Uncategorized

A hét infografikája: Ukrajna felé tartó orosz katonai járművek

A Bellingcat térképre vitte, hogy hol láttak internetezők orosz katonai járműveket Ukrajna körül.

A hét infografikája az a térkép, amelyen a Bellingcat az általa kibányászott adatok alapján jelzi, hogy hol láttak internetezők orosz katonai járműveket. A Bellingcat egy Eliot Higgins nevű korábbi blogger innovatív közösségi-oknyomozó online újságja, amit főleg közösségi adományokból indított tavaly nyáron. Higgins, aki Brown Moses néven blogolt korábban, formális képzetlensége dacára elengedhetetlen adalékokkal járult hozzá a szíriai konfliktus feldolgozásához a nemzetközi médiában. Egy „Hogyan bizonyította be egy munkanélküli blogger, hogy Szíria vegyi fegyvereket használt”, alcímű cikk a New Yorker magazinban például részletesen bemutatja, hogyan használták Higgins eredményeit önmagukban és a további munkához alapanyagként bevett médiumok és az ott dolgozó újságírók, például olyan magasan specializált területen, mint a lőszerek azonosítása.

A Bellingcat részben Higgins korábbi tanulságait valósítja meg: a közösségi médiából összekotorható adatok segítségével, kollaboratív munkával igyekszik elsősorban fegyveres konfliktusokkal kapcsolatban rávilágítani a részletekre. A mostani térkép egy ilyen projektnek az első lépcsőfoka: az Ukrajna környékén látható orosz katonai járműveket hétköznapi internetezők látták-fényképezték-posztolták, a Bellingcat mindössze összegyűjtötte az adatokat, és ezt a munkát a jövőben is folytatni tervezi. A kedden megjelent térkép mindenesetre már most is megér egy pár percet. mert Higginsék az egyes észlelésekhez időpontot, fegyverzetet és az eredeti észlelő által posztolt kép vagy videó linkjét is megadták.


Data from bellingcat-vehicles.silk.co

 

Sarkadi Nagy Márton

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Sarkadi Nagy Márton

Megosztás