Uncategorized

Pártpénzek és élelmiszerárak: kedvenc adatújságírás projektjeink 2014-ből

Offshore joghatóságok adatbázisai, pártfinanszírozás, női jogok és repülés: idén nem volt egyszerű kiválasztani a kedvenc adatújságírás-projektjeinket. Annál is inkább, mert már Magyarországon és Erdélyben is van egy-két említésre méltó projekt.

Nem lehet nem észrevenni, hogy az Egyesült Államokban Magyarországnál némileg előrébb járnak, ami a pártfinanszírozás átláthatóságát illeti. Ez a Public Integrity projektje a nagyvállalatok által a politikai szerepet vállaló civil szervezeteknek nyújtott „adományokról”.

partfinanszirozas

 

Az év legkevésbé látványos, ugyanakkor szerintünk a legfontosabb projektje az ICIJ Offshore Leaks adatbázisa, melyben 30 évre visszamenőleg 10 offshore joghatóság adataiban lehet keresni.

offshoreleaks

 

Az USA Today a fegyveres ámokfutókról készített egy interaktív anyagot, melyből többek között kiderül, hogy a nagy médiavisszhangot kiváltó esetek csak a jéghegy csúcsa.

fegyveres

 

A The Guardian projektje világszintű pillanatképet nyújt a nők helyzetéről. Az egyes országokra kattintva kiderül, hogyan (nem) lépnek fel a nők elleni erőszak, a zaklatás, az abortusz, az egyenlő a munkavállalási jogok, a diszkrimináció és a nemek közötti egyenlőtlenség ellen.

noijogok

 

Menő még a polgári repülés történetét bemutató projekt, szintén a The Guardiantól.

utvonalak

 

A hazai mezőnyből említésre méltó

A Korrupciókutató Központ Budapest által készített Közpénzkereső, melyen bárki megnézheti, hogy ki, mikor és mennyiért nyert közbeszerzést az elmúlt években. Az oldalt mi is teszteltük, kapcsolódó cikkünk itt olvasható.

kozpenzkereso

 

A vs.hu Magyarország kihalófélben levő falvairól készített multimédiás projektje, Az Isten háta mögött

istenhatamogott

 

Erdélyből pedig meg kell nézni

A Pénzcsinálók.ro alkalmazását, mely segít összehasonlítani az EU-tagországok élelmiszerárait.

elelmiszerarak

 

Valamint Csala Dénes interaktív infografikáit Székelyföld lakosságáról.

szekelyfold

 

Sipos Zoltán

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás