rendőrakadémia

Erotikus hangulatú videót készített az NKE Kriminalisztikai Intézet tanszékvezetője a hallgatóival

Indulatokat keltett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán egy a tavaszi szemeszterben készült „oktatóvideó”, amelyben diáklányok, leendő rendőrtisztek vulgáris szavakkal dobálózva adnak elő egy jelenetet. A kisfilmet Angyal Miklós rendőr orvos-ezredes, az NKE tanszékvezető egyetemi docense rendezte. Angyalnak nem ez az első ilyen jellegű ügye, 2011-ben Pécsen visszavonták rendőri vezetői megbízását, miután egy mélygarázsban meztelenül, hölgytársaságban találtak rá egy autó motorháztetején. Az NKE  vezetősége a nyáron már kivizsgálta az erotikus hangulatú videó ügyét, és a kifogásolható témaválasztás és nyelvezet miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az elkészitésében érintett oktatókat.



Társadalmi célú hirdetés

„Elfogadható-e egy nemi identitást is sértő, erotikus filmben szerepeltetni a hallgatókat?” – tette fel a kérdést az Átlátszó névtelenségbe burkolózó olvasója az általa a szerkesztőségünknek megküldött videóval kapcsolatban, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának (NKE RTK) egyik tanára, Angyal Miklós tanszékvezető egyetemi docens idén készített a hallgatóiról.

A „Blöff (female version)” címet viselő 3 perces, az elmúlt szemeszterben készült, erotikus hangulatú kisfilmben az egyetem hallgatónői azt játsszák el álarcban és szexi ruhákban, hogy az egyik záróvizsga tételsorát szeretnék kikényszeríteni az egyik oktatótól. Mégpedig a (játék)fegyverükkel való fenyegetőzéssel, de végül felsülnek a próbálkozással.

A videóban a leggyakrabban használt szavak: a kuki, a punci, valamint a nagy- és a kisajkak. A videón szereplő egyetemi hallgatók arcát kitakartuk, hangját pedig megváltoztattuk, hogy ne legyenek felismerhetőek.

Erotikus hangulatú videót készített az NKE Kriminalisztikai Intézet tanszékvezetője a hallgatóiról from atlatszo.hu on Vimeo.

A rendészettudományi karon a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Katasztrófa-védelmi Főigazgatóság, valamint a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal leendő vezetőit, leendő rendőrtiszteket, bv-tiszteket képeznek. Emiatt fokozott elvárás az oktatóktól, hogy a hallgatóknak szakmailag és erkölcsileg is példát mutassanak.

A kar dékánja, Ruzsonyi Péter az egyetem honlapján közzétett bemutatkozó írásban kiemeli, hogy az RTK-n zajló oktató- és nevelőmunka célja a hallgatók magas szintű és sokoldalú felkészítése, továbbá az, hogy a diákokat „felvértezzék az elvárt magatartásformákkal, személyiségjegyekkel, mivel hitvallásunk szerint csak elhivatott és felkészült hallgatók tudnak tisztként helyt állni a rendészeti szerveknél.”

Angyalnak nem ez az első botrányos ügye

Az erotikus hangulatú oktatóvideót Angyal Miklós orvos-ezredes, tanszékvezető egyetemi docens rendezte. A rendőrtisztnek nem ez az első ilyen jellegű ügye: 2011-ben egy pécsi mélygarázsban meztelenül találtak rá egy autó tetején, ráadásul egy olyan hölgy társaságában, aki nem a felesége volt. Abban az időben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályvezetőjeként dolgozott.

A sajtóban megjelent hírek szerint a gépkocsi tulajdonosa hajnalban talált rá párosra, akik ittasak voltak, a kiérkező rendőrökkel pedig Angyal Miklós vitába keveredett, és kikérte magának, hogy vele szemben intézkednek; állítólag a pozíciójára hivatkozott.

A kocsi gazdája a behorpadt motorháztető miatt rongálásért feljelentést tett. A rendőrség az esettel kapcsolatban, a történtek után több héttel, közleményben tudatta a vezetői kinevezés indoklás nélküli visszavonását. A történtek után Angyal Miklós csak az akkori országos rendőrfőkapitány kegyelmével dolgozhatott tovább a testületnél.

Angyal Miklós orvos ezredes a róla szóló Wikipedia szócikk szerint igazságügyi orvosszakértő, egyetemi docens, tanszékvezető. Számos szakcikk, tankönyvrészlet, egyetemi és főiskolai jegyzet szerzője, úttörő az Interpol standardoknak megfelelő áldozatazonosítás és a posztmortem CT-vizsgálatok meghonosításában.

Miután pécsi osztályvezetői pozíciójából felmentették, Angyal a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályára került, majd 2013-ban a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet munkatársa lett. Az ezredes 2014-ben szerzett PhD-fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd 2015-ben az NKE RTK Kriminalisztikai Intézet Krimináltaktikai és Metodikai Tanszékének vezetője lett.

Úgy tudjuk, hogy Angyal Miklóst az NKE Kriminalisztikai Intézet vezetője, Hautzinger Zoltán hozta fel Pécsről a budapesti egyetemre. Forrásaink szerint Angyal Miklós oktatói kinevezésével nem mindenki értett egyet az intézetben, és az sem aratott egyöntetű tetszést, hogy a Krimináltaktikai és Metodikai Tanszék élére került.

A botrányt kavaró oktatóvideó elkészítésében a hallgatónők és Angyal Miklós mellett résztvevő rendőr őrnagy az Átlátszó értesülése szerint már nem dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Ennek oka az, hogy néhány hónapja tudatmódositó szerek hatása alatt, meztelenül sétált a Kopaszi-gáton, ami miatt eljárás alá vonták. Ráadásul – tudomásunk szerint – a volt oktató a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik vezetőjének a fia.

Az ügyre rálátó, névtelenséget kérő informátorunk szerint az egyetemről történt elbocsátásához vezető ügyben az őrnagy azzal védekezett, hogy az egyik szórakozóhelyen Ginát (GHB hatóanyagú randidrogot) tettek az italába, ezért került öntudatlan állapotba.

Vitatható témaválasztás és vulgáris nyelvezet

A videóval kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, és szerettünk volna beszélni Angyal Miklóssal is. Bár az ezredes eleinte hajlandó lett volna válaszolni a kérdéseinkre, végül a megbeszélt találkozót lemondta. Az újabb alkalmat pedig arra hivatkozva hárította el, hogy letiltották a nyilatkozattételről, és hogy az egyetem válaszol majd a kérdéseinkre.

Az NKE sajtóosztálya az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hogy az RTK-n 2018. áprilisában tartották meg a Kreatív bűnüldözők című versenyt. „Ennek közvetlen célja a kriminalisztikai gondolkodás, azon belül a kognitív kriminalisztika egyéni fejlesztése, valamint a kriminalisztikával foglalkozó hallgatók kreatív gondolkodásának elősegítése volt a tantermi kereteken kívül.”

A rendezvény „egyik előfeladata az volt, hogy a háromfős csapatok a Ponyvaregény vagy a Blöff című film egy-egy megadott jelenetét kreatív módon gondolják újra és készítsenek róla felvételt. Az elkészült kisfilmeket a résztvevők kielemezték, majd teszt kitöltésével nézték meg, hogy mennyire jó megfigyelők.”

Hozzátették: „a verseny ötletgazdái is elkészítették saját verziójukat, amely a Blöff című film egyik jelenetét adja vissza, az eredetitől eltérően női szereplőkkel. A hallgatók önként jelentkeztek a feladatra. Ahogy az eredeti filmben szereplő jelenet sem, úgy az általuk készített női verzió sem erotikus, és a nemi identitást sem sérti.”

Közölték még az egyetem részéről azt is, hogy Angyal Miklós tanszékvezető, igazságügyi orvosszakértő nemzetközileg is elismert szakember, és a hallgatóknak a hasznukra válik, ha tőle tanulhatnak.

„Az NKE vezetősége nyáron névtelen bejelentés alapján már kivizsgálta az ügyet. Annak ellenére, hogy a rendezvény sikeres volt, és a megkérdezett hallgatók és résztvevők elmondása alapján egyik eleme sem keltett megbotránkozást, a vitatható témaválasztás és a vulgáris nyelvezet miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az érintett vezetőket.”

Rákérdeztünk a kisfilm készítésében részt vevő másik oktató munkaviszonyának megszűnésére is: erre azt válaszolták, hogy a rendőr őrnagy a videó-ügyhöz nem kapcsolódó ok miatt 2018 júliusa óta nem dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Csikász Brigitta

Megosztás