Uncategorized

Graph.tips: egy Facebook-kereső, ami működik

Amekkora ígéret volt 2013-ban a Facebook Graph Search, annyira feledésbe is merült, de úgy tűnik, hogy van egy sokkal jobb, ténylegesen használható alternatíva.

A Google potenciális versenytársaként beharangozott Facebook Graph Search kapcsolati hálóra és lájkokra alapozó, személyre szabott keresési algoritmusát megjelenése óta elég sok kritika érte. Az egyik hátránya a programnak, hogy a keresőfunkciót külön be kell kapcsolni, a Facebook által megálmodott kezelőfelület pedig ugyan lehet forradalmi, viszont sokak szerint elég szokatlan. 2014 decemberében aztán a Facebook lemondott a Binggel való partnerségről, és emiatt sok keresőfunkció működésképtelenné vált.

Az adatújságírás-körökben jól ismert Henk van Ess Facebook Graph Search-en alapuló projektje, a graph.tips annyiban hoz újat, hogy lehetővé teszi a „régi” módon való keresést. Akárcsak a Facebook Graph Search esetén, a keresőt használat előtt be kell kapcsolni (ez egyszerű: a Settings menüben a nyelvet kell átállítani English (US)-re), illetve egy külön kütyüvel meg kell határozni a keresett személy vagy hely Facebook ID-jét. Innen már megy minden, mint a karikacsapás: a graph.tips különféle mezőiben lehet rákeresni a Graph Search leggyakoribb kérdéseire – például arra, hogy az illető személy milyen fotókat lájkolt, milyen bejegyzéseket kommentelt vagy milyen országokban járt.

Tudni kell ugyanakkor, hogy a graph.tips jelenleg nem képes olyan komplex lekérdezéseket kezelni, mint például „Ausztriában síelő budapesti fogorvosok” vagy „azok az egyedülálló férfiak, akik kommenteltek a barátnőim fotóira” – a lekérdezések személyre szabása, mint opció, remélhetőleg hamarosan bekerül keresőbe.

Mindenesetre azt gyorsan sikerült kideríteni, hogy Semjén Zsoltnak lassan több fotója készült Székelyföldön mint Magyarországon, Vona Gábor pedig főleg kutyás fotókat lájkol. Le sem merjük írni, milyen fotókat kommentelget Széles Gábor hivatalos oldala: azt ki-ki nézze meg maga.

Sipos Zoltán

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás