Global Voices

Magyarországon keresnének menedéket a macedón törvények elől menekülők

A macedón jogállam visszaállítását célzó nagy söprögetésben, mely a populista Nikola Gruevszki (a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt vezetőjének VMRO-DPMNE) bukása után kezdődött, a különleges ügyészség (SPO) 19 ügyben emelt vádat kormányzati tisztviselőkkel szemben hatalommal való visszaélés és annak egyéb formái miatt.

Ezek az ügyek néhány vádlottat vagy elítéltet pedig arra késztettek, hogy Magyarországra meneküljenek.

Az egyik legjelentősebb ügyben két volt titkosszolgát, Goran Grujovszkit és Nikola Boskovszkit vádol azzal a különleges ügyészség, hogy olyan összeesküvés résztvevői voltak, mely során a korábbi miniszterelnök Gruevszki és unokatestvére, a titkosszolgálat akkori vezetője, Saso Mijalkov kérésére illegális megfigyeléseket folytattak.

Grujovszkit számos kollégájával együtt elítélték, mert dokumentumok elégetésével tüntettek el bizonyítékokat. További esetekben pedig szintén vádat emeltek ellene állami lehallgató informatikai eszközök szétzúzásáért 2015 tavaszán.

Kezarovszki négy és fél évet kapott, az a szerencsétlen férfi pedig, akit kebablopáson kaptak, 3 évet kapott, és ezt figyeld! A 20 000 állampolgár illegális lehallgatásáról szóló bizonyítékok elpusztításának fő felelőse „drákói” másfél év börtönbüntetést kapott.
A macedón igazságszolgáltatás dióhéjban.

Az ellenük folyó ügyészségi eljárások a „Célpont” és „Bástya” nevet kapták. A Gruevszkihez hűséges emberekkel feltöltött bíróságok éveken át nem voltak hajlandóak kiadni elfogatóparancsokat annak ellenére, hogy 2016-ban a különleges ügyészség Grujovszkinál tartott házkutatása során bizonyítékot talált arra, hogy mind az ügyészség és annak tanúinak megfigyelésében részt vett.

Képernyőkép a macedón Belügyminisztérium Körözött személyek weboldaláról Nikola Boskovszkiról és Goran Grujovszkiról szóló információkkal. Kattints a nagyításhoz.

Képernyőkép a macedón Belügyminisztérium Körözött személyek weboldaláról Nikola Boskovszkiról és Goran Grujovszkiról szóló információkkal.

A jogi huzavona eredménye pusztán az lett, hogy a gyanúsítottak útleveleit júliusban elvették. A hónap végére pedig Grujovszki és Boskovszki eltűnt.

A macedón Belügyminisztérium július végén nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Grujovszki és Boskovszki ellen.

Szeptemberben vádat emeltek a Legfelső Bíróság elnöke, Jovo Vangelovszki ellen is, akit a szökés lehetővé tételéért tartanak felelősnék.

Menekülés Magyarországra

Október 18-án a szaloniki reptéren a görög hatóságok tartóztatták fel Grujovszkit és Boskovszkit, amint épp egy Budapestre tartó WizzAir járatra próbáltak felszállni.

A menekülők hamis, Hriszto Atanaszov és Nedzbi Hasszán nevekre kiállított bolgár útleveleket használtak. Macedón netezők szerint ezek bolgár és albán (vagy török) identitásra utalnak, mely különösen érdekes a xenofób és nacionalista jobboldali párt retorikáját tekintve, mely a macedón etnikai tisztaságot hirdeti.

Nedzbi Hasszánn megvédte az identitásunkat a hamis bolgár útlevelével Szalonikiben   #MenjafrancbaDPMNE

A görök hatóságok elhalasztották a két letartóztatott menekülő tárgyalását december 1-ig, mivel nem áll rendelkezésükre hivatalos macedón tolmács.

Nedzbi és Hriszto a börtönben maradnak, hacsak nem tanulnak meg görögül! :’)
— Дробојаднико (@dunge39) 2017. október 24.

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter bejelentette, hogy az egész művelet regionális összefogás eredménye volt, mely több ország együttműködésével valósult meg. A macedón hatóságok a két vádlott kiadatását kérték, melyre a decemberi tárgyalás után kerülne sor.

A macedón és a magyar jobboldali testvérpártok kiállnak egymás mellett

Vajon miből gondolta a két vádlott, hogy Magyarországra menekülni jó ötlet? Ezt a kétségbeesett lépést azután tették meg, hogy a főnökük, Gruevszki szeptember 28-án részt vett egy fontos találkozón Orbán Viktorral.

Orbán magánrepülőgépen látogatta meg Gruevszkit a macedóniai Ohridban, ahova nem Magyarország miniszterelnökeként érkezett, hanem magánszemélyként – mint a kormányon lévő Fidesz elnöke.

A Fidesz és a VMRO-DPMNE testvérpártok és mindkettő tagja az Európai Néppártnak. Elemzők szerint Orbán Gruevszki páncélja az Európai Unióval szemben (Magyarország uniós tag, míg Macedónia évek óta tagjelölt ország), és mint Gruevszki populista stratégiákért felelős mentoraként tekintenek rá.

Orbán három órán keresztül folytatott magánbeszélgetést Gruevszkivel Macedóniában, majd egy helyi választási kampány részét képező sajtótájékoztatón nyilvánosan is kifejezte támogatását. Csatlakozott hozzájuk Szlovénia kétes hírnevű volt miniszterelnöke, Janez Janša is, akit korrupció miatt ítéltek el.

Orbán arra bátorította a VMRO-DPMNE tagjait, hogy maradjanak hűek a pártelnökhöz annak ellenére, hogy hatalma egyre gyengül. A magyar miniszterelnök arra bátorította a párttagokat, hogy álljanak ki Gruevszki mellett „ha esik, ha fúj”.

Mindeközben Gruevszki folyamatosan azt követelte a bíróságtól, hogy adják vissza elkobzott útlevelét, hogy pártját képviselve külföldre utazhasson. Bizonyítékként egy Orbántól kapott meghívólevelet nyújtott be. Ennek ellenére a fellebbviteli bíróság október 31-én elutasította a kérelmét.

A K-Monitor antikorrupciós blogja volt az első Magyarországon, amely november 1-jén elkezdett foglalkozni az üggyel, és felvetette a következő kérdéseket:

A sajtóhírek alapján tehát felmerül a kérdés, miért hív meg magához a magyar miniszterelnök egy olyan külföldi politikust, akikről tudvalévő, hogy eljárás alatt áll és nem hagyhatja el az országát? Ennyire semmibe venné egy politikai szövetséges kedvéért a macedón igazságszolgáltatás döntését? Kérdés továbbá, hogy tudtak-e a magyar hatóságok a két volt titkosszolga szándékáról, esetleg tervezi-e a magyar kormány, hogy befogadja a macedón igazságszolgáltatás elől menekülő vezetőket?

Ezt követően számos másik hírportál, köztük a hvg.hu, a 168 Óra, a 24.hu és a Népszava is beszámoltak az eseményekről.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Filip Sztojanovszki. Fordító: Wolford Zsófi. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás