interjú

Magyar nyelvű tájékoztatót adtak ki az LMBTIQ+ jogok megsértéséről az Európai Zöldek

Magyar nyelvű tájékoztatót adtak ki az Európai Zöldek és a cseh Kalózpárt a magyarországi LMBTIQ+ jogok sorozatos megsértéséről. A kezdeményezésről és a magyarországi homofób törvény európai megítéléséről Mikuláš Peksa-t, a cseh Kalózpárt EP-képviselőjét kérdeztük.

Társadalmi célú hirdetés

Egyértelmű fordulat és fokozatos romlás figyelhető meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2010-es hatalomra kerülésétől a magyarországi LMBTIQ+ közösség jogi helyzetében látható az Európai Zöldek és a cseh Kalózpárt által kiadott idővonal-grafikán. A cseh és angol nyelven is megjelent ábra a Kádár-rendszertől, a magyar liberális demokrácia két évtizedén keresztül az illiberális Orbán-rendszerig követi a magyarországi szexuális kisebbség jogi környezetének alakulását. Az idővonal megmutatja, hogyan csorbulnak fokozatosan a 2010-es autoriter fordulat után az LMBTIQ+ emberek jogai Magyarországon.

Idővonal

Miért tartják szükségesnek a Zöldek és a cseh Kalózpárt, hogy a magyarországi választópolgárokat magyar nyelven is tájékoztassák az aktuális eseményekről? Nem gondolja, hogy egy ilyen tájékoztató anyagot az orbánista propaganda egy külföldről érkező, Magyarország elleni támadásnak mutathat?

Tizenhét év telt el a magyar EU-s belépés óta, azóta Magyarország alapvető politikai változáson ment keresztül. Orbán Viktor nacionalista forradalmának köszönhetően Magyarország egy szabad, demokratikus államból fokozatosan autoriter pokollá változott, amit még Oroszországban sem szégyelnének. Magyarország régóta nem tartja be a EU demokratikus alapelveit a média szabadsága területén. Orbán Viktor legújabb törvényével azonban megmutatta, hogy milyen messzire képes elmenni saját polgártársai jogainak felszámolásában és embertelen törvények elfogadásában. Orbán pártja olyan törvényt fogadott el, amely eltapossa az LMBTIQ+ jogokat és a jogállamiság elvét.

Ugyanakkor az Európai Zöldek úgy gondolják, hogy az embereknek joguk van megismerni az igazságot, bármi is legyen az. Az Orbán-kormány erkölcsi összeomlását a jelenlegi magyar kormány kudarcának és nem a magyar nemzet kudarcaként fogom fel.

Hisszük, hogy a magyarok is az európai civilizáció részei és velünk, európaiakkal együtt vállalják azokat az értékeket, amelyek a kontinensünk más részein is fontosak. A nemzeti kormányok mindig jönnek és mennek, de az átlagemberek tisztessége, nyitottsága és igazságossága továbbra is megmarad.

Nem elszigetelt jelenségről van szó, ráadásul Orbán Viktor szándékosan és előre megfontoltan számolja fel az alapvető emberi jogokat Magyarországon. E legújabb intézkedés korlátozza a szólásszabadságot és a gyermekek jogait, és tragikus következményekkel is jár a már áldozatul esett vagy megbélyegzett személyek mentális és fizikai egészségére nézve.

Mikuláš Peksa, a cseh Kalózpárt EP-képviselője (balra) élesen elítélte a magyarországi homofób-törvényt a magyarországi LMBTIQ+ közösség melletti szimpátiatüntetésen a prágai magyar nagykövetség épülete előtt, 2021. július elején. A prágai magyar nagykövetség előtti demonstráción úgy fogalmazott, hogy „ez az újabb lépés a magyarországi LMBTIQ+ ellenes érzelmeket korbácsolhatja fel”. A törvény megszavazása óta több embert is erőszakosan bántalmaztak Magyarországon vélt szexuális hovatartozása miatt.

Orbán diszkriminatív törvényére adott válasz nem késett sokat. Pár nappal a törvény magyarországi elfogadása után 17 európai vezető politikus levelet küldött az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak, amelyben elkötelezték magukat az LMBTIQ+ közösség jogai csorbítása elleni küzdelem mellett. Vajon az erkölcsi kiálláson túl várható-e további ellenlépés az Európai Unió részéről?

Az Európai Unió határozott és gyors reakciója nagyon fontos. Egy ilyen rendelkezés nem a közérdeket szolgálja, hanem csak eszközként szolgál egy állam által támogatott LMBTIQ+ fóbia elmélyítésére, amely célja, hogy eltakarja az Orbán-kormány által elkövetett hibákat. Az EP és az EU a 7-es cikk alapján már évek óta foglalkozik a magyarországi jogsértésekkel, de a lengyel-magyar alku miatt nem alakulhat ki egyhangú szavazás az egyes tagállamok szavazati jogainak megvonásához.

Az Európai Bizottságnak azonban van egy másik eszköze is, amit tavaly ősszel fogadtak el, vagyis a jogállamiság feltételrendszerének alkalmazása az EU-s támogatások odaítélésekor. Miközben Magyarország az európai támogatások legnagyobb kedvezményezettje. Az EU nem támogathat olyan kormányt, amely az európai uniós támogatásokat saját gazdagodására használja, miközben eltapossa az alapvető emberi jogokat,

éppen ezért az Európai Parlament köztük a Kalózpárt EP-képviselői kemény szankciókat akarnak alkalmazni Magyarországgal kapcsolatban.

Az Európai Unió védi az összes EU-s állampolgár jogát, vallásra, bőrszínre vagy nemi irányultságra való tekintet nélkül. Világossá kell tenni az olyan autoriter politikusok számára, mint Orbán Viktor, hogy nem szándékozunk meghátrálni. Orbán Viktor politikai nyomása és mellébeszélései ellenére, május 8-án az Európai Parlament túlnyomó többsége megszavazta az Európai Bizottság felé megfogalmazott felszólítást, hogy megfelelő választ adjon a helyzetre, vizsgálja meg a jogállamiság helyzetét Magyarországon és vonja le a megfelelő következtetéseket.

Mit gondol arról, hogy hazája miniszterelnöke kiállt a magyar miniszterelnök mellett?

Személy szerint én is támogatom a közös levél üzenetét. Sajnos, Csehországban sem gondolkodik mindenki így, például Andrej Babiš miniszterelnök újra Csehország rosszabbik arcát mutatta meg, amikor nem írta alá a közös, európai tiltakozó levelet. Csakhogy a magyar választópolgároknak érdemes tudni, hogy Babiš mindezt azért tette, mert nem engedheti meg magának, hogy aláírjon egy Orbán Viktor ellen szóló szankciót, mivel éppen Orbán a cseh miniszterelnök egyik legnagyobb szövetségese. Ráadásul Babiš cége, az Agrofert a második legnagyobb mezőgazdasági játékos Magyarországon. Nem véletlen, hogy Babiš az őt kritizáló cseh Kalózpártot árulónak és ötödik hadoszlopnak nevezte, amikor felszólítottuk a közös elítélő nyilatkozat aláírására. Andrej Babiš ezzel tudtunkra adta, hogy nem az európai polgárok jogait, hanem oligarcha-barátai érdekeit védelmezi.

Vezető képünkön Orbán Viktor magyar miniszterelnököt látják egy montázson (forrás: pirati.cz)

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás