Kína

Ujgur kényszermunkásokkal gyártatott koronás védőfelszereléseket árulnak Európában

Nyugati kereskedőcégek olyan védőfelszereléseket árulnak Európában, amelyeket a Kínában elnyomott ujgur kisebbség gyárakban dolgoztatott tagjai állítottak elő; a maszkokból több európai kormány is vásárolt.

Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

Legalább két nagy lánc árul Európa-szerte olyan orvosi maszkokat és védőfelszereléseket, amiket Kínában állítottak elő ujgur munkások — derítette ki az OCCRP és partnerei nyomozása. Az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) újságírószervezet arra is rábukkant, hogy legalább öt európai ország kormányzatai és egészségügyi szervezetei vásároltak ezekből.

Az ujgur kisebbséghez tartozó munkások a nyugat-kínai Xinjiang régióból származnak, akiket az ország más részeiben található gyárakba irányítottak egy olyan munkaerőtranszfer-program keretében, amiről szakértők azt állítják, hogy jellege szerint elnyomó és táptalaja a visszaéléseknek. Kína kormánya mindeközben arra vállalkozott, hogy az ujgurok közti elégedetlenséget tömeges megfigyelésekkel és letartóztatásokkal nyomja el.

A War on Fear战斗恐惧 anonim YouTube-csatornára posztolt videó részlete.

A munkaerőtranszer-program állítólag új lehetőséget nyújt a Xinjiangban honos ujguroknak arra, hogy elhagyják az otthonaikat más tartományokban lévő gyárakban elérhető új munkahelyek érdekében. De jogvédők szerint gyakran bele vannak kényszerítve a helyzetbe, hiszen eközben több mint egymillió ujgurt és más muszlim kisebbséghez tartozó ember került átnevelő táborokba. Aktivisták arra próbálták rávenni a nyugati cégeket és kormányokat, hogy ne vegyenek több olyan terméket, amit ujgur munkaerővel állítottak elő.

Idén a New York Times tárta fel, hogy ujgur munkások által Hubei tartományban előállított orvosi maszkokat árultak az Egyesült Államokban. Most az OCCRP nyomozása jutott arra, hogy Európa legnagyobb egészségügyi keredkedőláncai közül néhány szintén értékesít olyan maszkokat és védőeszközöket, amik ugyanettől a gyártótól, a Hubei Haixin Protective Productstól származnak.

Nyilvánosan elérhető dokumentumok azt mutatják, hogy a Hubei Haixin a közelmúltig majdnem 130, Xinjiangból átirányított ujgur munkást foglalkoztatott.

Ujgur munkások a Hubei Haixin gyárában. Forrás: képernyőkép a Jingzhou City Club által Weibón posztolt videóból / OCCRP.

A kereskedők között vannak az Európa legnagyobb gyógyszertár- és gyógyászati nagykereskedő-hálózati közül többet is birtokló, multinacionális McKesson helyi leányai, valamint a svéd gyógyászati ellátmányos OneMed, ami Észak-Európában és a balti régióban kormányzati és egészségügyi szerveknek adott el maszkokat.

A McKesson és a OneMed 2020 során is árult Hubei Haixin termékeket, még azután is, hogy a kínai céget megnevezte a New York Times, valamint az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) nevű think tank, mint olyan vállalatot, ami valószínűsíthetően ujgur kényszermunkásokat alkalmaz.

Újságírók a Zhende Medical által gyártott termékeket is találtak a a két kereskedőlánc által értékesítettek között: ezt a kínai tőzsdei véget korábban emberi jogi szakértők azonosították kockázatosként, mert beszerzési forrásai és leányvállalatai találhatók Xinjiangban.

Rövid válaszban Ronan Brett, a McKesson Europe közkapcsolatokért felelős igazgatója a következőket írta: „a Mckesson Europe elkötelezett amellett, hogy a vállalat jó állampolgár legyen és etikus forrásokból szerezze be a termékeit. A beszállítóknak el kell fogadniuk a McKesson fenntartható beszállítói terméklánc alapelveit, amelyek a megfellő jogszabályoknak való megfelelés mellett a munkások biztonságára, a veszélyhezetekre való felkészülésre, a környezeti kockázatok azonosítására és kezelésére, valamint a környezet védelmére vonatkozó szigorú elvárásainknak is eleget kell tenniük.” Újabb kérdésre már nem válaszolt az újságíróknak.

A OneMed operatív ügyvezetője Robert Schmidt azt mondta, hogy a vállalat 2019 végén szerzett tudomást arról, hogy a Hubei Haixin gyára xinjiangi munkásokat foglalkoztatott, de nem szakította meg az együttműködést a gyártóval, miután nem talált bizonyítékot arra, hogy a munkásokat kényszerítették volna.

„A OneMed megítélése szerint a beszerzési láncunkban nincs kényszermunka, vagy az ujgur kisebbséget érintő diszkrimináció” — mondta — „De természetesen figyelemmel kísérjük a kérdést, és ha új információhoz jutunk, lépéseket teszünk”.

Az újságírók birtokába került dokumentum szerint a OneMed januárban kereste meg a Hubei Haixint az ujgur munkások helyzetével kapcsolatban, amikor a kínai gyár megígérte, hogy hazaengedi őket a szerződésük márciusi lejárta után. De a valóságban a gyár egészen most szeprtemberig foglalkoztatta őket, arra hivatkozva, hogy a járványögyi korlátozások meggátolják a munkásokat a hazajutásban. A OneMed folytatta a termékek átvételét.

Sem a Hubei Haixin, sem a Zhende Medical nem válaszolt megkeresésekre, de egy (európai disztribútorainak küldött és újságírók birtokába került) állásfoglalásában a Zhende azt írta: „ A Zhendénél nem tartjuk elfogadhatónak kényszermunka alkalmazását”.

„A xinjinangi úgynevezett ’emberi jogsértések’ vagy az ’etnikai kisebbségek diszkriminációja’ az évszázad hazugsáa, amit radikális kínaellenes erők találtak ki” — írta válaszában az oslói kínai nagykövetség egy képviselője, Yang Yiding újságíróknak.

Kína külügyminisztériuma nem válaszolt a nekik intézett kérdésekre.

Kétes papírok, hamis tanúsítványok segítségével árasztják el Európát hamis és hibás maszkok

OCCRP Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Félrevezető tanúsítványok szürkebizniszéhez fordultak a gyengébb minőségű koronavírusos védőeszközök eladói. Ilyen iratok tucatnyinál is több európai országba kísértek maszkokat. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal! Miközben a koronavírus-járvány márciusban végigsöpört Európán, a litvániai központi börtönkórház igazgatója nagy megkönnyebbüléssel vett át háromezer FFP2 légzőmaszkot.

A fenti cikk az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) honlapján jelent meg, eredetiben angolul (ezt a hosszabb, eredeti verziót itt lehet elolvasni), szerzői Ola Westerberg, Aubrey Belford, Matteo Civillini, Migle Kranceviciute, Peter Svaar. Az Átlátszó az OCCRP partnerszervezete. Címlapkép: az eredeti cikket is illusztráló grafikát Svetlana Tiourina készítette. Fordította: Sarkadi Nagy Márton

Megosztás