Szlovákia

Szigorítaná az abortusztörvényt a szlovák szélsőjobb

  • Szigorítani akarja az abortusztörvényt a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS), jelentette be május közepén a szélsőjobboldali párt elnöke, Marian Kotleba.
  • Mindeközben folyamatosan csökken az elmúlt évtizedekben az abortuszok száma Szlovákiában.
  • A törvényt szinte biztosan nem szavazza meg a pozsonyi parlament. De akkor mi az értelme Kotlebáék akciójának?

Újra reneszánszát éli a nemzethalál rémével fenyegető populista politika Kelet-Európában a megnövekedett és láthatóbbá váló migráció következtében. Lengyelországban 2016-ban próbált szigorítani az egyébként sem túl liberális abortusztörvényen az új nacionalista kormány, sikeresenMagyarországon az általános közmegegyezés miatt az abortusztörvény szigorítása eddig nem jött szóba. A 2018-at a családok évének tekintő negyedik Orbán-kormány eufemisztikusan fogalmazott és “új megállapodást akar kötni a nőkkel”. Mindeközben a magyar szélsőjobboldal mozgalmi szintje valamivel szókimondóbb. Budaházy Edda, a Hozz a Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítója videójában a minap a Kárpát-medence “teleszülésére” buzdított.

Szlovákiában három évvel a szlovák kereszténydemokraták próbálkozása után – lásd: e cikk utolsó bekezdése: Kis szlovák abortusztörténelem – május közepén újra felmerült a nők önkéntes terhességmegszakításának témája. Az ötlettel ezúttal a politikai karanténba szorított helyi szélsőjobb állt elő. A javaslat tartalma megegyezik a jelenlegi lengyel szabályozással. A törvényjavaslat értelmében Szlovákiában egy nő a jövőben nem dönthetne saját akaratából a terhességmegszakításról, illetve azt az állam csak bizonyos feltételek esetében engedélyezné. Ilyen körülmény lehet, ha a teherbe esett nőt megerőszakolták, ha a magzatnak genetikai hibája van, vagy ha a terhesség veszélyezteti a nő életét.

A törvényjavaslat azt is betiltaná, hogy a szlovákiai doktorok külföldi állampolgárokon végezzenek el hasonló beavatkozást. Sőt, ahogy egy szlovákiai orvos-jogász-blogger figyelmeztetett, az abortusz esetleges szlovákiai betiltása hatással lehet a Csehországban dolgozó szlovákiai orvosok tevékenységére is.

Mivel indokolják a szlovák fasiszták a törvényjavaslat benyújtását? Miért most merült fel az abortusz szigorításának ötlete a szlovákiai belpolitikában? Ezekre a kérdésekre kerestem választ a cikkben.

Kotleba: egoista nők

Alibista és egoista szempontok alapján döntenek legtöbbször a nők a terhességmegszakítás mellett, állítja az ĽSNS törvényjavaslatának indoklása: „A leendő anyák nagy többsége a karrier, a munkahelyi előmenetel, a karcsú és hajlékony alak, a kicsapongó életstílus, a fiatalság meghosszabbításának a vágya, vagy egyszerűen a kényelem fenntartása érdekében dönt az abortusz mellett.” Kotlebáék szerint az abortusz eltörlésére azért is szükség lenne, mert a szlovák társadalom fokozatosan elöregszik. A párt a törvény benyújtásának indoklásában hivatkozott még az afrikai migránsokra és az állítólagos abortusz-lobbira is. Ezt az összeesküvés-elméletet úgy kell elképzelni, hogy “a liberálisok” és a “nyílt társadalom hívei” az Európában hiányzó lakosságot “afrikai migránsokkal” pótolnák, az “abortusz liberalizációjával” pedig bevételhez jutnak.

Jarmila Filadelfiová, a szlovákiai Munka-, és Családügyi Intézet munkatársa ezzel szemben úgy látja, hogy az ĽSNS törvényjavaslata az emberi életi legintimebb területét – a szexuális életet és .a reproduktív magatartást – érinti, amelyet az államnak nagyon érzékenyen kellene megközelíteni és kezelni. Filadelfiová szerint a szélsőjobboldali párt javaslata ezeket a szempontokat nem tartja tiszteletben. A szakértő szerint egy valóban demokratikus országban lényegtelen kérdés, ki szavaz a javaslat mellett vagy ellen, de az emberi jogok-, és egy állam demokratikus berendezkedésének korlátozására tett kísérlet szempontjából el kell utasítani az ilyen típusú javaslatokat.

Mit mondanak a parlamenti pártok?

A szlovákiai pártok előzetes nyilatkozatai alapján a törvényjavaslatot várhatóan nem fogadja el a pozsonyi parlament. Ennek ellenére több parlamenti pártban (Smer, SNS, Sme rodina) akadhatnak képviselők, akik szerint a javaslat rendben van és megszavaznák. A javaslat ellen határozottan fellépett a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a liberálisnak mondott Szabadság és Szolidaritás (SAS), illetve a Híd-Most szlovák-magyar párt is. Az Egyszerű Emberek (OĽaNO) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pártja szabad kezet ad képviselőinek a szavazáskor.

A szlovák parlament az abortusztörvény szigorítását javasló módosításokat tárgyalják a képviselők. Ahogy az első tárgyalási napon, hétfőn, úgy kedden is csak az ĽSNS képviselői voltak jelen az ülésteremben. Fotó: Deník N.

Több keresztény civil szervezet igent mondott a törvényjavaslatra, és közleményükben felszólították az ország konzervatív személyiségeit az ĽSNS javaslatának támogatására. Mint írták, üdvözölnek és támogatnak minden olyan lépést, amely a meg nem született gyermekek törvényes védelmét szolgálja. Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Kar (KBS) szóvivője szerint noha a katolikus egyház ellenzi az abortuszt, a téma politikai síkon bonyolultabb. A KBS ezért nem támogatja Kotlebáék törvényjavaslatát, mivel szerintük a szélsőjobboldali párt tevékenysége az élet védelmében ellentmondásos.

Kereszténydemokraták: lépéshátrányban

Magyarországtól eltérően Szlovákiában különbséget tesznek konzervatív-, kereszténydemokrata és fasiszta pártok között. Kotlebáék javaslata leginkább a konzervatív pártokat hozta nehéz helyzetbe. Éppen ezért mondják szlovákiai politológusok, hogy az ĽSNS javaslata az az ő szempontjukból nézve, a párt utóbbi években meghozott legokosabb politikai lépése volt, mivel beindíthatja a társadalmi vitát arról, lehet-e a fasisztákkal együtt szavazni a parlamentben vagy sem.

A terhességmegszakítás mindig is a konzervatív és kereszténydemokrata pártok agendája volt Szlovákiában. Az elmúlt években megerősödő pro-life szervezetek népszerűsége, és nagy tömegeket megmozgató “Élet menete” akciók mellett a hivatalos kereszténydemokrata politika nem nyilvánult meg. Ezt a politikai űrt használta ki az ĽSNS, amely érzékelte, hogy a korrupció hívószaván kívül az embrió védelmében lehetett utcára vinni nagyobb tömegeket.

A stabilan tíz százalék körül mért szlovák fasiszta párt szempontjából ez a vita azért lenne hasznos, mert így a szlovák konzervatív és keresztény szavazókat dilemma elé állítják. Eddig ugyanis a szlovák konzervatív “természetes” szövetségese a mérsékelt liberális szavazó volt. Ha a fasiszta pártnak sikerülne az abortusz témával maga mellé állítani a konzervatív, keresztény szavazókat, az a Magyarországról már ismert totális kulturális háborút hozhatná el.

A számok mást mondanak

De Kotlebáék javaslata szembe megy nemcsak a női egyenjogúsítási törekvésekkel, de a valósággal is. Szlovákiában évről évre kevesebb nő dönt a terhesség művi megszakítása mellett. Amíg 1998-ban még 19 ezer eset fordult elő, 2016-ban már nem egészen 6500 abortuszról tudnak Szlovákiában. A szlovákiai Nemzeti Egésszégügyi Központ statisztikája alapján a legtöbb abortuszt, csaknem 48 ezret, 1990-ben hajtották végre az orvosok. Szlovákiában hagyományosan a legtöbb abortusz az ország déli részén hajtják végre. Tavalyi adatok alapján tudjuk, hogy a Szlovákiában elvégzett abortuszok húsz százalékát nem szlovák állampolgárokon hajtják végre.

Mivel az ügyfelek származása nem ismert, ezért csak feltételezhető, hogy a jelenleg sokkal szigorúbb abortusz-törvénnyel rendelkező Lengyelországból érkezhetnek a páciensek. Napjainkban Lengyelországban szinte tilos az abortusz. Ahogy arra az Európai Bizottság már korábban rámutatott, a lengyel szabályozás sérti a nemzetközi megállapodásokat és egyezményeket. Itt érdemes még megjegyezni, hogy Európában a hagyományosan katolikus országnak tartott Írországban az abortuszt az alkotmány tiltotta, de a 2018 május 25-i népszavazás döntő többséggel a törvény liberalizációja mellett foglalt állást. Az ír parlamentben hamarosan elfogadhatják az abortusz legalizációját is.

Kis szlovák abortusztörténelem

Jelenleg a terhesség befejezéséről, akárcsak Magyarországon, Szlovákiában is a tizenkettedik hétig dönthet egy nő. Később már csak genetikai hibára és az egészséget veszélyeztető helyzetekben lehet kérelmezni a terhességmegszakítást.

Korábban a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 2007-ben fordult az Alkotmánybírósághoz, miszerint az interrupció ellentétes lehet a szlovák alkotmánnyal. Az alkotmánybírók döntése értelmében ez a helyzet nem állt meg. Még ugyanebben az évben egy KDH-s képviselő nyújtott be törvényjavaslatot, amely értelmében 2-től 5 év szabadságvesztésre ítélnék azokat, akik az abortuszt végrehajták. A javaslatot akkor a szlovák parlament nagy többséggel elvetette már az első körben. 

Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága (CEDAW) 2009-ben kritizálta Szlovákiát, mert sok nő számára ez az orvosi beavatkozás anyagilag elérhetetlen szolgáltatást jelentett. Napjainkban egy ilyen műtétért Szlovákiában átlagosan 250 eurót kellett fizetni. Három KDH-s képviselő 2015-ben újra megpróbálta szigorítani a terhesség megszakításáról szóló törvényt. A benyújtott javaslat az abortusz végrehajtásáért 25 év börtönnel büntette volna a nőket. A módosítást a pozsonyi parlament ellenezte.

Az abortusz lehetősége mellett így érvelt még 2009-ben Thoraya Obaid, az ENSZ Népesedési Alapjának igazgatója: A női termékenység kontrolljának lehetősége erősíti a női egyenjogúság pozícióit. Ha egy nő képes családot tervezni, akkor képes lehet az élet más területén is érvényesülni. ha a nők egészségesek, akkor termékenyebbek is. És ha egy társadalom védi és képes kiállni a nők reprodukciós jogai mellett, akkor a nők is jobban ki tudják venni részüket egy társadalom életében. A nők helyzetének javításának létfontosságú része a reprodukciós jogok védelme.

Bőtös Botond

Megosztás