Global Voices

Steven Seagal Közép-Ázsiában fedezi fel újra a hírnevet és titkos terve is van

Ahogy a híres francia focista, Eric Cantona bírósági sajtótájékoztató helyett mondta az angol újságíróknak: „Amikor a sirályok egy halászhajót követnek, azért teszik, mert azt hiszik, hogy szardíniát fognak a tengerbe dobni”.

Legalább ennyire meglepő, de igaz állítás, hogy a B-kategóriás hollywoodi filmek egyik ikonja, Steven Seagal közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokban turnézik, és nem csak ünnepelteti magát.

Aggasztó terv állhat a háttérben.

Стивен, az meg ki?

Seagal turnéja a régióban, amely lehetővé teszi, hogy ismét híresnek érezze magát, szeptember elején kezdődött.

Ha lemaradt volna: a most 65 éves Seagal abban az évtizedben készített utoljára nézhető filmet, amikor Eric Cantona még aktívan focizott: a 90-es években.

A jegyértékesítések mélyrepülése sem győzte meg Seagalt, vagy a rendezőket, akikkel dolgozik, hogy változtassanak a filmjei formátumán. Ahogy ez a 2014-es filmkritika is írja:

Van az a mondás, hogy ha láttál egy Steven Seagal filmet, akkor láttad az összeset… Legújabb filmjében, Az igazság védőjében ugyanazt a karaktert hozza, mint eddigi közel negyven szerepében (ez alól szinte egyedüli kivétel a Machete, ahol kivételesen a gonosz oldalon harcolt). Persze ez nemcsak Seagal színészi egydimenziósságának bizonyítéka, ugyanannyira, vagy még inkább filmjeié is. A forgatókönyv ugyanis mindig ugyanaz: adott egy ex-CIA/kommandós/katona, aki bármilyen nehézség nélkül letarol minden gonoszt, legyen az egy csapat arab terrorista vagy a kínai maffia. Seagal ráadásul egy igazi reneszánszember-akcióhős: rengeteg nyelvet beszél, és adott helyzettől függően elintéz bárkit lőfegyverrel, karddal vagy akár puszta kézzel.

Az útlevélgyűjtő

Seagal közép-ázsiai és orosz kapcsolatai legalább egy évtizedre nyúlnak vissza, ahogy egy, az ex-szovjet országokban tett látogatásait dokumentáló cikk is leírja.

Seagal 2016 vége óta orosz útlevél birtokosa, és idén szeptember 15-én a kirgiz miniszterelnök, Sapar Isakov számos honfitársát megbotránkoztatva szintén útlevelet ajánlott neki.

Az ország korábbi vezérkari főnöke, az azóta ellenzéki közösségimédia-sztárrá vált Edil Baisalov a Facebookon háborgott:

A Kirgiz Köztársaság elleni bűncselekménynek tartom, hogy egy erre járó sztárnak kirgiz állampolgárságot kínálunk. Jogrendszerünk részletesen leírja, hogy milyen alapon kaphat valaki kirgiz állampolgárságot. Az, hogy az adott külföldi jóban van a miniszterelnökkel, nincs a listán. Tegnap éjjel a reakció Isakov gesztusára univerzális volt. Nem felháborodás, inkább egyenesen undor.

Sapar Isakov: #Kirgizisztán gyors növekedése Steven #Seagalhoz lesz köthető https://t.co/ofGcSD3Vdz

— eng24.kg (@Eng24Kg)  2017. szeptember 16.

Elszaladt velük a ló. https://t.co/Bp9efSTTUF

— Bruce Pannier (@BrucePannier) 2017. szeptember 16.

A Kaktus Media által megosztott kirgiz kormányzati kép.

Lesz még rosszabb…

Seagal útja során már az autokratikus Kazahsztánban és Üzbegisztánban is járt.

Ez utóbbiba a hírek szerint Jean-Claude Van Damme helyett érkezett, aki egy harcművészeti bajnokságra volt hivatalos, de az utolsó pillanatban megbetegedett.

Átlagos nap, átlagos forgatás, átlagos Steven Seagal 😉 — Aziz Hasanov (@AHasanov)

De miért kell, hogy bárkit érdekeljen a látogatása? Baj az, Steven Seagal félig vagy teljesen autoriter berendezkedésű országokban erőszakos sportokon át építsen hidakat és segítse a kulturális párbeszédet, miközben a vezetőkkel pacsizik?

Nem igazán. Az igazi probléma, hogy a színész eurázsiai útjának a lényege, hogy saját több éve erőltetett és népszerűsített elképzelését reklámozza, hogy eljátszhassa Dzsingisz Kánt egy nagy filmben, amihez csak egy gazag producer támogatása hiányzik.

Rémisztő, borzasztó ötlet? Valószínűleg. Itt segíthetsz megakadályozni.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Peter Paul Rankin. Fordító: Kalmár Dávid. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás