Uncategorized

Kocsmák alapján mérték fel az Egyesült Királyság és Írország lakosságát

Egy Berlinben élő informatikus, Ramiro Gómez, szabadidejében mindenféle érdekes térképeket és adattömböket dob össze. Nemrégiben az Egyesült Királyságról és Írországról készített egy vaktérképet, amely a brit szigetek lakosságát hivatott megmutatni – a helyi kocsmák elhelyezkedése és sűrűsége alapján.

A térkép alapját az OpenStreetMap elnevezésű teljesen nyílt forráskódú, közösségi térképalkalmazás adja. Ezt a szoftvert úgy kell elképzelni, mint a Google Maps-et, azzal a különbséggel, hogy ide mindenki önszorgalomból és ingyen tölti fel a földrajzi adatokat. Gómez elsőként tehát letöltötte az OpenSreetMap adatbázisát, amely összesen 9 millió bejegyzést tartalmazott. Ebben azonban szerepelt még a világ összes látnivalója, parkja, kocsmája stb. A következő lépés tehát az volt, hogy leszűkítse az adatbázist ez utóbbi kategóriára. Mivel sok hely csak hiányosan került fel az adatbázisba, tehát nem tartalmazott pontos koordinátákat, Gómez ezeket kihagyta. Azonban még így is közel 120 ezer találat volt.

Végül ezt a 120 ezer kocsmát kellett elhelyezni a világban, hogy lássa, melyek esnek az Egyesült Királyság és Írország területére. Az GeoPlanet Explorer nevű weboldalról megszerezte a brit szigetek koordinátáit, melyeket arra használt, hogy a kocsmák adataival összevetve tovább szűrje a találatokat. Durván 28 ezer egyezést talált, tehát az OpenStreetMaps szerint ennyi kocsma található a brit szigetek területén. Ezt kétséggel kell fogadnunk, mert azt jelentené, hogy a világ összes kocsmájának közel negyede található itt. Ugyanakkor, egy, a BBC-n megjelent cikk szerint csak az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) területén 57500 kocsma van. Ez a jelentős különbség rámutat az OpenStreetMaps hiányosságaira.

Magának a térképnek a megalkotásához a Matplotlib Basemap Toolkit elnevezésű alkalmazást használta. Ez az szoftver 2D-s adatokat, mint például a kocsmák koordinátái, tud elhelyezni vaktérképeken és a OpenStreetMaphoz hasonlóan nyílt forráskodú, tehát bárki ingyen elérheti és használhatja. Gómez ennek segítségével hozott létre egy látszólag üres, fehér képet. Csakhogy ez már tartalmazta a brit szigetek koordinátáit. Miután rávetítette a kocsmákat jelölő, 28 ezer kék pontot, a fehér alapon szépen kirajzolódott az Egyesült Királyság és Írország térképe.

A két legnagyobb csomópont Angliában található, délkeleten Londont láthatjuk, kicsit északabbra pedig Manchestert és Sheffieldet. Ha alaposan megnézzük a térképet, észrevehetjük, hogy még a legsűrűbb területeknél is vannak teljesen üres részek, amelyek jól elkülönülnek. Ezek az Egyesült Királyság nemzeti parkjai, mint például a manchesteri csomópont mellett található Peak District Nemzeti Park.

Érdekes, hogy például Skócia fővárosában Edinburghben többen laknak, mint Manchesterben, az előbbit mégis alig lehet megtalálni a térképen. Ez két dolgot jelenthet: vagy a térkép és az OpenSreetMap adatbázisa hiányos, vagy egészen egyszerűen negatív sztereotípia, hogy a skótoknál és az íreknél sok a kocsma.

A térkép tanulságaként levonhatjuk továbbá, hogy az írek és britek nagyon szeretnek a tengerparton kocsmázni, hiszen a kék pontok alapján tisztán kivehető Nagy-Britannia határvonala.

(A térkép Ramiro Gómez engedélyével került az Adatújságírás blogra, saját honlapján elérhető az eddigi munkássága.)

Katona Fruzsina

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás