szolnok

A bezárás előtti napon a katasztrófavédelem nem említette, hogy gond van Bige László gyárával

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 2019. május 30-án számolt be az előző évi tevékenységéről a városi közgyűlésnek. A katasztrófavédelem képviselője akkor azt mondta, minden rendben van a kirendeltség területén működő vegyi üzemekkel, másnap azonban bezárták Bige László gyárát.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Bige László szolnoki gyárában, a Bige Holding Kft.-nél tavaly novemberben nagyszabású razziát tartott a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendőrség azt közölte, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak.

Ezután hónapokon keresztül több ellenőrzés is volt az üzemben, majd idén májusban Bigét gyanúsítottként hallgatták ki, és két napig őrizetben tartották: a rendőrség tájékoztatása szerint vesztegetéssel gyanúsítják. Június elején derült ki, hogy május végén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding működési engedélyét, az üzletember pedig azt nyilatkozta, hogy személyes bosszúhadjárat zajlik ellene.

Múlt héten megírtuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak (JNSZ MKI) 2017-ben, 2018-ban, és még az idei ellenőrzések idején is érvényes szerződése volt a gyárral, aminek tűzátjelző-szolgáltatást végzett térítés ellenében. A jogszabályok szerint ezért a JNSZ MKI-nak összeférhetetlenséget kellett volna jelentenie maga ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál.

Törvénysértő ellenőrzést tartott a katasztrófavédelem Bige László gyárában

A tavaly őszi, rendőrséggel közös razzia után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén május végén szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding működési engedélyét. Közben viszont a szolnok megyei katasztrófavédelemnek érvényes szerződése volt a gyárral, aminek tűzátjelző-szolgáltatást végzett térítés ellenében.

Azt a Népszava írta meg június elején, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy 2019. május 31-i határozattal függesztette fel Bige gyárának működését.

Egy nappal korábban, május 30-án a JNSZ MKI Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a szolnoki önkormányzat közgyűlése előtt számolt be a 2018-as tevékenységükről. A katasztrófavédelem képviseletében Földi Zsolt a kirendeltség területén működő vegyi üzemekről is beszélt, melyeknek egyike Bige László szolnoki gyára.

Földi a vegyi üzemekről azt mondta, hogy

„Ezeket az üzemeket mi folyamatosan ellenőrzés alatt és felügyelet alatt tartjuk. A jogszabályban meghatározott gyakorlataikat, feladataikat végrehajtják, tehát jelentősebb problémát nem tapasztaltunk esetükben.”

Az önkormányzati TV adásában 07:50-től hallható ez a rész:

Az ülésről készült jegyzőkönynek (PDF) pedig a 15. oldalán olvashatók ezek a mondatok picit átfogalmazva.

Érdekes, hogy sem a 2018. novemberi razziát, sem az azt 2019-ben követő ellenőrzéseket nem említette a katasztrófavédelem képviselője, és nem beszélt problémákról sem, ám egy nappal később szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztették a Bige Holding működési engedélyét.

Címlapkép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Védelmi Kirendeltségének katasztrófavédelmi szakemberei egy gyakorlaton nagyteljesítményű ventillátorral fúvatják a kiömlött veszélyes anyagot Szolnokon, a Bige Holding területén 2012. november 15-én. (MTI Fotó: Mészáros János)

Megosztás