OCCRP

Szerelemi bánatában Afrikába költözött, majd onnan is segített kokaint csempészni a ’Ndrangheta-klán tagja

 

A dél-olaszországi Calabria régióban otthonos ’Ndrangheta egyike az ország titokzatos, klánszerűen szerveződő maffia-családjainak. A szervezett bűnözéssel foglalkozó csoport globálisan is jelentős tényezőnek számít: többek között ők kontrollálják évente több tízmilliárd dollár értékű kokain becsempészését Latin-Amerikából Európába. A csoport szigorúan ragaszkodik a hagyományokhoz, ami a viselkedéssel és titoktartással kapcsolatos elvárásaikban is megnyilvánul. A ’Ndranghetából nem egyszerű kilépni – különösen nőknek.

Az olaszországi maffiaellenes bűnüldöző szervek szerint Siderno városa a ’Ndrangheta egyik legbefolyásosabb csoportjának, az úgynevezett sidernói csoportnak az otthona. A négy legfontosabb sidernói család – a Commissók, az Aquino-Colucciók, a Crupik és a Figliomenik – a legnagyobb játékosok közé tartoznak, állítja Antonio De Bernardo helyi maffiaellenes ügyész. Szakértők szerint a Siderno-hálózat kontrollálja az Európába érkező kokain többségét.

Amikor a családtagokat – jellemzően a férfiakat – letartóztatják, a sidernói nőkre hárul a feladat, hogy tovább vigyék a boltot. Ezért aztán a ’Ndrangheta házasságok nem csak szerelemből vagy becsületből köttetnek, hanem üzleti megfontolásokból is.

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt Jole Figliomeni, a ’Ndrangheta egyik vezetőjének huszonéves lánya rossz emberbe szeretett bele, és a botrány a háború szélére sodorta a sidernói klánokat. A nő ezek után Nyugat-Afrikába, Elefántcsontpartra költözött, és látszólag új életet kezdett, távol a maffiától.

Jole egy e-mailben azt írta az OCCRP olaszországi partnerének, az Investigative Reporting Project Italiának (IRPI), hogy azért hagyta el Sidernót, hogy olyan közösséget találjon, ahol nem az számít, ki kicsoda és kit ismer. Az IRPI által megszerzett olasz hatósági dokumentumok – köztük lehallgatási jegyzőkönyvek – azonban azt mutatják, hogy Jole nem szakította meg a kapcsolatot a családjával.

Becsületbeli ügy

Jole apja Alessandro Figliomeni, aki a kétezres évek végén Siderno polgármestere volt, és akinek a maffia-kapcsolatai azóta bizonyítást nyertek. Az IPRI által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Jole 2008-ban beleszeretett Giuseppe Crupiba, aki a négy helyi ’Ndrangheta-család egyikének tagja volt.

A különböző családok tagjai közötti párkapcsolatok önmagukban nem ritkák, sőt alapvető szerepet játszanak a családok közötti szövetségek kialakításában.

Crupi azonban már nős volt: a sidernói fő-főnök, az U’Mastru (Mester) néven is ismert Giuseppe Commisso testvérét vette feleségül.

Amikor a viszonyra fény derült, a botrány felbőszítette U’Mastrut, és félő volt, hogy a város két legbefolyásosabb családja egymás ellen fordul. A Crupi család virágkereskedelemmel foglalkozó, sikeres üzletet folytatott Hollandiában, amely egyúttal fedőtevékenységként is szolgált a kábítószer-kereskedelemhez.

A Figliomeni család pedig a helyi politikai erőket tartotta a markában Alessandro polgármesteri pozícióján keresztül. A ’Ndrangheta egyik kanadai székhelyű tagja szerint a botrány rontotta U’Mastru családjának, a Commissóknak a megbecsülését, miközben erősítette a Crupi és a Figliomeni családok közötti kapcsolatokat – utóbbi különösen fontos szempont volt, tekintettel a Crupik gazdasági befolyására.

A múltban a ’Ndrangheta-háborúk vérontásba torkolltak. Ezúttal a sidernói feszültségek nem fajultak tettlegességig. Valószínűleg azért nem, mert a családok házasságok révén szorosan összefonódtak. A válság 2010. decemberében ért véget, amikor is Figliomeni polgármestert letartóztatták korrupció és maffiakapcsolatok vádjával, és a külső fenyegetés hatására a négy család félretette a nézeteltéréseit. (Alessandro Figliomenit azóta elítélték. U’Mastrut szintén 2010-ben tartóztatták le egy másik nyomozás eredményeként; pere jelenleg is zajlik.)

2011. áprilisában Jole Figliomeni elhagyta Olaszországot, és Elefántcsontpart legnagyobb városába, Abidjanba költözött. Úgy tűnik, románca Crupival ekkor már véget ért. Az IRPI-nek a nő azt írta, azért költözött el, hogy “az emberek a képességeim miatt értékeljenek, és ne ítélkezzenek rólam ismeretlenül is olyan személyes dolgok miatt, amelyek az apámmal történtek.”

A kokain útja Nyugat-Afrikán át Európába

Ha Jole valóban megpróbált szakítani a ’Ndranghetával, Elefántcsontpart nem feltétlenül volt a legjobb választás. A közvetlenül Dél-Amerikából érkező szállítmányok Európában gyanússá váltak, ezért az elmúlt évtizedben a nyugat-afrikai országok egyre fontosabb köztes állomásává váltak az Európába tartó kokainkereskedelemnek.

Elefántcsontpartot az olasz rendőrség a kokainkereskedelem egyik csomópontjaként tartja számon.

2013-ban az olasz hatóságok új nyomozást indítottak a sidernói klánok ügyében. Maffiaellenes nyomozók elmondták az IPRI-nek, hogy az intenzív megfigyelést és telefonos lehallgatást is magába foglaló, több mint két éven át tartó műveletből kiderült: a sidernói klán nyugat-afrikai kikötőket (többek között az elefántcsontparti Abidjant) használt arra, hogy kokaint csempésszen Európába az antwerpeni kikötőn keresztül.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint 2014 elején a sidernói klán kapcsolatba lépett az eltévelyedett lánygyermekkel, Joléval. Az ügyészségnek átadott bizonyítékok alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy U’Mastru megbízta Claudio Spatarót, aki Sidernóban dolgozott logisztikai menedzserként, hogy építsen ki egy Abidjanból induló kábítószerkereskedelmi útvonalat az antwerpeni kikötőbe.

2014. február 9-én a rendőrség lehallgatott egy telefonbeszélgetést Claudio Spataro és Cosimo Pezzano között. Pezzano, aki szintén U’Mastru hálózatának magas rangú tagja volt, a beszélgetés idején Olaszországban tartózkodott, és egy meg nem nevezett “lányról” érdeklődött. Bár a neve nem hangzott el a lehallgatott telefonbeszélgetésben, az ügyben nyomozó rendőrök a szóban forgó lányt Jole Figliomeniként azonosították.

A lány mutatja meg neked a helyet? – kérdezte Pezzano.

Igen, igen, szegényke – válaszolta Spataro. – Teljesen oda meg vissza van. Ha ő nem lenne, nekünk már rég lefőtt volna. Nem értem a nyelvet, nem értek semmit. Baszki. Mármint eleve miatta jöttem ide, mert…

Hát persze, ő már ismeri a helyet.

Jaja. Érted, lelépett a munkahelyéről, otthagyta [hogy segíthessen]. Három napja jön velem mindehova.

2016-ban Spatarót, Pezzanót, és 21 másik személyt letartóztattak kábítószer-kereskedelem vádjával. A vádemelés egy rendőri akció eredménye volt, amely során a rendőrök lefoglaltak egy egykilós kokaintömböt, amit Spataro helyezett el egy sidernói raktárban. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy az egykilós tömb annak a szállítmánynak a része volt, amely alig néhány nappal korábban érkezett meg Antwerpenbe. A csomagot Abidjanban, Jole Figliomeni otthonában adták fel.

A rendőrség itt elvesztette a nyomot. Mivel Elefántcsontparton nem voltak nyomozóik, és nem tudták lehallgatni a helyi telefonbeszélgetéseket, az olasz rendőrségnek kevés információja volt arról, hogy a sidernói családok hogyan használhatták az abidjani kikötőt.

Új meló, régi kötelékek

Nem tudni, hogy Jole feladata csak egyszeri utaskísérésre korlátozódott-e, vagy nagyobb szerepet is játszott. Pontosan nem tisztázott, hogy mit csinált az Elefántcsontparton töltött első három évben. Egy 2013-as interjúban „tanácsadónak” nevezte magát.

2014. február 26-án Jolénak új munkahelye lett: Facebook-profilja szerint egy jó kapcsolatokkal rendelkező abidjani informatikai és kiberbiztonsági cégnél kapott jónak tűnő állást, mint üzemeltetési menedzser. Mindez mindössze 15 nappal a telefonhívás után történt, amelyben Spataro azt mondta, hogy „eleve miatta” jött Elefántcsontpartra.

Az IRPI újságírói augusztusban megkérdezték az abidjani cég tulajdonosát, hogy kapcsolatban áll-e a Siderno klánnal; a férfi nem válaszolt a megkeresésre. Jole e-mailben az írta az IRPI-nek, hogy az újságírók kérdezősködése miatt kirúgták a cégtől. Facebook-profilja szerint azonban Jole már júniusban otthagyta a céget – azaz legalább hat héttel azelőtt, hogy a riporterek megkeresték a tulajdonost.

Nem tudjuk pontosan, Jole milyen szolgálatot tett a sidernói klánnak, vagy hogy mennyi ideig segített nekik. Amikor az IPRI újságírói először kapcsolatba léptek vele, Jole azt mondta, hogy válaszolni fog a kérdéseikre, hogy segítsen a ’Ndrangheta elleni küzdelemben. Ezt az ígéretét azonban soha nem váltotta be.

Az Oxfordi Egyetem kriminológia professzora, Federico Varese szerint Jole részvétele rávilágít a ’Ndrangheta legnagyobb erősségére: hogy ténylegesen családként működik.

Más csoportokhoz – mint például a hollywoodi filmekből ismerős szicíliai Cosa Nostrához – nem csak családtagok csatlakozhatnak. Ez megkönnyíti a tagok távozását, és azt is, hogy a rendőrség beépüljön a szervezetbe. A ’Ndrangheta sokkal inkább a családi kötelékekre támaszkodik.

Varese szerint a ’Ndrangheta migrációval terjeszkedik. Először csak néhány családtag költözik idegen országokba, és később ők szólnak a többieknek. „A’Ndrangheta globális befolyása sokkal nagyobb, mint a többi olasz maffiacsaládé, és ez azzal is összefügg, hogy ők mind rokonok. A nőknek nagyon nehézükre esik nemet mondani, ha közeli családtagjukról van szó.”

Szerző: Cecilia Anesi és Giulio Rubino (IRPI)

Fordította: Orosz Kata

Ez a cikk az IRPI és a Correctiv együttműködésével készült; a Flanders Connecting Continents Grant anyagilag támogatta a cikk elkészülését. A cikk eredeti, angol nyelvű változatát itt olvashatja.

Megosztás