Uncategorized

A hét infografikája: honnan jönnek, merre mennek a világ menekültjei

A hét infografikái a New York Times a világ menekültjeinek útjait térképre vivő, az ENSZ adatai alapján készült anyagából származnak.

A világon most van a legtöbb menekült valaha. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) menekültügyi főbiztosságának frissen kibocsátott anyaga hatvanmillió menekültről tud a világban, akik közül tizennégymillió 2014 során hagyta el a szülőföldjét.

A New York Times az adatokat térképre vitte, és több képpel illusztrált cikket közölt belőlük a múlt hét szombatján. A hét infografikáit ezekből a térképekből válogattuk.

Ezen a képen az látszik, honnan jönnek és merre tartanak a világ menekültjei:

men1

Tavaly a legtöbben Szíriából menekültek el az ott dúló többfrontos polgárháború miatt. A 11,6 millió szíriai menekült legnagyobb része a lakóhelyét elhagyva az országon belül maradt, a határokat is átlépő közel négymillió ember közül a legtöbben a közel-keleti országgal szomszédos államokba kerültek. Ezeken kívül Egyiptomba mentek a legtöbben, majdnem száznegyvenezren.

men2

A következő képen az látszik, hogy hol él most a legtöbb menekült. A legtöbben nem Amerikában vagy Európában, hanem a pontozott vonallal körülrajzolt részen vannak: ez az összes menekült 85 százalékát jelenti.

men3

Például Etiópiában 665 ezren, Pakisztánban másfél millióan találtak menedékre.

Összehasonlításképpen: Magyarországon a kiadvány adatainak tavalyi felvételekor 2693 menekült volt, a menekültstátuszért folyamodó és kérelmük elbírálására váró emberek pedig 1402 főt számláltak.

Sarkadi Nagy Márton

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás