rendőri erőszak

Tony Timpa brutális halála tavaly nem érdekelte a kormánymédiát, most rá hivatkozva cikkeznek

Közel negyed órán át térdelt egy rendőr 2016-ban a texasi Tony Timpa hátán, a férfi az életéért könyörgött, majd meghalt. A rendőrök nevetgéltek rajta. Az erről készült videó tavaly bejárta a világsajtót, de itthon nem volt téma. Most erre az esetre hivatkozva cikkezik a fehér áldozatokról a kormánymédia. Éppúgy, mint az USA-ban a Trump-pártiak.

A rendőri brutalitás fehér áldozata miatt senki se lázongott” – ez, a pestisracok.hu által összeállított cikk árasztotta el a KESMA-médiát, az összes vidéki portálon fő helyen jelent meg. A cikkben egy 2016-os esetet emlegetnek fel, amely során a texasi Tony Timpa éppúgy rendőrségi túlkapás miatt halt meg, mint George Floyd. Azt írják, Timpát még a rendőrök kiérkezése előtt egy bolt biztonsági emberei bilincselték meg, majd a kiérkező rendőrök átvették az irányítást, ismét bilincsbe verték és több, mint 13 percig térdepeltek a hátán. A kormánypárti portál írásában azt fejtegeti, hogy miért nem kiállított senki rasszizmust, miért nem vonultak az utcára tömegek, ha George Floyd esetében megtették.

Tony Timpa szenvedését és halálát a rendőrök testkamerája vette fel, a felvétel tavaly került nyilvánosságra.

 

Az NBC tavaly júliusban részletesen elemezte a videót, amelyen jól hallatszik, hogy az ájult férfin hogyan nevetnek a rendőrök, majd ijednek meg, amikor kiderül, már nem lélegzik. A hazai kormánymédia a PestiSrácokat követve ugyan leírja, “a rendőri brutalitás ellen kell fellépni, amely nem bőrszínfüggő”, mégis azt sugallják, a George Floyd halála miatti tiltakozások előre eltervezettek – ahogy azt a Trump-párti amerikai média is tálalja.

De Tony Timpa halála, valamint a rendőri brutalitás tavaly egyáltalán nem érdekelte sem a kormánysajtót, ahogy a hazai média egészét sem – ha hinni lehet a Google keresőjének, amely egyetlen korábbi magyar nyelvű találatot sem adott ki az esettel kapcsolatban. Pedig a Trump-barát Foxnews már 2017-ben arról írt, hogy három texas rendőrt tartóztattak le Tony Timpa halála miatt. A férfi halálával azután is sokat foglalkoztak az amerikai lapokban, hogy a felvétel nyilvánosságra került. A videó 2019. július 30-án jelent meg a The Dallas Morning News csatornán, az esetről írt a New York Times, a The Washington Post is.

Amerikában a Floyd halála miatt tüntetések kapcsán is megjelentek azok a hangok, hogy bezzeg a média a fehér áldozatokkal nem foglalkozik, mintha az áldozatnak lenne bőrszíne. Erre építette a napokban kommentárját Mike Adams is, aki szintén Timpa halálát hozza fel példának, sőt azt is állítja, az ügyet először tárgyaló írásokat nem is olvasták az amerikaiak. Pedig ez egyszerűen nem igaz, a Google találatai erre a bizonyíték. A szerző még a magyar kormánynál is gyorsabban kötötte össze Soros Györgyöt a tüntetésekkel, azt írta, “Timpa gyilkosságára válaszul nem zajlottak “Soros által támogatott tüntetések” vagy “Antifa lázadások”.

A The Week szerzője, Ryan Cooper azt veti kollégája szemére, amikor a fehérek elleni rendőrségi erőszakról ír, hogy az amerikai konzervatívokat csak most kezdte érdekelni a rendőri erőszak – lásd a hazai lapszemlét Timpa halálát felfedő brutális rendőrségi videóról. Ugyanakkor rámutat, amerikában messze több áldozatot szed a hatóság, mint más országban. A Washington Post 2019-es adatait is idézi, amiből az derül ki, hogy háromszor annyi fekete hal meg rendőri intézkedés közben, mint fehér. Közel ugyanekkora valószínűséggel számolt a Nature magazin is. Cooper arra a következtetésre jut, hogy a rendőrségi erőszak ellen fellépés a gazdasági egyenlőtlenségekre vezethető vissza, a tragédiák ellen pedig fel kell lépni.

Háborús logika szerint készíti fel az amerikai rendőröket a „gyilkológia professzora”

A „Ne ölj” parancsolat nem általános érvényű, lőfegyvert fegyvertelen gyanúsított ellen is lehet használni, és egy bűnöző lelövése után a szex is jobb – ilyen és ehhez hasonló állítások is elhangzottak azokon a képzéseken, amelyen több ezer amerikai rendőr, köztük Minneapolis rendőrei is részt vettek.

Az amerikai belpolitikai helyzetet, a szélsőséges gondolkodást jól mutatja még egy a change.org-on indult petíció. Ebben igazságot akarnak szolgáltatni Timpa-ügyében, mert a petíció indítója szerint “a média erről be sem számolt.” De ezt, mint korábban bemutattuk, nem igaz.

És íme még egy példa, hogy az amerikai sajtó nem csak fekete áldozatokkal foglalkozik. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt találta bűnösnek a Hennepin megyei bíróság Mohamed Noor-t, az afrikai származású exrendőrt – erről a theintercept.com írt. A lap arról is beszámolt, hogy a rendőrt 2017-ben hívta ki Justine Ruszczyk Damond, aki végül végzett a nővel. A Wikipedia szerint a nő aznap este kétszer hívta a 911-et. Két rendőr érkezett a házhoz, ahol először nem láttak semmi gyanúsat. Akkor lőtték hasba a nőt, amikor az megjelent a rendőrségi autónál. A rendőr önvédelemre hivatkozott, és arra, a nő rávágott az autóra. De az ujjlenyomatát sosem találták meg. Noor 12,5 évet kapott. Az Intercept Justine Ruszczyk Damond halála kapcsán is a rendőri erőszak elleni fellépést sürgette.

Viszont úgy tűnik, Floyd halála egyre inkább háttérbe szorul, helyet kap a Trump-Antifa-Soros tengely – lásd Hollik István közleményét -, ezzel egyidőben a rendőri brutalitás elleni fellépést sürgetők hangja is elhalkul.

Segesvári Csaba

Fotó: WFAA/Youtube

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás