helyközi járat

„Milliók fognak háziorvos nélkül maradni” – a Partizán videója cikkünk nyomán

2022 januárjában a háziorvosi praxisok tíz százaléka betöltetlen volt Magyarországon. Hat járásban már minden második lakosnak nincs saját háziorvosa, tizenegy faluban pedig csak minden harmadik lakosra jut egy háziorvos. Az ellátást helyettesítéssel oldják meg, a betegekre azonban így egyre kevesebb idő jut. Hogy miért maradnak százával üresen a rendelők, arra baranyai és somogyi falvakban kerestük a választ, míg a Partizán azt vizsgálta, hova vezethet mindez.

Hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében készült legújabb vidéki riportunk, amelyben a háziorvosi praxisok kiüresedésének okait kutattuk.

Tapasztalataink szerint a még dolgozó orvosok jelentős része idős, sokan 70 év felettiek. Azonban nincs, aki átvegye a helyüket: anyagilag ugyanis nem éri meg egy-egy kisebb körzetet elvállni, és az ingázás vagy épp az „állandó ügyelet” sem túl vonzó az orvosok számára.

„Már lemondtunk arról, hogy saját háziorvosunk legyen” | atlatszo.hu

A háziorvosi praxisok tíz százaléka ma betöltetlen Magyarországon, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Hat járásában (Barcsi, Cigándi, Devecseri, Putnoki, Szikszói, Vásárosnaményi Járások) már minden második lakosnak nincs saját háziorvosa, tizenegy faluban pedig csak minden harmadik lakosra jut egy háziorvos. Somogyi és baranyai riportunkban megpróbáltunk választ találni arra, miért üres egyre több rendelő.


Ha viszont nem születik megoldás, az komoly problémákhoz vezethet. Ezt a témát járja körül a Partizán videója cikkünk nyomán.

Mint írják, a háziorvosi praxisok tíz százaléka jelenleg is betöltetlen, ami azt jelenti, hogy már így is közel egymillió magyarnak nincs állandó háziorvosa. „A háziorvosi rendszer süllyedő hajóján helyettesítésekkel próbálják betömködni az egyre szaporodó réseket. Csakhogy a háziorvosok átlagéletkora hatvan év, nem lehet őket a végtelenségig kizsákmányolni a hivatástudatra hivatkozva. A közeljövőben milliók maradhatnak háziorvos nélkül. Mivel a legtöbb ember számára a háziorvos jelenti az elsődleges kapcsolatot az egészségügyi rendszerrel, ezért ha ez így folytatódik, az az elkerülhető, korai halálozások számának drasztikus emelkedésével fog járni.”

A videó itt megtekinthető:

Ez a cikk hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42