közpénzégetés

Népnemzeti élményközpont 30 milliárd adóforintból – drónvideón mutatjuk a lakiteleki Hungarikum Ligetet

Nemcsak 30 milliárd forint közpénz, hanem rengeteg fantázia is kellett a Hungarikum Ligethez, ami Lezsák Sándor, az országgyűlés fideszes alelnöke, költő fejéből pattant ki: turul alakú lovarda, kunhalommal fedett borkatedrális, footgolf pálya, wellness hotel, csodaszarvas alakú úthálózat, hungarikumok háza planetáriummal. Személyesen Lezsák Sándor vezetett minket körbe Lakiteleken, ahol drónvideó segítségével a magasból is megnéztük az elkészült és folyamatban lévő beruházásokat. Kiderítettük, hogy a négycsillagos Hungarikum Szállodát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi fel egy szegedi politikus cégével közösen, bruttó 10 milliárd forintból. Azt is megtudtuk, hogy a Kárpátia Rendezvényház bruttó 3,4 milliárdba fog kerülni, és egy 400 milliós napelempark is készül. A Hungarikumok Háza pedig bruttó 1,3 milliárd forintból épült fel, és még egy planetárium is befért.

Társadalmi célú hirdetés

Kecskeméttől 23 kilométerre nőtt ki a szántóföldből Lezsák Sándor birodalma. A liget a 4 500 fős Lakitelek szélén található, amit külön közúti tábla jelez, ugyanis egy teljesen új városrész született 30 milliárd forint közpénzből. Az országgyűlés alelnöke személyesen vezette körbe stábunkat (ez ritka gesztus manapság, és ezúton is köszönjük a szerk.), forgatásunk pedig egy kis mozizással kezdődött: megnéztük a Lakitelekről szóló filmet, amit Lezsák nemrég Orbán Viktor miniszterelnöknek is bemutatott, akinek nagyon tetszett a film”.

Népnemzeti élményközpont 30 milliárd adóforintból – drónvideón mutatjuk a lakiteleki Hungarikum Ligetet from atlatszo.hu on Vimeo.

Azért látogattunk ki a helyszínre, hogy megnézzük, az ide áramló közpénzeket mennyire hatékonyan költötték el a kulturális és szellemi fellegvárban. Az első ránézésre egyértelmű, hogy a Hungarikum Liget a jelenlegi hatalom kultúrpolitikáját híven tükrözi, és hogy az országgyűlés alelnöke jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal.

Miért pont Lakiteleken épült a Hungarikum Liget? A történet a 80-as évekbe nyúlik vissza, ugyanis ide gyökerezik az MDF (Magyar Demokrata Fórum) nevű politikai párt, ami a rendszerváltás egyik kulcsszereplője volt. Az MDF 1987. szeptember 27-én Lezsák Sándor tanító házának az udvarán, a lakiteleki sátorban alakult meg. Lezsák később az MDF elnöke lett, 2004-ben azonban kizárták a pártból. A politikus ma már fideszes országgyűlési képviselő, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületében (Kiskunfélegyháza) egyéni mandátumot szerzett.

Az egyház a biztosíték

A Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Lezsák 1991-től a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lakitelek Népfőiskola igazgatója.

Ma már azonban a Népfőiskola a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában van, aminek a Fidesz mellett kampányoló Kiss-Rigó László a vezetője. Nem titok, hogy a szegedi püspök érdeklődik az állami finanszírozású nagyprojektek után, például futballstadionra korábban 14 milliárd forintot kapott.

Nem írtunk a hadi sírokról, templomokról, ezért nem nézhettük meg a püspöki stadiont

Plácido Domingo koncertjével és a Lazio elleni meccsel nyit augusztusban Kiss-Rigó László püspöki stadionja Szegeden. A mintegy 8 000 férőhelyes Szent Gellért Fórumba, azaz a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjába nemrégiben sajtóbejárást szerveztek. Több helyen lehetett olvasni azonban, hogy akárkiketnem engednek be a 12,7 milliárd forint közpénzből épült stadionba. Mi is tettünk egy próbát.

A tulajdonosváltásra a Népfőiskola eladósodása miatt került sor: 2000-ben a Szeged-Csanádi Egyházmegye megváltotta a Népfőiskola adósságát, cserében annak ingatlanjai az egyházmegye tulajdonába kerültek, de 20 évig Lezsák alapítványai maradnak a kezelői.

Azt a Magyar Narancs írta meg annak idején, hogy bagóért szállt az egyházmegyére a vagyon: a Népfőiskola 170 milliós adósságával szemben még a 100 millió forintot sem érte el az összeg, amennyiért a Népfőiskola az egyházé lett. (Akkor még Gyulay Endre volt az egyházmegye püspöke.)  A népnemzeti élményközpontot 2020-ban adták át a püspökségnek.

Népfőiskolából népnemzeti élményközpont

Az elmúlt 10 évben a Népfőiskola Alapítványnak bőségesen jutott közpénz:  csak a beruházásokra 30 milliárd forintot biztosított az állam. A Népfőiskola Alapítvány 1992-ben mindössze három épületben kezdte meg a működését. Lezsák többször nyilatkozta, hogy a Népfőiskola a „leánykori neve” a Hungarikum Ligetnek. Ma már az épületeket is nehéz megszámolni, az eredetileg 4 hektáros területen fekvő Népfőiskola időközben 26 hektárossá hízott.

A közhasznúsági jelentésekben látszódik, hogy 2010-ben még nem kaptak a működéshez állami támogatást,

a második Orbán-kormány megválasztása utáni évben viszont elkezdett dőlni a pénz.

2011-ben 330 millió forintot, 2012 és 2014 között minden évben 300 millió forintot, 2015-ben 458 millió forintot, 2016-ban 456 millió forintot, 2017-ben 624 millió forintot, 2018 és 2020 között minden évben 625 millió forintot kaptak.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(„script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

A Lezsák Sándortól kapott dokumentumokból kiderül, hogy 2020-ban a Népfőiskola Alapítvány tervezett nettó árbevétele 604 millió forint volt, de a pandémiás helyzet következtében végül 355 millió forint lett a nettó árbevétel.

2020-ban csak a fenntartási költségek 1 milliárd 363 millió forintra rúgtak.

A legnagyobb kiadást a bérköltségek jelentették, amire 656 millió forintot költöttek, központi igazgatásra pedig közel 300 millió forintot.

Lakiteleki Népfőiskola fenn… by atlatszo

 

Lezsák Sándor azt is elmondta, hogy a fejlesztésekkel igyekeznek lefaragni a költségeket, azonban a Népfőiskola soha nem lesz teljesen önfenntartó, mindig is szükség lesz a működéshez állami támogatásra, amit azzal igazolt, hogy fontos kulturális feladatot látnak el.

A működési támogatásokon felül dőltek az állami támogatások is a beruházásokra. Lezsák Sándor az átláthatóság érdekében összekészített számunkra egy táblázatot, ami a beruházások bruttó árait tartalmazza. A táblázatban néhány tervezett projekt ára is szerepel, ami eddig még nem jelent meg a sajtóban. A közbeszerzési értesítőben ráadásul több tétel egy közbeszerzés alatt futott, így nem látszódott külön az egyes épületek felújítási vagy építési ára. (Az összes beárazott fejlesztést a dokumentum tartalmazza, lentebb csak a nagyobb beruházásokat részletezzük.)

Népfőiskola: Beruházások ár… by atlatszo

 

A Club Tisza Hotel, a Széchenyi ház és a Tisza Étterem felújítására, valamint a Lakodalmas-ház kialakítására 20132017 között közel bruttó 4 milliárd forint jutott. A többi támogatást 2019-ben és 2020-ban kapták.

Jurta egyenesen Mongóliából, de épül a 10 milliárdos szálloda is

  • Hungarikum Szálloda: a négycsillagos, 160 férőhelyes hotel most épül, és közvetlen összeköttetésben lesz a fürdővel. A szobák egy-egy hungarikumról kapják a nevüket. A szálloda már igen előrehaladott állapotban van, azonban a kivitelező cég nevét nem találjuk a közbeszerzési értesítőben. Az EKR-ben csupán azt látni, hogy az eljárás fajtája Közvetlen felhívással induló tárgyalásos értékhatár alatti beszerzés. A 444.hu számolt be arról, hogy Lezsák alapítványa 2019-ben 18 milliárdot kapott a kormánytól, hogy felépítse a Hungarikum Hotelt (ez az összeg a felső korlátot jelöli). A Lezsáktól kapott táblázat szerint a szálloda kivitelezésének a bruttó ára 10 milliárd forint, a befejezési határidő 2022. 01. 31. Azt is megtudtuk, hogy

a Hungarikum Hotel kivitelezését a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. és egy szegedi üzletember-politikus cége, a FERROÉP Zrt. konzorciumban nyerte el.

  • Kincsem Fogadó: 2019-ben újították fel, 79 férőhelyes, ár: bruttó 729 millió forint.
  • Hotel Club Tisza és Wellness: háromcsillagos, 94 férőhelyes, 2016-ban újították fel, 2020 nyarán bővítették ki wellness részleggel. A wellness részleg ára: bruttó 464 millió forint. Az üvegházban (bruttó 297 millió forint) 2018 óta termesztenek zöldségeket, amiket a szomszédos zöldségfeldolgozóban dolgoznak fel. A termés egy része a Tisza Vendéglőben kerül felhasználásra.
  • Jurták: a hét darab jurta egyenesen Mongóliából érkezett, bennük 49 személyt tudnak elszállásolni.
  • Avarok Szálláshelye Kemping: fentről látszik, hogy az életfa motívumát rajzolja ki, a kemping területe 24 férőhelyes.

Több mint ötmilliárd termálfürdőre

  • Nyitott termálfürdő, kemping és kiszolgálóépületek: ára bruttó 1,6 milliárd forint.
  • Zárt termálfürdő és Ligetszépe Gyógyászat: 2021-ben adták át a gyógyászati központot. Ára bruttó 4 milliárd forint.

Lezsák veje a footgolf szerelmese

  • A turult mintázó lovarda: 2019 szeptemberére készült el, a díjmentes iskolai lovasoktatás, az egyéni edzések, a lovaspolgárőrképzés központja. Ár: bruttó 591 millió forint.
  • Nimród Footgolf Park: erről a sportról Laktiteleken hallottunk először, a labdarúgás és a golf ötvözete. A 7,5 hektáros pálya kialakításánál a Nimród csillagképet vették alapul. Lezsák veje, Molnár Arnold a footgolf szerelmese, emiatt lett footgolf pálya Lakiteleken. A sportnak csak egy hibája van, nincs magyar elnevezése, de a magyarok ősapjának a neve ment valamit a helyzeten. Ára: bruttó 832 millió forint.

„A Kunhalom az alföld katedrálisa” – mondta Illyés Gyula, Lezsák pedig megcsinálta

  • Borkatedrális: Lezsák katedrálist álmodott meg a boroknak, amik egy kunhalom alatt hűsölnek. Ár: bruttó 363 millió forint.
  • Hungarikumok Háza: az épület még nincs kész, de az igazgatóval betekinthettünk a színfalak mögé. A Csillagnéző planetáriumban moziszékekben csodálhattuk meg a félgömb alakú kupolát, amire majd a csillagokat és a bolygókat vetítik. A mozitermet Lezsák csak annyival kommentálta, hogy „huh, ez nem volt olcsó”. A ház ára bruttó 1,3 milliárd forint. A Hungarikumok csarnokába is épülnek már a vitrinek, a Géniuszok nevet viselő kiállítótéren pedig a grafikákat helyezték fel a falra. Irigykedve néztük ezt a beruházást, ugyanis a Budapesti Planetárium 2017-ben bezárt, mert az épület olyan szinten leromlott, hogy használhatatlanná vált.
  • Nagy-Magyarország Tájoló: a Hungarikumok Háza mellett fa cölöpökből kiépített, 230 négyzetméteres Nagy-Magyarország térkép is található, ami interaktív vaktérképként funkcionál. A ligetben egyébként nagy tömeg volt, ami annak köszönhető, hogy Közösségépítő kultúránk előadó-művészeti programsorozat keretében, több héten keresztül, napi 400 embernek mutatják meg egy-egy körséta alkalmával a Hungarikum Liget területét.
  • Tiltott pálinkafőző eszközök múzeuma: a felújított Kacsor Tanya egyik szobájában található a pálinka-zug, ez az egy épület, ami turistaszemmel egy kicsit csalódás volt, igaz, még nincs kész, de kicsit többet vártunk a tiltott pálinkafőző eszközöket is bemutató tárlattól.
  • Csodaszarvas alakú úthálózat: felülről nézve a fogadótér a csodaszarvas fejét jelöli ki, az innen induló utak a szarvas agancsait mintázzák. A csodaszarvas-alakja szintén a magyar mondakörből lett Lakitelekre alkalmazva.

    A Hungarikumok Háza (fotó: Átlátszó/Pápai Gergely)

7 milliós négyzetméteráron épült a Biblia háza

  • Bibliaház: a szakrális épületek sem hiányozhatnak a Hungarikum Ligetből, a Szent-István Kápolna és a Keresztény Panteon szomszédságában található a Bibliaház. A 21,5 négyzetméteres alapterületű épületben lemásolhattunk egy soron következő mondatot a Bibliából. A szakrális hely ára elég ütős: egy négyzetmétere 6 976 744 forintjába került az adófizetőknek. Az épület ára: bruttó 150 millió forint.
  • Nemzeti Művelődési Intézet: a 2020 októberében átadott székház a magyar kormány támogatásával valósult meg. Közel négyezer négyzetméter alapterületű, a homlokzaton található frízen a teremtéstörténet és a magyarságtörténet ölt testet. A teraszon található a magyarság harangja, aminek a társai például Erdélyben és Kárpátalján lettek elhelyezve. Ár: bruttó 4 milliárd forint (nettó: 3,18 milliárd forint).
  • Bolyai Ház: az épület ad otthont a Kárpát-medencei Népfőiskola Hálózat központjának. Az értékfeltáró Kollégiumok keretében a Kárpát-medence értékeit tárják fel. A felújítás ára: bruttó 200 millió forint.
  • Antológia Kiadó és Nyomda: 1990 óta működik, az ajtó mellett a Kína Kollégium címet viselő könyvek tornyosulnak.
  • Kölcsey-Ház felújítása: ára bruttó 540 millió forint.
  • Rendszerváltó Archívum építési munkái: ára bruttó 332 millió forint.

3,4 milliárdos rendezvényház és 400 milliós napelempark készül

  • 20×40 méteres focipálya: 2022-re készül el.
  • Kárpátia Rendezvényház: 1 000 fő befogadására lesz alkalmas. Ár: bruttó 3 milliárd 410 millió forint lesz, 2022. december végére készülhet el.
  • Napelem-park: ára bruttó 400 millió forint, 2022. december végére készülhet el.
  • A strandparkoló és a kerítése: ára bruttó 400 millió forint.
  • Ősök sírja: A jurta sátrak mellett készül el a nyitott, kupolás épületben egy avar vezér jelképes sírja. Ár: bruttó 50 millió forint.
  • Tornacsarnok: tervezés alatt.

Két állami intézet is az alapítványé lett. 2016-ban Lezsák Sándor magánalapítványához került a Nemzeti Művelődési Intézet és ezzel adóforintok milliárdjai. Az épületet a Budai Vigadóból költöztették át. A történet a Magyar Nemzeti Bank alapítványaiéhoz hasonló, amikor is a közvagyon alapítványba szervezésével a közpénz elveszti a közpénz jellegét, a jelenlegi hatalom ezzel pedig bebetonozza magát az intézményekbe. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) feladatait 2021. január 1-jétől a hasonló nevű, de a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. látja el. Az új feladattal pedig több százmilliós állami támogatás is jár. A kormány a 2021-es költségvetésbe a RETÖRKI számára betervezett 275 millió forintot átcsoportosította az új intézet számára, és hozzátett 145 millió többletet, 2022-től pedig évi 436 millió forint jár a nonprofit kft-nek.

Fideszes támogatottságú politikus is kaszált a közbeszerzéseken

Amikor Lezsák Sándort arról kérdeztük, hogy van-e olyan cég, aki esetleg kirívóan sokat keres az építkezéseken, akkor azt válaszolta, hogy a munkákat a közbeszerzéseken szabályosan nyerik el a kivitelezők.

Ha megnézzük a közbeszerzési értesítőt, akkor látjuk, hogy több cég is dolgozott a beruházásokon, a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. azonban kiemelkedően sok tendert nyert el. Ők újították fel a Kincsem Fogadót, építették fel Rendszerváltó Archívumot, a Hotel Club Tisza wellnessépületét, a jurta tábort, a Nimród szabadidő és tájparkot, a borkatedrálist, a lovardát, ők húzták fel a nyitott és a zárt termálfürdőt a kempinggel. Az is kiderült, hogy a cég az eddigi legnagyobb beruházásnál, a Hungarikum Hotelnél is konzorciumtag.

A FERROÉP többségi tulajdonosa Nemesi Pál, a vállalkozó gazdaságfejlesztési kormánybiztosként tevékenykedik. A 2019-es önkormányzati választáson Botka László polgármester kihívója volt Szegeden, függetlenként indult a Fidesz támogatásával. Korábban az Átlátszó írt arról, hogy tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei.

Sok közbeszerzés, kevés munkavállaló a szegedi fideszes polgármesterjelölt építőipari cégénél

Tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei, de a Fidesz támogatta polgármesterjelölt cégeiben alig nőtt a munkatársak száma. A fővállalkozó cégei vélhetően alvállalkozóknak adják tovább a munkát, akik sajtóhírek szerint a munkaerőhiány miatt leginkább ukránokat dolgoztatnak.

A mórahalmi BAUSZER Építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. neve is több beruházásnál feltűnik. Ők építették a Hungarikum házat, a Bibliaházat és az NMI székhelyét. A BAUSZER Kft. tulajdonosa Laczkó József.

A környező üres földeket és Lezsák Sándor töretlen vállalkozókedvét elnézve pedig bármi megépülhet még, ha érkezik rá állami támogatás.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép, videó: Pápai Gergely/Átlátszó

Megosztás