Uncategorized

A hét infografikája: a világ legnagyobb fegyverexportőrei

A 2010 és 2014 közötti időszak legnagyobb fegyverexportőreit és legfontosabb vásárlóikat ábrázolja a SIPRI adatai alapján készült kép.

A két, régóta rivalizáló ázsiai állam közül Pakisztán Kínából, míg India inkább Oroszországból importál fegyvereket – ez is látszik azon a képen, amit a Dadaviz készített a SIPRI friss adatai alapján és ami nálunk a hét infografikája lett.

exp800

Az Egyesült Államok minden más államnál több országba szállít fegyvereket (2010 és 2014 között 94-be), és legnagyobb vásárlója Dél-Korea is csak az összes eladás 9 százalékáról tehet. Regionálisan Ázsia és Óceánia fogadja a legtöbb amerikai fegyvert, a teljes torta 48 százalékát. Közel-Keletre 32, Európába 11 százaléknyi megy.

Az Egyesült Államokhoz képest Oroszországnak koncentráltabbak a vásárlói; India kína és Algéria együttvéve az összes export közel 60 százalékáért felelősek. De Oroszország még így is 56 különböző államba (plusz az ukrajnai lázadó erőknek) szállított fegyvert ez alatt a négy év alatt.

Kína az elmúlt évtizedben vált a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőrévé, miközben például Németország és Franciaország eladásai visszastek. A most vizsgált négy évben szállított páncélozott járműveket és szállítórepülőgépeket Venezuelába, három fregattot Indonéziába és drónokat Nigériába.

Németország eladásait részben az fogta vissza, hogy 2014-ben a német kormány szigorúbb fegyverexport-szabályozást elentett be, különösen a Közel-Kelet vonatkozásában.

Franciaország pedig az ötödik helyről a harmadikra ugrott volna, ha nem állítják le egy oroszok által rendelt Mistral-osztályú hadihajó leszállítását. Erre Oroszország az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt került sor.

Az infografika adatainak forrása a SIPRI idén márciusban kiadott, a nemzetközi fegyverkereskedelem új trendjeiről szóló összefoglaló anyaga, ami angol nyelven elérhető itt.

A SIPRI, azaz a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet munkájának egyik fókusza a nemzetközi fegyverkereskedelem. Ezt a területet folyamatosan kutatják és évente friss adatsorokat adnak ki az alakulásáról. Erre azért van szükség, mert sok fegyvereladó- vagy vásárló igyekszik titkolni a tranzakciók tényét.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

 

Megosztás