10 millió forint uniós támogatást kapott egy alkalmanként használt balatoni iroda

zamardi2

 

Egy nyíregyházi cég 2011-ben vásárolta meg egy ikerház felét Zamárdiban, 2013-ban pedig közel 10 millió forint uniós támogatást kaptak az ingatlan fejlesztésére. Az ügyvezető szerint alkalmanként használják a Balatontól pár perces sétára fekvő épületben kialakított irodát.

 

 

A 2006-ban alapított, nyíregyházi székhelyű Practik Kft. 2011 őszén megvásárolta egy ikerház felét Zamárdiban. A Balatontól légvonalban nagyjából 100 méterre elhelyezkedő épületre 2013 júniusában 9,8 millió forint EU-s támogatást kaptak ingatlanfejlesztés címszóval a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból.

Az uniós források költését nyilvántartó kormányzati honlap szerint a beruházás összköltsége 21,9 millió forint volt, ennek 45 százalékát fizette Brüsszel. A munkálatok 2014 áprilisában fejeződtek be, az épületről egy fénykép (lásd a címlapképet) is szerepel bizonyítékként a kormányhonlapon.

A támogatási dokumentációban az nincs benne, hogy pontosan milyen ingatlanfejlesztésre kért és kapott pénzt a cég, de az alábbi (nem a kormányzati honlapról származó) fotón elég szembetűnő a különbség az ikerház két fele között.

 

zamardi1

 

Az épületről azóta lekerült az EU-s támogatást jelző tábla, és a vállalkozást is átnevezték már Standard Primitives Kft.-re. A házra kitett táblán az új cégnév, a nem működő honlap neve (www.standardprimitives.com), és egy telefonszám olvasható, ahol be kell jelentkezni. A helyiek szerint nem használja a cég állandóan az ingatlant, csak alkalmanként látni ott valakit.

 

zamardi3

 

A cég három tulajdonosa az azonos nyíregyházi lakcímmel rendelkező Sziklay Csilla, Benyusz József és Benyusz Bence. Közülük Sziklay Csilla a vállalkozás ügyvezetője, és ő vette fel a megadott telefonszámot is.

Sziklay először nem akart válaszolni a kérdéseinkre, és azt szorgalmazta, hogy találkozzunk személyesen Nyíregyházán, de később mégis elég részletes tájékoztatást adott a cégről és a balatoni ingatlanról. Elmondta, hogy – bár a cégadatok szerint ingatlan adás-vétel a fő tevékenységi köre – a Standard Primitives egy tervező cég, amely főként reklámfilmek és fesztiválok látványelemeit/díszleteit tervezi, de épületek teljes és belsőépítészeti tervezésével is foglalkozik.

Azt mondta, nézzünk utána a munkáiknak, ám ekkor felhívtuk a figyelmét arra, hogy ezt már megtettük, de a honlapjuk nem működik, a Google pedig a céginformációs oldalakon és állásajánlatokon kívül mindössze annyi találatot ad a cég nevére, hogy a Görögkatolikus Egyház szerződést kötött velük a gacsályi Szent Anna Idősek Otthonának energetikai felújítására vonatkozó kiviteli tervek elkészítésére.

Sziklay Csilla ügyvezető-tulajdonos közölte, hogy azért nincs honlapjuk, mert anélkül is tudnak működni, kapnak megrendeléseket, és korábbi munkáikból példaként említette a Gorka Fesztivál látványelemeit, továbbá egy fővárosi ingatlant is.

Az ügyvezető szerint a tervezési munkához van szükségük a Zamárdiban fekvő ingatlanra, aminek csodálatos a panorámája, és amit nem rendszeresen, de irodaként használnak. Sziklay Csilla közölte, hogy további fejlesztési terveik vannak, ezért nemrégiben megvásárolták az ikerház másik felét is. Ott elmondása szerint nem alkalmanként használt tervezőirodát, hanem turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatást szeretnének megvalósítani. Hozzátette, hogy remélik, lesz majd olyan EU-s pályázat, amiből erre az elképzelésükre is támogatást igényelhetnek.

 

műhold-felvétel, Google
Műholdfelvétel, Google

 

A Standard Primitives Kft. a cégadatok szerint valóban működik, bár nem túl nagyban és elég hektikusan. A cég árbevétele az elmúlt öt évben 5 és 33 millió forint között ingadozott, eredménye pedig 500 ezer és 7 millió forint között volt.

Sziklay Csillának és Benyusz Józsefnek van egy másik közös vállalkozása is, a szintén nyíregyházi Bau-Team Kft., amelynek árbevétele 60 és 216 millió forint között mozgott az elmúlt öt évben, adózott eredménye pedig 1 és 8 millió forint között volt.

Június elején publikáltuk a a 2015 és 2017 közötti kifizetéseket nyomon követő Széchenyi 2020 térképet, amelyen megyei, kistérségi és településszintű adatokat láthatunk havi átlagos és egy főre jutó havi átlagos bontásban. A térkép adatait a Széchenyi 2020 adatbázis szolgáltatja, aminek a palyazat.gov.hu a forrása. Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy ha az adatbázis és a térkép alapján, vagy a településükön valami gyanús EU-s projektet észlelnek, akkor írjanak az info@atlatszo.hu-ra.

Kapcsolódó cikkeink

Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a szétlopott Nyíregyháza-Sóstó-projekt ügyében

Több tucat büntetőeljárás indult Magyarországon az OLAF kezdeményezésére az elmúlt években

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

„Kérjük vissza az arzénos vizet” – így sikerült a 6 milliárdos ivóvíz-projekt Felső-Bácskában

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Imre Csuri

  Sikerul valakibe belekotni?

  • Morgolodó

   Szerintem nem. De számtalan hasonló van ma az országban. Hivatalosan nem törvénytelenek, csak tisztességtelenek. Az ország többsége húzza az igát éhbérét, másoknak meg mindent szabad…. De ezek csak kis halak, hasonlóan nyúlnak le milliárdokat is. MO, a legkorruptabb országok egyike

 • Sötétség

  Időnként iroda, idönként üdülő, amikor üdülnek akkor lehet, hogy irnak igy iroda.
  Mese a Balatonról, egy a sok közül.

 • Tamás Dobos

  Ezekkel az a baj hogy az unió fejlesztésre ad pénzt, a magyar kkv.k kb.1/3. termelékenyek mert nincs megfelelő gépesitettségük. Ezzel meg az a baj hogy nem tudnak adni unió közeli fizetést. Na ezzel meg az a baj hogy minden épkézláb szakember lelép és csak a kontárok maradnak-maradtak.

  • Peti Morotva

   Tamás! Azert mennek külföldre akik ilyen házat tudnak tervezni meg azt meg is epiteni,mert televagyuk olyan értéktelen gyökerekkel akik csak betartani képesek. Azok meg találnak olyan kisfizetesü ujsagirót, aki cikket csinál a semmiböl. “Morgolodo”-hoz szolva” hát ez a korrupció!!

 • betyar jo

  ez egy nagyon jo ház. több és szebb lett tőle a balaton. a cikkben semmi nincs

 • betyar jo

  ez egy teljesen jó ház. több és szebb lett tőle a balaton. a cikkben semmi különös nincs. az ingatlanfejlesztési pénzeket ingatlanfejlesztésre kötelező forditani. gépekre is lehet pályázni. az hogy egy vállalkozás egyidőben nem folyamatosan használja az ingatlanjait, abban semmi rendkívüli nincs. én a cikkben egy nagy hiányosságot látok: az épület tervezője megérdemelte volna, hogy kiírják a nevét. pótolja valaki…

  • Lacz

   Jó lenne tudni, melyik fele. Ha jól látom, a bal felén van építkezés. A jobb fele meg az, amelyik sznvonalas. Pech. Azon meg lehet vitatkozni, hogy egy ideiglenesen használt irodaházra kell-e fordtani az ingatlanfejlesztési pénzeket, vagy olyan ingatlanokra, amelyek hasznot is hoznak. Csak éppen nem érdemes.