Kazincbarcika

Elbukta a 2019-es vagyonnyilatkozatokért indított pert a kazincbarcikai önkormányzat

Kazincbarcika megint próbált időhúzásra játszani, mint korábban, de most nem jött be ez a taktika: a Miskolci Járásbíróság elsőfokon kötelezte az önkormányzatot, hogy adja ki a polgármester, az alpolgármester és a képviselők 2019-es vagyonnyilatkozatait az adatigénylőnek.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

2020 októberében számoltunk be arról, hogy egy kazincbarcikai olvasónk elvesztett egy pert az önkormányzat ellen, amely rafináltan húzta az időt az eljárás közben. János ugyanis a 2019. októberi önkormányzati választás után leadott polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozatokat kérte ki közadatigénylésben az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud-on, de a kazincbarcikai önkormányzat nem küldte meg neki a dokumentumokat, csak személyes betekintést ajánlott fel.

Ez ellentétes az Infotörvénnyel, ezért olvasónk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indított 2020. január elején, ám a hónap végén a városvezetőknek új vagyonnyilatkozatokat kellett leadniuk, a per tárgyát képező régieket pedig visszakapták. Vagyis mire tárgyalásra került sor, már nem voltak az önkormányzat birtokában a választáskori vagyonnyilatkozatok, János emiatt elvesztette a pert, és a bíróság 78 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.

Ügyes trükkel úszta meg az önkormányzat, hogy ki kelljen adnia a vagyonnyilatkozatokat

Egy helyi lakos tavaly novemberben kikérte az önkormányzati képviselők és a polgármester választások után leadott vagyonnyilatkozatait, és miután nem kapta meg őket, pert indított értük. Az önkormányzat azonban januárig húzta az időt, amikor új nyilatkozatokat adtak le a képviselők, az előzőeket pedig visszakapták.

Az önkormányzat trükközése és a per elvesztése nem szegte János kedvét: az ítélet elleni fellebbezéssel egyidőben egy újabb adatigénylésben kikérte Kazincbarcikától a polgármester és a képviselők 2020 januárjában leadott, a teljes 2019-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozatait. Bár az igénylésben olvasónk direkt kiemelte, hogy elektronikusan kéri az iratokat, az önkormányzat megint csak személyes betekintést ajánlott neki. János emiatt megint beperelte Kazincbarcikát a TASZ segítségével, és ezúttal nyert.

A 2021. január 26-án született elsőfokú ítéletben a Miskolci Járásbíróság kötelezte a kazincbarcikai önkormányzatot, hogy 8 napon belül küldje meg János adatigénylésére válaszul, a KiMitTud felületére a polgármester, az alpolgármester és a képviselők 2019-es vagyonnyilatkozatait, és fizessen olvasónknak 76 ezer forint perköltséget.

Egyelőre semmi nyoma a dokumentumoknak a linken, vagyis Kazincbarcika vélhetően fellebbezett az ítélet ellen, bár erről János, és a perben őt képviselő ügyvéd, Baltay Levente még nem értesült. (Mivel február közepén kapták kézhez az írásos ítéletet, onnan indul a fellebbezésre nyitva álló 15 nap, ami így március elején telik le, tehát van még néhány napja az önkormányzatnak reklamálni.) Viszont bármi is lesz, az előző perben eljátszott trükköt nem csinálhatja meg megint az önkormányzat, mert a bíróság kötelezte arra, hogy készítsen másolatokat és őrizze azokat. Tehát, ha másodfokra megy az ügy, és hónapokkal később ott is János nyer, akkor Kazincbarcika nem mondhatja majd azt, hogy „sajnos” már nincsenek nála a kért papírok.

Vagy valami nagyon érdekes dolog lehet a Borsod megyei nagyvárost 2006 óta vezető MSZP-s Szitka Péter, valamint Klimon István (MSZP) alpolgármester és a baloldali többségű képviselőtestület vagyonyilatkozataiban, vagy csak egyszerűen dacból nem akarja kiadni őket Kazincbarcika – de az jól látszik, hogy foggal-körömmel harcol értük.

Megkaptuk ugyanis olvasónktól az elsőfokú ítéletet, amelyből kiderül, hogy a kazincbarcikai önkormányzat mennyire kétségbeesve próbálta elkerülni a városvezetők vagyonnyilatkozatainak kiadását, és ennek érdekében milyen nyakatekert érveléssel voltak képesek előállni.

Kazincbarcika önkormányzata az ellenkérelmében azt állította, hogy nem adatkezelője a polgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozatoknak.

Ezt azzal próbálta magyarázni a város ügyvédje, hogy bár a polgármesteri hivatalban van a széf, amiben a vagyonnyilatkozatokat borítékokban őrzik, de ez nem jelenti, hogy az önkormányzat őrizetében lennének az iratok, és nincs is kulcsuk a széfhez, azt csak az illetékes önkormányzati bizottság nyithatja ki. A bíróság viszont ezt az abszurd érvelést nem fogadta el, hanem kimondta, hogy az önkormányzat egyértelműen adatkezelő a témában.

A polgármesteri hivatalban széfben őrzött vagyonnyilatkozatokkal egyébként már 2014-ben is találkoztunk, amikor betekintést kértünk az akkor még felcsúti polgármesterként tevékenykedő Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatába, de a jegyző csak az azt tartalmazó zárt borítékot mutatta meg.

 

Íme Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

Dr. Sisa András jegyző meghívásának eleget téve kedd reggel 8 órára leutaztunk Felcsútra, hogy megnézhessük a zárt borítékot, amely Mészáros Lőrinc polgármester vagyonnyilatkozatát tartalmazza, és a képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvántartását. A jegyző úr előzékeny módon megengedte, hogy videót készítsünk a nagy megtekintésről, nyilatkozni és kérdéseinkre válaszolni azonban csak kamerán kívül volt hajlandó.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szitka Péter/Facebook

Megosztás