Uncategorized

Infografikán ábrázolták, mennyire fontos hivatkozási alap az Átlátszó

Egy internetes keresési-szövegbányászati szakmai blog megvizsgálta és képen ábrázolta, hogyan hivatkoznak egymásra a magyar politikai blogok és híroldalak. Az Átlátszó és a nálunk vezetett külsős blogok is hasítottak.


kereses.blog.hu március eleji cikkében írt arról, hogy politikai témájú internetes oldalak linkelési szokásait vizsgálták ahhoz, hogy megállapítsák, hogyan hivatkoznak egymásra a magyar politikai blogok és híroldalak.

Először összeírtak nyolcvan politikai blogot. Ezután az általuk írt célprogram a listán szereplő blogokon először megnézett egy cikket, aztán továbbhaladt az ezekben szereplő linkeken megtalálható újabb oldalakra, ott is megkereste a linkeket, és így tovább – összesen tíz lépésnyi mélységben.

A végeredményt több képen is ábrázolták.

Ezen a képen a PageRank algoritmus szerint, mivel „a Google által kifejlesztett PageRank algoritmus mind a be-, mind a kimenő éleket figyelembe veszi, ezért nagyon jó képet ad egy-egy csomópont autoritásáról.”

cikkbe1

 

A második képen pedig az adott oldalra mutató hivatkozások száma szerint.

cikkbe2
Jól látszik, hogy az Átlátszó mindkét kép alapján a hivatkozások alapján legfontosabb magyar híroldalak közé tartozik.

A kisebb csomópontok között pedig feltűnik öt ma az Átlátszó blogszolgáltatását használó, „külsős” blog is:
– az élesen szarkasztikus Vastagbőr politikai blog,
– az Így írnánk mi blog, amit az Átlátszó jogi csapatát is erősítő alkotmányjogászok írnak közjogról, közigazgatásról és közpolitikáról,
– A PC blog, amit a Political Capital elemzői és vendégszerzői írnak a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről
– Pogátsa Zoltán közgazdász európai integrációról, felzárkózásról, a globális gazdaságról vezetett Pogiblogja
– és az alig egy hete az Átlátszóhoz költözött, tőlünk korábban amúgy független Átlátszó Oktatás blog, amelynek célja, hogy átláthatóbbá tegye a magyarországi felsőoktatási intézmények működését.

Sarkadi Nagy Márton

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 

Megosztás