összlétszámát mutatják.

Az óceánra kattintva újra a teljes kép tárul elénk. Valóban megdöbbentőbb a látvány bármilyen táblázatnál, a készítőknek sikerült a különböző közleményekben és jelentésekben emlegetett számokat valósággá vizualizálniuk.

A térkép alatti grafikon hónapokra lebontva mutatja be, hogy mely országból melyikbe hányan érkeztek – ehhez hasonlót már láttunk az svt.se svéd online lap jóvoltából szeptemberben.

Végezetül még egy kis magyarázó ábra látható a menekültek számának jobb értelmezése érdekében:

– az ENSZ becslései szerint 2011 áprilisa és 2015 szeptembere között félmillió szír menekült érkezett Európába: ők szorosan egymás mellé állva 8 focipályát foglalnának el

– de a menekülteknek csak kis része megy Európába, az ENSZ négymillió szír menekültet tart nyilván Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban, Egyiptomban és Észak-Afrikában: ők 59 focipályán férnének el

 

 

 

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás