sajtószabadság

Újságírás miatt bírságolták meg a szerb tényfeltárókat

A szerbiai tényfeltáró szerkesztőség KRIK-et azért marasztalta el a bíróság, mert tudósítottak egy nyilvános büntetőperben bizonyítékként lejátszott hangfelvételről. A felvétel az új szerb belügyminisztert említi, aki beperelte a tényfeltáró portált.

Egy szerb bíróság elmarasztalta a szerbiai tényfeltáró szerkesztőség KRIK-et — derült ki megközelítőleg egy hete. A bíróság azért ítélte el a szerbiai tényfeltáró portált, mert még tavaly tudósítottak arról, hogy kinek a neve hangzik el egy nyilvános büntetőperben lejátszott hangfelvételen. A felvételen megnevezett szerb kormánytag ezután rágalmazásért beperelte az újságírókat.

A még ma is folyó büntetőper Zoran Jotić „Jotka” és emberei ellen zajlik. A vád szerint a közép-szerbiai Kruševac városában honos szervezett bűnözői csoport tagjai a felelősek két gyilkosságért.

A belügyminiszter begurult

A nyomozás során a csoport több tagját is lehallgatta a rendőrség. Eközben készítették azt a felvételt is, amelyen az egyik gyanúsított arról beszél, hogy Jotićnak nem kell aggódnia a biztonságáért, ugyanis maga Bratislav Gašić is az ő „zsebében van”.

A megnevezett férfi a kérdéses időszakban a szerb titkosszolgálatot, a BIA-t irányította. A kruševaci születésű Gašićot 2017-ben nevezték ki erre a posztra, ahova az Orbán Viktor szoros régiós szövetségesének számító Aleksandar Vučić szerb elnök pártjából érkezett. Azóta pedig, hogy Vučić és pártja az idén áprilisban tartott választásokon is győzött, Gašić már a belügyminiszteri posztot tölti be.

Gašić a tavaly májusban megjelent cikk miatt beperelte a KRIK-et. A férfi mintegy 1,7 millió forint értékű szerb dinárt követelt a szerkesztőségtől a jó hírnevén esett csorbáért cserébe.

Bratislav Gašić, a szerb titkosszolgálat korábbi vezetője, jelenleg belügyminiszter. Forrás:mod.gov.rs

Veszélyes precedens

A KRIK főszerkesztője, Stevan Dojčinović szerint az ellenük született elmarasztaló ítélet veszélyes precedenst teremthet: vajon melyik szerb újság mer majd legközelebb büntetőperről tudósítani?

„Pontosan beszámoltunk arról, hogy mi hangzott el a tárgyaláson, amit a rágalmazási per során senki, egyetlen percre sem vont kétségbe” — mondta a férfi a Balkan Insight nevű régiós hírszájtnak.

Az OCCRP nevű nemzetközi oknyomozó oldalnak nyilatkozva Dojčinović elmondta azt is, hogy Gašićot többször is keresték, hogy beszámolhassanak az ő álláspontjáról is. Még el is csúsztatták a tudósítás megjelenését, hátha kapnak választ a férfitól, de erre hiába vártak. Egyetlen alkalommal vette fel a telefonját, amikor is annyit közölt a KRIK újságíróival, hogy nem szeretne nyilatkozni.

A bírósági elmarasztaló ítélet mindössze két tárgyalás után született meg, ami a KRIK szerint szokatlanul rövid idő a szerb igazságszolgáltatásban. A szerkesztőség állítja, hogy még nem kézbesítették nekik az ítélet pontos szövegét, így azt sem tudják, hogy mekkora bírság megfizetésére ítélték őket.

A bíróság eljárása ellen a Szerbiai Független Újságírók Egyesülete és a Szerb Sajtószabadság Koalíció is felszólalt.

A KRIK szerint az ehhez hasonló, úgynevezett SLAPP-perek (Strategic Lawsuit Against Public Participation, vagyis stratégiai per a közéleti részvétel ellen) arra vannak kitalálva, hogy megfélemlítsék az újságírókat és ellehetetlenítsék a munkavégzésüket.

Ilyen a stratégiai pereskedés, amivel az újságírók munkáját igyekeznek ellehetetleníteni az érintettek

A szólásszabadságért küzdő egyik legrangosabb nemzetközi szervezet, az Index on Censorship animációs videót készített, hogy elmagyarázza, mi is az a…

Visszatérően szekálják az újságírókat

A KRIK több olyan nemzetközi újságírószervezetnek a tagja, amelyben az Átlátszó is szerepet vállal, ilyen az Organized Crime and Reporting Corruption Project (OCCRP) és a Global Investigative Journalism Network (GIJN) is.

Ezeknek az együttműködéseknek köszönhetően korábban nálunk is lehetett olvasni olyan híreket, amelyeknek az elkészítésében a KRIK közreműködött: például ezt, a cseh államfőhöz kapcsólódó balkáni fegyvervásárlásokról szóló cikket.

A cseh államfő legfontosabb támogatója bevásárolt fegyverekből a Balkánon

A múlt héten újraválasztott cseh államfő, Miloš Zeman szeret azzal viccelődni, hogy az újságírók közé lövetne. Nemrégiben nemzetközi szinten is…

Korábban hat éve számoltunk be a szerb kollégáinkat érő szekatúráról. Akkor egy szerb bulvárlap azzal vádolta a tényfeltárókat, hogy külföldi zsoldban álló ügynökök, akik a kormány megdöntésére készülnek. Ezután a szerkesztőség halálos fenyegetést kapott.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép forrása: KRIK.

Megosztás