Uncategorized

A hét infografikája: leggazdagabbjaink is szegények európai összehasonlításban

A Business Insider összeáállítása alapján készült térképes ábra több európai országot hasonlít össze az egyes államok leggazdagabb emberének vagyona alapján. A száz leggazdagabb magyarnak összesen is kevesebb pénze van, mint a leggazdagabb osztráknak.

Szerdán a Business Insider közölt összeállítást másfél tucat európai ország leggazdagabb emberéről. A lista elsősorban arra fókuszált, hogy kinek menyi pénze van és azt miből szerezte – kezdve a holland Charlene de Carvalho-Heinekentől, aki a nagyapja által a 19. században alapított Heineken sörcég örököse, egészen a lengyel Jan Kulczykig, aki üzleti karrierjét még a kommunista rezsim alatt kezdte német autók importálásával.

A dadaviz ezekből az adatokból készített egy térképet, ami arra fókuszál, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz az egyes országok leggazdagabb állampolgáruk vagyona alapján. A térkép milliárd dollárnyi egységekkel mér – ez az összeg mai árfolyamon kétszázhetvenmilliárd forintot jelent.

networth800

Magyarország nem került be az összeállításba és ezért nincs a térképen, így segítségül hívtuk a hazai kiadású, leggazdagabb magyarokat listázó összeállításokat.

A Forbes tavalyi összeállítása szerinti leggazdagabb magyarok egyikének sincsen egymiliárd dollárt elérő vagyona, pedig a térképen ez a legkisebb mértékegység. Az első három:

A Docler-alapító Gattyán György 174,3 milliárd forintja mai árfolyamon 0,65 milliárd dollárnak felel meg.

Csányi Sándor OTP-vezér 159,5 milliárd forintos vagyona 0,59 milliárd dollárt ér.

A Trigránit-vezér Demján Sándor 146,3 milliárd forintos vagyona 0,54 miliárd dollárra váltható át.

Összehasonlításképpen: a leggazdagabb román Ioan Niculae 1,15 milliárd dolláros vagyont szedett össze mezőgazdaságból és műtrágyából.

A száz leggazdagabb magyar listájával évente jelentkező napi.hu az idei, még meg nem jelent összeállításáról annyit közölt, hogy a rajta szereplők összvagyona megközelíti a 2600 milliárd forintos összeget. A 9,62 milliárd dollárnak megfelelő értéknél egy személyben több vagyona van az osztrák Dietrich Mateschitznek: a Red Bull-alapító vagyona 11,8 milliárd dollárt ér.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás