Jogsértő iskolák – így fojtják el a diáktiltakozásokat

diaktuntcenzurazva

Tavaly decemberben több héten keresztül a felsőoktatási intézkedések ellen tüntető diákokkal volt tele a sajtó. Nem mindenki emelhette azonban fel a hangját: sorra kapunk információkat olyan iskolákról, ahol kirúgással fenyegetik a tiltakozni kívánó diákokat. Volt, aki igazolatlan napot kapott a tanórák utáni tüntetésen való részvételért, más helyen a kritikus diákszíndarab bemutatását akadályozta meg egy önkormányzat. A jogsértések áldozatai félnek, nevüket és iskolájuk nevét is titkolják, hogy leérettségizhessenek.

A balatonalmádi diákokat szondázó igazgatónő utáni legdurvább visszaélést eddig Szombathelyről hallottuk. A város egyik megnevezni nem kívánt gimnáziumának diákjai tanítási időn kívül elmentek egy tüntetésre, másnap viszont igazolatlan hiányzást írtak be nekik a demonstráció napjára. A jogsértő magatartás a tüntetésen résztvevő diákokat egyformán érintette, akik aznap egy óráról sem hiányoztak.

A rádió székházában Orbán igazáról győzködték a diáktüntetőt

Rejtett kamerás felvétel jutott a birtokunkba arról, hogy magukat rádiós újságíróknak mondó személyek a kormány és a miniszterelnök igazáról győzködték a december 17-i diáktüntetés után a közszolgálati Magyar Rádió székházába bebocsátást nyert szociológus hallgatót. Tovább a teljes cikkre.

„Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni magunkat. Akármennyire ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy tüntetésen, én személy szerint így érettségi előtt nem akarom magamat kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége.” – nyilatkozta lapunknak egy tanuló, akinek súlyos magánéleti következményekkel is szembe kellett néznie az ügy miatt. Megdöbbentő egyébként, hogy várostól és iskolatípustól függetlenül kapunk olyan beszámolókat, melyek szerint az ügyükért kiálló tizenéveseket kirúgással, vagy szándékosan lerontott érettségi jegyekkel fenyegetik meg a tanáraik, igazgatóik.

Tanulási időben tanuljanak

December közepén az ország tucatnyi iskolájához hasonló ülősztrájkot akartak szervezni az V. kerületi Xántus János Gimnázium 11-es diákjai. Csinálták is egy Facebook eseményt, amire majdnem 300-an jeleztek vissza, viszont elkövették azt a hibát, hogy az eseményt fiktív név alatt hozták létre. Információink szerint egy szervezőnek jelentkező, „az iskola vezetéséhez lojális diákönkormányzati képviselő” törölte a sztrájkot a Facebookról, a valódi szervezőket pedig behívatta az igazgató.

A retorzióktól tartó Xántusos diákok sem vállalták hogy leírjuk a nevüket, azt viszont megtudtuk, hogy a történet itt nem ért véget. Diákok elmondása szerint a szervezőket az álnéven történő Facebook-használat miatt vonták volna eredetileg felelősségre, de ez csak ürügy volt a tiltakozásoktól való elriasztástól. A Rádió előtt végződő tüntetés napján 40 perces kemény hangú, retorziókkal fenyegető „fejmosást” hallgattak végig a gimnazisták Kóbor András igazgató részéről. A diákok szerint az igazgató arról beszélt, hogy szervezkedésükkel csak akadályozzák a tanítás menetét, illetve diákként nincs joguk tiltakozni. Utóbbi a Hallgatói Hálózat jogi kisokosa szerint így, ebben a formában egyébként nem igaz. A diákok szerint jogtalansága ellenére hatott a fenyegetés, a korábbi lelkesedést sokakban sikerült letörnie az igazgatónak.

Az ügyben megkerestük Kóbor Andrást, a Xántus igazgatóját. Az iskola vezetője szerint „a tanítási idő arra van, hogy tanuljanak”, ezért nem engedélyezte, hogy más iskolákhoz hasonló, hosszabb-rövidebb ideig tartó sztrájkot tartsanak a diákok. Kóbor szerint nem történt tiltás, ő kizárólag az iskolai szabályzatot figyelembe véve akadályozta meg, hogy „önjelölt vezetők” ragadják kezükbe az irányítást. Az igazgató szerint nem fenyegették szankciókkal a diákokat, akik órák után már sztrájkolhattak volna. Ugyanakkor azt kérték, hogy várják meg a végleges kormánydöntéseket és csak azután kezdjenek szervezkedésbe.

Több más helyről is kaptunk olyan információt, hogy a fenntartók önkormányzatoktól félő igazgatók arra szólították fel a diákokat, hogy tüntetéseken ne írják fel tábláikra az intézményük nevét, sőt semmilyen formában ne említsék meg, hol tanulnak.

Kiverte a biztosítékot a diákszíndarab

Egy évvel ezelőtt mutatták be Jövőképtelen című előadásukat a pesti Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákjai. A Transzparens Csoport etűdökre bontott, tipizált, de mégis groteszk módon eltúlzott figurákat felvonultató darabja a fiatalok kiúttalanságát, a továbbtanulás, elhelyezkedés nehézségeit, az elvándorlás nyomasztó perspektíváját állította színpadra (videóelőzetes itt). A 7óra7 színházi portál által 2012. negyven legfontosabb előadása közé választott darab kiverte a biztosítékot a 2. kerületi önkormányzatnál, amely megakadályozta a Marczibányi téri Szabadidőközpontban tervezett bemutatót.

„Az előadásban nincsenek direkt politikai utalások, mégis volt olyan kritikus, aki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet vélte felfedezni az álarcok mögé bújt karakterekben” – meséli Somogyi Tamás, a darab társrendezője. A fiatalok azonban nem politikusokat, hanem olyan jellemző figurákat vittek színre, mint az alkalmatlansága ellenére jó kapcsolatok által pozícióba kerülő döntéshozó, a 6. dzsipjét vásároló milliárdos, és a diák, akinek csak a kivándorlás jut. A darab katarzisában a szereplők bőrönddel a kezükben állva éneklik angolul az „Elmegyek, elmegyek” című dalt, majd a Szózat angol, francia és német nyelvű verziójával zárják az utolsó jelenetet. A sors iróniája, hogy az idő közben leérettségizett diákszínészeknek csak kis része tudott továbbtanulni, egy részük már külföldön él.

Somogyi Tamás szerint a Jövőképtelen egy „jó értelemben vett hazafias előadás”, mely bár kritikát fogalmaz meg, javítani szeretne a kialakult helyzeten. A társulatot egy júniusi dátumra hívták meg a Marczibányi téri Szabadidőközpontba, ahol azonban nem léphettek színpadra. A Népszabadság és a HVG oldalán népszerűséget szerzett, és kritikus hangvétele miatt felkapott előadás visszautasítása a társulatot is meglepte, mert ilyen még nem történt velük – igaz nem is léptek fel más önkormányzati fenntartású intézményben. „Készen állt a társulat, amikor szóltak a Központtól, hogy felsőbb utasításra mégsem tűzik műsorra a Jövőképtelent” – mondta az atlatszo.hu-nak Somogyi. A társrendező szerint a hely átalakítás előtt állt, és a munkahelyüket féltő vezetők nem vállalták a diákelőadással járó „kockázatot”. A Szabadidőközpont vezetését egyébként azóta lecserélte, programjait teljesen átszabta a második kerületi önkormányzat.

Halász Áron

Ha téged is retorzió ért diáktüntetés szervezése vagy a részvétel miatt, vedd fel velünk a kapcsolatot az aron.halasz@atlatszo.hu címen!

(Címlapkép: Kovács Gergely)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • dj 8t8

  Fortélyos félelem igazgat. Én nagyon remélem, hogy a legtöbb diákban éppenhogy dacot ébreszt minden ilyen igazságtalanság, és mindez éppen elég indulatot gerjeszt ahhoz, hogy a saját kezükbe akarják venni az életük irányítását. A birkalét vége…

 •  Ime hát diákok! A Döbrögi-Balogh-Hoffmann trió bájvicsora!
  “Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni magunkat. Akármennyire
  ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy tüntetésen, én személy
  szerint így érettségi előtt nem akarom magamat kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége”
  Gyerekek! Ahogyan vannak Kubatov-listák-úgy rólatok is készültek már
  listák! Döbrögi és a Csürhe figyelemmel viseltetik irántatok! Nagy, és
  fokozott figyelemmel! Megkülönböztetett figyelemmel! MINDADDIG LISTÁN LESZTEK-MIG EL NEM TAKARITJUK A LISTÁK KÉSZITŐIT! A TI FÉLELMETEK AZ Ő LÉTÜK ALAPJA! NEM FÉLNI KELL! HARCOLNI KELL! KIEGYENESITENI A MEGHAJLITOTT GERINCET-ÉS HAJRÁ! Mert ne feledjétek: JOBBAN FÉLNEK ŐK MINT TI! Amúgy pedig: GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Nem is érdemel hazát! Ne kövessétek el szüleitek, nagyszüleitek hibáit! Ne higyjetek a rendszerváltó banditáknak!

 •  Tisztelt Halász Áron Úr!

  Szomorúan olvastam honlapjukon az Ön által jegyzett cikket [“Jogsértő iskolák – így fojtják el a diáktiltakozásokat”].
  Az általam elmondottaknak csak azt a részét idézte, ami az Ön céljainak megfelelő volt (persze azt sem pontosan). Teljesen kifelejtette leírni azt, hogy már az iskolagyűlésen felajánlottam az egész diákközösségnek azt, hogy bármely tanítási nap végén (amikor az óráknak már vége) teret és helyet biztosítok arra, hogy kulturált és nyugodt körülmények között beszéljék meg a felsőoktatási továbbtanulással kapcsolatos problémáikat. S egyben kifejtettem abbéli véleményemet, hogy a diákság részéről az egyeztetés teljes hiányát tapasztaltam az ügyben. Álnéven, előzetes egyeztetés nélkül szerveztek volna az iskola rendjét érintő rendezvényt.
  Itt idézném az Ön cikkében megjelölt “dokumentum” szövegéből: “Az iskolában, egyetemen tartott tüntetésről ugyanakkor mindig fontos szólni az intézmény vezetőjének és lehetőség szerint meg kell próbálni megegyezni vele. Sok intézményvezető támogatja a diákok önszerveződését és egyetért szándékaikkal. A vezető nem tilthatja meg a gyülekezést, de fontos tudnia róla, hiszen ő a felelős az intézmény rendjéért.” Akkor ebben az esetben ki volt az, aki nem akart együttműködni?
  Azt is elfeledte leírni cikkében – iskolám nevének feltüntetése mellett ez különösen fontosnak tartottam volna-, hogy már az iskolagyűlésen közöltem a diákokkal, hogy problémáikkal szolidáris a tantestület és az iskolavezetés (egyébként ezt többször is megemlítettem).
  Egy másik fontos aspektusa az előzetes egyeztetésnek (az SzMSz és Házirend mellett) az új Köznevelési törvény (amely ebből a szempontból megfelel a “régi” Közoktatási törvénynek), amelynek egyik fontos előírása: köznevelési intézményben diák csak pedagógus felügyelettel tartózkodhat. Ebből a szempontból a közoktatási intézmények kötelezettsége a diákság felügyelete, de ezt csak akkor teljesíthetik, ha tudomásuk van bármiféle kezdeményezésről. Ebből a szempontból is más kötelezettsége van egy felsőoktatási- és egy köznevelési intézmény vezetőségének.
  Az is feltehetően az Ön feledékenységének köszönhető, hogy cikkében elfelejtette megemlíteni, hogy az iskolavezetés és a diákönkormányzat kapcsolata, együttműködése hosszú évek óta kiváló, példaszerű.
  Az is kifejezett hazugság a cikkében, hogy az iskolagyűlésen én retorziókkal fenyegettem a diákokat. Egy ilyen retorziót említsen!
  Kérem, hogy helyesbítse, illetve tegye tárgyilagosabbá cikkét azon a honlapon, ahol ezt megjelentette! Válaszát és cselekvő objektivitását várom!

  Tisztelettel: Kóbor András igazgató.

  • László Novák

    Tisztelt Igazgató Úr!

   Megbocsásson, de nem értem a felháborodása okát, hacsak nem tekinti a megjelent írást a személyes lejáratását megcélzó akciónak.

   A cikk írója egyértelműen megjelöli az információi forrását, például így: “A diákok szerint…”. Így tehát legfeljebb arról lehet szó, hogy a diákjait kell az Ön elvárásainak is megfelelő morális színvonalra emelni, ami igazán nemes és szép, de elismerem, komoly kihívással járó küldetés napjaink társadalmi miliőjében. (A diákok kedvéért, s a magam biztonsága céljából: azt mondtam: legfeljebb arról lehet szó, vagyis, Kölykök, ne harapjátok át a torkomat! Amint látjátok, a többes számú invokációt is nagybetűvel írtam.)
   Ugyanakkor nem hiszem, hogy a cikk írójától elvárható lenne az Ön, vagy bárki más iskolája SzMSz-ének, házirendjének, fegyelmi szabályzatának, vagy egyéb okmányának az ismertetése, miként az sem, hogy a srácokkal a mozgolódás kapcsán folytatott előzetes eszmecseréinek, zengedelmeinek (ha voltak; a Kölykök szerint igen, Ön szerint nem, de definíciós differenciák sem kizárhatók), beszélgetéseinek a tartalmát hiánytalanul ismertesse az olvasókkal.
   Az író célja más volt: azt kívánta megmutatni (amit mellesleg sokan tudunk enélkül is, mások nem, míg ismét mások kifejezetten helyeslik, vagy álszentül, félelmükben, védelmeznek is), hogyan működik egy olyan hatalom, amely, bár közhatalomnak neveztetik, nem méltó erre, és az ilyen titulus, idézőjel nélkül, csak egy ironikus esszébe való vele kapcsolatban.
   Nem értem azt sem, miként vonható felelősségre bárki azért, ha nem a saját nevét használva fejt ki, egyébként nem törvénysértő aktivitást az internet valamely fórumán, miként az sem világos, ha Önök testületileg egyetértenek a srácok mozgalmi céljaival, akkor hogyan lehetséges, hogy még sincs Önök és a Kölykök között olyan együttműködés, amelynek legalább az lehetne az első, látható eredménye, hogy az egyetértésben folyó aktivitásuk konfliktusait megnyugtatóan rendezni tudják. Mert, ha így lenne, sem az iskolája, sem a neve nem vált volna e helyt ismertté.
   Elhiszem, hogy egyetért a gyerekekkel, és osztja is az aggodalmaikat, magasan iskolázott, szabad gondolkodásra képes fővel ember másként nem is viszonyulhat a cikcakkban változó  helyzethez, s nyilván a lényeget, a mozgatóerőket is látja jól, de pár homokszem mégiscsak a fogaskerekek közé kerülhetett, másként nem csikorogna ily hangosan a gépezet. Talán egy kis emberi, baráti hangú, pedagógiai kenéstől könnyebben és csendesebben járnak majd a kerekek.

   További munkájához sikereket kívánva, tisztelettel
   Novák László
   (Szeged)

 • ungarische2013

  Tisztelt Kóbor András! Talán munkaidőben az iskola és a diákok ügyeivel kellene foglalkozni és nem a netet bújni! Gyanítom a kollégái már rég beértek szünetről és éppen tanítottak azaz dolgoztak a fizetésükért. Önről ez nem mondható el gyaníthatóan reggel 8-tól a válasz megjelenéséig azaz 10:01-ig semmit sem csinált, ez 2 óra igazolatlan!  A munkaidő munkára való, igaz??

  • László Novák

   Igen, szent igaz, kedves Ungarishe2013, aki bizonyára nem a geriátriáról írja a hozzászólását (bocs, ez csak a vélhetően ifjú korára való utalás lenne, semmi egyéb).

   De legyünk tárgyilagosak, s akkor jobban meg tudjuk közelíteni az igazságot, és a polémiát esetleg meghiúsító, a közös erőfeszítéssel elérhető eredményeket veszélyeztető indulataink sem borítják lila ködbe a tájat: egy oktatási (-nevelési; nehéz lenne meghatározni egy gimi feladatait, ped. program ide vagy oda, kivált, ha a közvélekedést is bevonjuk a vitába ;)) intézmény vezetőjének fontos feladata az is, hogy figyelemmel kísérje az alma materrel kapcsolatban megjelenő közleményeket, híreket, és a legjobb tudása szerint reagáljon rájuk, lehetőleg védve az intézmény jó hírnevét. Röviden: az igazgató akkor is a munkaköri kötelességének tesz eleget, amikor elolvassa a suliról szóló híreket, riportokat, és akkor is, amikor reagál ezekre. Hogy hogyan teszi, az más kérdés, de én örülök, hogy megtette, mert ezzel nemcsak a nevelőtestületének az üggyel kapcsolatos álláspontja vált megismerhetővé, hanem alkalmat adott arra is, hogy elmondjuk neki az így-úgy kiszivárgott eljárásokkal kapcsolatos véleményünket is. Ismét csak röviden: a nyilatkozata, amely ideális esetben a tantestület véleményével összhangban született meg, hozzásegíthet mindannyiunkat a valóságos helyzet megismeréséhez, s így ahhoz is, hogy segítsünk az esetleg elkövetett hibák kijavításában. Erre utaltam az igazgatónak címzett válaszomban az emberi, baráti hangvételű, konstruktív pedagógiai “kenés” konfliktuskezelő metódusával kapcsolatos észrevételemmel, tudván azt is, hogy az ifjúi lélek lelkesedése olykor (legyünk kíméletlenül realisták: gyakran) valóban igényli a felelős felnőttek segítő-oltalmazó kontrollját, amely a partnerszintű együttműködés baráti légkörében a legelfogadhatóbb a fiatalok számára, ezért így a legeredményesebb is. Zaklatott világunk iskoláiban nagyon nehéz ilyen, általános légkört kialakítani, de mindenképpen erre kell törekednünk, s a Kölykök már az ilyen irányú elszántságunkat is megérzik, és a maguk módján meglepően hálásak is érte: az igazán tiszteletre méltónak ítélt embernek isszák a szavait és lesik minden mozdulatát, miközben az autoriter hatalom nyers eszközeivel élő harcosaitól eltávolodni igyekeznek, s ha ez nem megy, harcba szállnak velük, olykor bármi áron, amelynek egyre nagyobb részét ők maguk fizetik meg – helyettünk -, de a végelszámolás összege a miénk is, ha ezt ma, az indulataink tombolása közepette, a csatamezőn, még nem értjük is.
   Nagyon röviden: a cél, ha valóban jól felfogott és helyesen értelmezett, közös, miként a felelősség is, tehát a ma harcban álló feleknek mielőbb szövetségre kell lépniük, hogy együtt küzdhessenek egy olyan társadalmi berendezkedés jövőjéért, amelyet, mondjuk így: a liberális demokrácia fegyelme, vagyis a benne élők fejlett és reális önkorlátozó képessége jellemez. A jelenlegi hatalomra ez a legkevésbé sem mondható el, noha fegyelmezettek és következetesek egy valamiben, s hogy mi lenne az, arról talán most hadd ne beszéljek, noha éppen ez a kérdés állna a problémakör centrumában. Aki érti, annak azért felesleges erről beszélnem, aki nem, annak meg azért. Kóbor András érti, efelől nincs kétségem, s hogy miért van nehéz helyzetben a testülete megvilágosodott tagjaival együtt, az is világos a számomra. De hát jó időkben az egyének tehetsége és intelligenciája áldás a népnek, rossz időkben pedig keserves átok és gyötrelem az egyénnek…

   Ugye érzi (érzed), kedves Ungarishe2013, hogy nem kioktatás és nem is vak opponálás akart ez lenni? Remélem, igen.

   Vidám, a hosszabbodó nappalok tavaszi derűjének reményét idéző napot! 🙂

 • mint a szocban- “jelentjük ezeket a pártközpontnak igazgató elvtárs”- nade erre azóta van megoldás, igaz?:)

 • Kirúgással fenyegetik a felsőoktatási átalakítások ellen
  tüntető diákokat

   

  Red-Help komm: Ime hát diákok! A Döbrögi-Balogh-Hoffmann
  trió bájvicsora!

   

  “Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni
  magunkat. Akármennyire ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy
  tüntetésen, én személy szerint így érettségi előtt nem akarom magamat
  kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége”

   

  Gyerekek! Ahogyan vannak Kubatov-listák-úgy rólatok is
  készültek már listák! Döbrögi és a Csürhe figyelemmel viseltetik irántatok!
  Nagy, és fokozott figyelemmel! Megkülönböztetett figyelemmel!

   

  MINDADDIG LISTÁN LESZTEK-MIG EL NEM TAKARITJUK A LISTÁK
  KÉSZITŐIT!

   

  A TI FÉLELMETEK AZ Ő LÉTÜK ALAPJA!

   

  NEM FÉLNI KELL! HARCOLNI KELL! KIEGYENESITENI A MEGHAJLITOTT
  GERINCET-ÉS HAJRÁ!

   

  Mert ne feledjétek: JOBBAN FÉLNEK ŐK MINT TI!

   

  Amúgy pedig: GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Nem is érdemel
  hazát!

   

   Ne kövessétek el szüleitek,
  nagyszüleitek hibáit! Ne higyjetek a rendszerváltó banditáknak!

  http://www.red-help.net/Kirugassal-fenyegetik-a-felsooktatasi-atalakitasok-ellen-tunteto-diakokat

   

 • Kirúgással fenyegetik a felsőoktatási átalakítások ellen
  tüntető diákokat

   

  Red-Help komm: Ime hát diákok! A Döbrögi-Balogh-Hoffmann
  trió bájvicsora!

   

  “Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni
  magunkat. Akármennyire ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy
  tüntetésen, én személy szerint így érettségi előtt nem akarom magamat
  kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége”

   

  Gyerekek! Ahogyan vannak Kubatov-listák-úgy rólatok is
  készültek már listák! Döbrögi és a Csürhe figyelemmel viseltetik irántatok!
  Nagy, és fokozott figyelemmel! Megkülönböztetett figyelemmel!

   

  MINDADDIG LISTÁN LESZTEK-MIG EL NEM TAKARITJUK A LISTÁK
  KÉSZITŐIT!

   

  A TI FÉLELMETEK AZ Ő LÉTÜK ALAPJA!

   

  NEM FÉLNI KELL! HARCOLNI KELL! KIEGYENESITENI A MEGHAJLITOTT
  GERINCET-ÉS HAJRÁ!

   

  Mert ne feledjétek: JOBBAN FÉLNEK ŐK MINT TI!

   

  Amúgy pedig: GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Nem is érdemel
  hazát!

   

   Ne kövessétek el szüleitek,
  nagyszüleitek hibáit! Ne higyjetek a rendszerváltó banditáknak!

  http://www.red-help.net/Kirugassal-fenyegetik-a-felsooktatasi-atalakitasok-ellen-tunteto-diakokat

   

 • Vissza  a multba  ugyanaz a felállás amikor Ök    voltak ellenzékbe   a módszer ,-  koppintás  : Megfélelmités ,-retorzio és gusztustalan hozzá állás  ennyi

 • Már ennél  alacsonyabb szintre nem kerülhetünk

   

  • László Novák

    S ha mégis?
   Ismeri a pesszimista és az optimista párbeszédét?
   Pesszimista: – Ennél rosszabb már nem lehet!
   Optimista: Ugyan már! Dehogynem!

   Bocs! 😀 Ez csak egy vicc. Ja, és remélem, sosem lesz semmi köze ehhez a kérdéshez – sem. 😉

 • Kóbor András nehezményezi, hogy a cikk írója elfelejtette megemlíteni, hogy ő nem fenyegette semmivel a diákokat, és azt is, hogy ő órák után engedélyezte a tiltakozást. Kedves Kóbor András, idéznék a cikkből, amit talán figyelmesebben kellett volna elolvasnia: “Az igazgató szerint nem fenyegették szankciókkal a diákokat, akik órák után már sztrájkolhattak volna. ” 

 • ongjerthdavid

  Tisztelt Hozzászólók!

   

  Egyetértésük esetén kérem, támogassák a középiskolákban
  uralkodó fejetlenség elleni nyílt levelünket és petíciónkat a http://www.peticiok.com/az_iskolak_helyzeterol
  oldalon. Eddig több mint 3000-en írták alá, jó lenne, ha még többen lennénk.

   

  Ongjerth Dávid

  Szilágyi Erzsébet Gimnázium

   

 • ongjerthdavid

   

  Tisztelt Hozzászólók!

   

  Egyetértésük esetén kérem, támogassák a középiskolákban
  uralkodó fejetlenség elleni nyílt levelünket és petíciónkat a http://www.peticiok.com/az_iskolak_helyzeterol
  oldalon. Eddig több mint 3000-en írták alá, jó lenne, ha még többen lennénk.

   

  Ongjerth Dávid

  Szilágyi Erzsébet Gimnázium

 • sutyi227

  Felháborító!!! Különben várható volt hogy lépnek valamit, mert nem képesek elfogadni hogy valaki nemet mondjon nekik. Tegnap Galló Istvánné sajtótájékoztatója is meg lepett.Nem is igen nézett bele a kamerába úgy tünt mintha a lelkiismerete ágált volna a mondandója ellen. Félek már annyira maguk alá temettek mindent hogy nagyon nehéz lesz vissza csinálni mindent és majd megint romba döntik a fővárost. 

 • Sándor Nagy

  Az egészben az tetszett legjobban, ahogyan a balatonalmádi túlkapást elrendezték. Megbüntették az iskolát ( hangsúlyozom az iskolát !!! ) 300 ezer forintra. Még kevesebb maradjon. Az igazgatónő meg röhög a markába és tovább nyalja a döntéshozók s….t.