Global Voices

Hamarosan vezethetnek a szaúdi nők, az aktivisták viszont a gyámrendszer megszüntetéséért kampányolnak

A bejegyzést Khalid Ibrahim, az Öböl-menti Emberi Jogi Központ (GC4HR) igazgatója írta. A központ egy független nonprofit szervezet, amely a szólásszabadságért, valamint a gyülekezési és az egyesülési szabadságért küzd az Öböl-térségben és a szomszédos országokban.

Szeptember végén Szaúd-Arábia királya utasította a belügyminisztert, hogy kezdje meg a jogosítványok kiállítását a nők számára is, azaz végre megengedte, hogy a nők is vezethessenek a királyságban. A régóta várt döntést valójában csak 2018. június 24-én követik majd kézzelfogható változások. A döntés után egy hónapon belül miniszteri bizottságot hoznak létre, amely ajánlásokat tesz majd a bevezetéssel kapcsolatban.

A változásért évekig kampányoltak és harcoltak a „Nők vezetéséért”-kampány tagjai. A mozgalom 1990. november 6-án indult, mikor 47 nő autózott végig Rijádon, így tiltakozva a korlátozás ellen. A tiltakozásban részt vevő 13 járművet a tüntetés feltartóztatására kiküldött rendőrök állították meg.

Azt a kampányt sok másik követte az elmúlt években, legtöbbször úgy tiltakoztak a szaúdi nők, hogy autót vezettek. A helyi hatóságok több aktivistát letartóztattak, ez történt például 2014. december 1-jén is, mikor Maysaa Al-Amodit és Lujain Al-Hathlolt azért tartóztatták le, mert a saját autóikat vezették.

Bár a királyi utasítást még 10 hónapig nem léptetik életbe, máris komoly fenntartásaink vannak az új miniszteri bizottság munkájával kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a szaúdi Súra Tanács korábbi ajánlásait fogják átültetni majd. Ez a szervezet egy korlátozott hatalommal rendelkező tanácsadó testület, amely törvénytervezetekkel látja el az abszolút monarchia kormányát.

Az ajánlások közt szerepel például, hogy női vezető nem lehet 30 évnél fiatalabb, vagy hogy a vezető gyámjának bele kell egyeznie abba, hogy a nő vezetheti az autót. Ajánlás még, hogy csak a városon belül közlekedhet, valamint, hogy szombattól szerdáig csak reggel 7 és este 8 között, csütörtökön és pénteken pedig dél és este 8 között lehet az utakon.

A vezetés mellett nemrég azt is engedélyezték, hogy a királyság alapításának 87. évfordulója alkalmából tartott nemzeti ünnepen most először nők is beléphessenek a Fahd Király Stadionba. Mindezek ellenére Szaúd-Arábiában továbbra is súlyos korlátozásokkal kell szembenézniük a nőknek és azoknak is, akik felszólalnak a nők ügyéért.

Például Szaúd-Arábia súlyosan korlátozó férfi gyámrendszere még mindig fennáll. Ebben a rendszerben a nők még mindig csak egy gyám férfirokon jelenlétében vagy jóváhagyásával utazhatnak ki az országból, igényelhetnek útlevelet, házasodhatnak meg vagy vehetnek ki saját lakást. Több emberi jogi aktivistát és jogvédőt, köztük Essam Koshakot és Mariam Al-Otaibit is letartóztatták, mert részt vett a gyámrendszer megszüntetését követelő „Én vagyok a saját gyámom” (#IAmMyOwnGuardian) kampányban.

Az elmúlt hetekben a szaúdi hatóságok letartóztatási hulláma írókat, akadémikusokat, netes aktivistákat és vallási szereplőket is érintett. A letartóztatásokkor házkutatást tartottak, és elektronikus eszközöket foglaltak le. A letartóztatottak közt van Abdullah Al-Malki, aki közismert arról, hogy felszólal az emberi jogokért, és ott van Essam Al-Zamel is, aki a királyság gazdasági reformját sürgeti írásaiban.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Öböl-menti Emberi Jogi Központ. Fordító: Le Marietta. A cikkre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás