Uncategorized

A hét infografikája: adatigénylések az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok kormányának tavaly hétszázezernél is több közérdekű adatigénylést nyújtottak be, a héten azt az infografikát találtuk a legjobbnak, amelyik ábrázolja: ezek közül hányra válaszoltak és mennyit utasítottak el.

Egyre kevésbé átlátható az Obama-kormányzat – ez a fő tanulsága az Associated Press hírügynökség cikkének, amely az amerikai kormány által közzétett, közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos tavalyi statisztikákat elemzi.

Miközben az amerikai, információszabadságról szóló törvény biztosította lehetőség egyre népszerűbb – tavaly  714 ezer közérdekű adatigénylés érkezett szövetségi szervekhez, amelyből 647 ezerre válaszoltak is – a cenzúrázott válaszok száma is megnőtt. A kormányzat 251 ezer esetben nem adta ki vagy redaktálta a dokumentumokat – ebe beletartoznak azok az esetek is, amikor csak néhány szót vagy egy alkalmazott telefonszámát takarták ki, de az is, amikor szinte a teljes szöveget fekete tintával fedték le. Az adatokat Jody Sieratzki képesítette a Dadaviznek.

foia

Az amerikai kormányzat tavaly egyébként 434 millió dollárt költött az állampolgárok, vállalatok és társaik adatigényléseinek megválaszolására. Emlékezetes: Kocsis Máté józsefvárosi polgármester egy februári testületi ülésen kelt ki azok ellen a magyar állampolgárok és szervezetek ellen, akik “nagy mennyiségű közérdekű adat-igénylésekkel megpróbálják olyan szinten leterhelni a kormánypárti polgármesteri hivatalokat, hogy az már-már működésképtelen legyen.”

A józsefvárosi önkormányzat – mint azt a nekik beadott adatigénylésre kapott válaszból megtudtuk – összesen 1216 adatigénylést válaszolt meg az elmúlt öt évben.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen látható dokumentumrészlet valós, az American Civil Liberties Union perelte ki a CIA-től, kínzásokról szól.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 

Megosztás