Szlovákia

Egyházi civil szervezetek tiltakoznak a magyarországi hajléktalanok kriminalizálása miatt – Szlovákiában

Tizenhárom szlovák egyházi civil szervezet tiltakozik a magyarországi hajléktalanságot kriminalizáló törvény ellen és elítélő nyilatkozat megfogalmazását kérik a külügyminisztériumtól. A „Hajléktalan emberek kriminalizása elfogadhatatlan” címmel megjelent nyilatkozatot lefordítottuk, és most önök is elolvashatják.

„Szolidaritásunkat fejezzük ki az egyébként sem egyszerű helyzetben lévő magyarországi hajléktalan emberekkel, akik életét a törvényváltozás még jobban megnehezíti. Egyúttal kérjük a szlovák Külügyminisztériumot, hogy a törvénymódosításról egyértelmű és elutasító álláspontot fogalmazzon meg.

A hajléktalanság nem egy választási lehetőség, és végképp nem bűncselekmény. Megbüntetni és kriminalizálni azokat az embereket, akiken a társadalom képtelen segíteni, csak azért, mert fedél nélkül élnek és utolsó menedékként köztereket használnak, szörnyű, embertelen és elfogadhatatlan.

Cinikus állítani, hogy a fagyhalállal is szembesülő emberek utcai jelenléte életmódjuk megnyilvánulása lenne. Ezzel szemben a köztereken élő hajléktalanok egy olyan társadalom problémáját tükrözik, amely képtelen tisztességes módon, ideiglenes lakóhelyet biztosítani számukra.

Szomorú, hogy a magyar kormány valódi megoldások keresése helyett büntető törvény hatálya alá helyezi és arra kényszeríti a hajléktalan embereket, hogy olyan ideiglenes menekültszállókban találjanak megoldást helyzetükre, amelyek gyakran nem biztosítják a megfelelő számú férőhelyet sem.

Szakmai kutatási eredmények és a gyakorlat alapján is tudjuk, hogy a hosszútávú hajléktalanság leghatékonyabb megoldása a megfizethető lakáskörülmények biztosítása. Ezzel szemben a magyarországi hajléktalan emberek életének törvényi szabályozása veszélyes visszalépésnek számít.

Ez a megoldás, amely emberekből, akaratunk kénye kedve szerint mozgatható tárgyakat csinál, a totalitárius rendszerek és a munkatáborok korszakába visz vissza.

A hajléktalan emberek nyilvános terekről való eltávolításának szándéka arról próbálja a figyelmet elterelni, hogy az otthonukat elvesztő embereknek Magyarország nem képes segíteni. Elfogadhatatlan, hogy a politikusok a kiszolgáltatott és segítségre szoruló emberekkel szembeni gyűlölet gerjesztésével próbálják elrejteni az ország rendszerszintű kudarcát.

Elutasítjuk ezt az időről időre, sajnos a szlovákiai falvakban és városokban is felbukkanó elnyomó gyakorlatot, és felhívjuk politikusaink figyelmét, hogy a hajléktalanság problémáinak megszüntetésére keressenek valódi megoldást: alakítsanak ki segítő szolgáltatást nyújtó hálózatot és építsenek anyagilag elérhető szociális lakásokat, amelyek segíthetnek ezeknek az otthoniakat elveszítő embereknek hajléktalanságuk megszüntetésében.

Az Euronews hírportál szerint a hajléktalansággal kapcsolatos törvénymódosítást a budapesti hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek is elutasítják. A „Város Mindenkié” nevű szervezet szerint jelenleg Budapesten 30 ezer hajléktalan él, akik számára a város mindössze 11 ezer férőhelyet biztosít.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója megállapítja, hogy nem minden hajléktalan akar a közösségi menhelyekre menni, és erre senkit nem lehet kényszeríteni. Aknai szerint az Orbán-kormánynak olcsó szociális bérlakások építését kellene támogatnia vagy anyagi támogatást nyújtani azoknak, akik nem tudnak albérletet fizetni.

„Ha ezeknek az embereknek elérhető szociális lakásokat biztosítanánk, ahol önnállóan élhetnek, sokan döntenének úgy, hogy beköltöznek, egyúttal a menhelyeken túlterheltsége is csökkenhetne.”

A szolidaritási nyilatkozat eredeti szövegét itt olvashatja el és írhatja alá – kattintson.

A közleményt megfogalmazó tizenhárom szlovákiai egyházi civil szervezet névsora:

Depaul Slovensko n. o.,

Diecézna charita Nitra,

Equita o. z.,

Divadlo bez domova o. z.,

Komunita Sant’Egidio,

Vagus o. z.,

Jasmín n. o.,

Kresťania v meste,

Stopa o. z.,

Slovenská katolícka charita,

Bratislavská arcidiecézna charita,

Gréckokatolícka charita Prešov

A vezető képen a Hajléktalan Jézus nevet viselő szobrot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg a budapesti Horváth Mihály téri Szent József templom előtt , 2017-ben. A szobor a kanadai Timothy Schmaltz alkotása. Fotó: Józsefváros.hu.

Írta és fordította: Bőtös Botond

Megosztás