OCCRP

Így rántott be a macedón jobboldal amerikai politikusokat a Soros-ellenes hadjáratába

 

Korrupció, tömeges illegális lehallgatás és választási csalás vádja miatt vizsgálódnak az egykori macedón kormánypárt, a jobboldali VMRO egyes tagjai ellen hazájukban. A párt azzal vág vissza: csak Soros György próbálja besározni őket. Ennek bizonyítására washingtoni képviselők és szenátorok támogató leveleit lobogtatják, akiknek épp most jutott eszébe Soros ellen fordulni, illetve megkérdőjelezni a milliárdos macedóniai tevékenységét. Az OCCRP tényfeltáró csoport cikkéből azonban kiderül: a VMRO heves és drága lobbitevékenységével maga keltette a Soros-ellenes hangulatot Washingtonban, ráadásul eközben nem is biztos, hogy mindig betartották az amerikai törvényeket.

Macedónia nevének említésére az amerikai főváros befolyásos alakjai valószínűleg csak vállat vontak volna egészen tavalyig. Ám a helyzet azóta megváltozott. Az utóbbi hónapokban az amerikai jobboldal buzgó érdeklődést mutat az aprócska balkáni országban zajló politikai csatározások iránt. Az egyik sarokban a konzervatív volt macedón kormánypárt áll, amelyet újsütetű amerikai támogatói a szabad piacok és a hagyományos erkölcsök rendíthetetlen védelmezőjeként tüntetnek fel. A másik sarokban pedig – elmondásuk szerint – a milliárdos mágnás, Soros György által támogatott galád baloldaliak állnak.

A konzervatív média képviselői, így a Breitbart és a Fox News, valamint a befolyásos jobboldali agytröszt, a Heritage Foundation is jelentős figyelmet szenteltek Soros állítólagos macedóniai beavatkozásainak. Ezen felül több mint egy tucat republikánus képviselő kritikus hangvételű levelekben támadta az Egyesült Államok macedóniai nagykövetségét és Jess Baily nagykövetet, mert azok Soros által támogatott szervezetekkel működnek együtt.

Az OCCRP nemzetközi oknyomozó újságíró hálózat és a NOVA TV azonban kiderítette: ezek a szalagcímek a botrányok tépázta egykori macedón kormánypárt, a nacionalista VMRO-DPMNE  heves lobbitevékenységének köszönhetőek. Annak a pártnak a tagjai lobbiztak az amerikai fővárosban, amelynek már több vezető beosztású tagját is kihallgatták abban a 2015 óta folyó ügyben, amelyben felmerült macedónok ezreinek illegális megfigyelése, választási csalás és korrupció is.

Interjúk és nyilvános dokumentumok szerint tavaly óta magas rangú VMRO párttisztviselők személyesen lobbiznak konzervatív amerikai politikusoknál és médiaorgánumoknál, hogy aláássák belpolitikai ellenfeleik hitelességét és erősítsék a Soros-ellenes narratívát.

A  Macedón kormány a republikánusok felé hajló Mercury Public Affairs lobbicéget bízta meg olyan feladatokkal, amelyek feltehetően pártérdekeket szolgáltak. Ráadásul a Mercury az Egyesült Államokban létrehozott egy „kirakatszervezetet” és amögé rejtette a macedón kormánynak végzett munkáját, amivel valószínűleg megsértette a külföldieknek dolgozó lobbisták regisztrációjáról szóló törvényt (Foreign Agents Registration Act, röviden FARA).

Mielőtt a VRMO elkezdte megdolgozni az amerikai jobboldalt, a demokratákat is próbálták megnyerni maguknak – igaz, az akkor még sokkal átláthatóbb módon történt. Az OCCRP és a NOVA által megszerzett dokumentumok és bankszámla-kivonatok szerint 2015 és 2017 eleje között a párt több, mint egy millió amerikai dollárt fizetett ki négy amerikai lobbicégnek, amelyek közül három a demokraták holdudvarába tartozott.

Mindez meghozta gyümölcsét, a „Macedón ügy” elérte a washingtoni döntéshozók ingerküszöbét. Voltak olyan konzervatív amerikai politikusok, akiket ennek hatására odáig mentek, hogy immár ők is az Oroszország és az európai autoriter nacionalisták Soros-ellenes jelszavait visszhangozták. A „baráti gesztust” a VRMO-hoz  hűséges macedón és az orosz állami média is lelkesen terjesztette.

Macedónia, a balkáni puskaporos hordó

A VMRO egy elhúzódó macedón belpolitikai válság közepén kezdett lobbizni Washingtonban. A konzervatív párt – amely 2006-ban került hatalomra az előző miniszterelnök, Nikola Gruevski vezetésével – adócsökkentéseket hajtott végre, és NATO-, illetve EU-tagságért lobbizott. Ugyanakkor korlátozta a vele kritikus médiaorgánumokat, megfélemlítette a köztisztviselői kart, és korrupciós vádakkal övezett projektekbe kezdett – ilyen volt például a főváros, Skopje barokk átfazonírozása, amely a BIRN balkáni oknyomozó újságíró hálózat szerint több, mint 760 millió dollárba került.

Macedóniában 2015 februárjában robbant ki a politikai válság, amikor az akkor ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev olyan hangfelvételeket tett közzé, amelyek szerint Gruevski több, mint 20 000 macedón illegális lehallgatására adott ki utasítást.

Miközben az utcán folyamatosak voltak a tüntetések, az Európai Unió közvetítésével sikerült egy olyan megegyezést elérni, amelynek értelmében Gruevski lemondott, új választásokat írtak ki 2016-ra, és egy független különleges ügyész kezdte el vizsgálni a bukott miniszterelnök és a VMRO más kulcsemberei elleni vádakat.

A decemberi választásokban egyik parlamenti párt sem kapott abszolút többséget. Az országnak már öt hónapja nem volt működő kormánya, amikor május végén Zaevnek végre sikerült koalícióra lépnie két albán kisebbségi párttal. Az átmeneti időszakot feszültség és rendszeres tüntetések jellemezték; április 27-én például nacionalista tiltakozók betörtek a parlamentbe, ahol megverték Zaevet és több képviselőt.

Megalakult ugyan az új kormány, ám a macedón politikai helyzet továbbra is törékeny, hiszen a VMRO tisztviselőinek „rengeteg a veszteni valója” mondta Florian Bieber, aki a Grazi Egyetemen délkelet-európai tanulmányokat oktat. „A mandátumuk elvesztése azt jelenti, hogy akár börtönbe is kerülhetnek” magyarázta. „A bűncselekményekkel kapcsolatos bármilyen nyomozást aláásnak majd olyan érvekkel, hogy ellenfeleik nem hazafiak, vagy hogy külföldi hatásra lépnek fel ellenük.”

A válság idején a VMRO és támogatói összehangolt Soros-ellenes kampányt folytattak, mert úgy vélték, hogy az Amerikában élő filantróp baloldali ellenfeleiket támogatja. Decemberben Gruevski az ország „sorostalanítására” szólított fel, hívei pedig az amerikai nagykövet ellen tüntettek, mert állításuk szerint együttműködött Soroshoz köthető civilekkel. A VMRO és követői hamarosan „világméretű kampányt” indítottak „Stop Operation Soros” ( „Állítsuk meg Sorost Hadműveletet”) néven, amelynek már angol nyelvű weboldala is van.

Mindez tökéletesen beleillett abba, amit Moszkva próbált elérni Macedóniában. Az országban mind az orosz, mind pedig a szerb titkosszolgálatok aktívak, propagandát terjesztenek és támogatják a nacionalistákat, hogy így próbálják az országot eltántorítani a NATO-tagságtól – derült ki azokból a macedón kémelhárítóktól kiszivárgott dokumentumokból, amelyeket az OCCRP és partnerei tettek közzé korábban.

Az orosz kormány a 2015-ös macedóniai válság kezdetétől fogva nyíltan támogatta Gruevskit, támadta a volt miniszterelnök ellenfeleit, és az ország belügyeibe való nyugati beavatkozás szellemével ijesztgetett. Az orosz állami média pedig arra figyelmeztetett, hogy Macedóniában aktívan működik a Soros által támogatott “ötödik hadoszlop”.

Mindez annak a szélesebb nemzetközi Soros-ellenes kampánynak a része, amelyet az autoriter európai kormányok és az amerikai jobboldali populisták szítanak. A magyar és lengyel kormány is rászállt a Soros támogatta csoportokra. A Macedóniával szomszédos Szerbia nacionalista sajtója pedig azzal vádolja Sorost, hogy destabilizálná az országot.

A populista aktivisták márciusban Budapesten tartottak gyűlést, amely átvette a macedóniai “Stop Operation Soros” mozgalom nevét. A gyűlésen részt vett jobboldali macedón újságíró, Ljupcho Zlatev az OCCRP-nek úgy nyilatkozott: azért Soros lett a célpont, mert ő testesíti meg a tradicionális nacionalizmusra leselkedő liberális-globalista  veszélyt. „Nem Soros György az egyetlen veszélyforrás, de ő a szimbóluma mindennek” mondta Zlatev. „A British Council vagy a svájci fejlesztési ügynökség ellen nem lehet tiltakozni.”

Vlad megérkezik Washingtonba, és mesélni kezd

Miközben intenzíven folytatta harcát hazai politikai ellenfeleivel, a VMRO figyelmét az Egyesült Államok felé fordította. Magas rangú tagjai utaztak oda, hogy konzervatív politikusokkal és újságírókkal találkozzanak. Az OCCRP úgy tudja, ebben kulcsszerepet játszott az egyik jó nemzetközi konzervatív kapcsolatokkal rendelkező, fiatal és elkötelezett VMRO politikus, Vladimir Gjorcev, aki 2016-ban és 2017-ben több alkalommal járt Amerikában.

„Én ezt akkor így hallottam. Hogy itt van Vlad a macedón parlamentből és lobbizik” mondta Lee Stranahan, az újságíró, aki a Breibartnak írt cikket a témáról februárban. „Sokaknak mesélt a macedón helyzetről, olyanoknak, akik alig tudtak valamit róla. Én is így voltam ezzel” tette hozzá.

„És ha valaki egy konzervatív internetes oldalnak ír, és bele tudja tenni Soros nevét egy címbe, akkor már jó napja van” mondta, hozzátéve, hogy szerinte saját forrásai is megerősítették Gjorcev állításait. Gjorcevet többször is kerestük, ám interjúkéréseinket a VMRO kommunikációs központjához irányította és onnan nem kaptunk választ.

Homályos hátterű alapítvány bízta meg a lobbicéget

Ugyanekkor a republikánusokhoz köthető Mercury Public Affairs lobbicég aláírt egy homályos – és valószínűleg törvénybe ütköző – szerződést Macedóniával. Az amerikai igazságügyi minisztériumhoz beadott dokumentumok szerint februárral kezdődően  a cég egy New Yorkban regisztrált nonprofit szervezettel, a Libertas Foundationnel állt üzleti kapcsolatban. Egy havi 15 000 dollár értékű szerződést kötöttek, amelynek értelmében Románia, Bulgária, Macedónia, Szerbia és Görögország kormányzati, külkapcsolati és közpolitikai ügyeivel foglalkoznak.

Ám úgy tűnik, a Libertas csak névleg létezik. A szervezetet augusztusban alapították, mindössze egy nappal azelőtt, hogy a Mercury bejelentette az amerikai Kongresszus felé lobbitevékenységét. A Libertast pedig ugyanarra a brooklyni címre jegyezték be, mint az alapításánál segédkező könyvelő céget. A FARA akták szerint a Libertas vezetője – és egyetlen nevesített tisztviselője – egy bizonyos Bekhzod Isakdjanov, akiről nem lehet sokat tudni. Közösségimédia-profilja alapján 38 éves, üzbég származású brooklyni lakos. Többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.

A VMRO vezetőségének egy névtelenséget kérő tagja elmondta az OCCPR-nek és partnereinek, hogy a lobbi cég dolgozott a pártnak Amerikában – és hogy Gjorcev volt a párt „előretolt helyőrsége”. „Nem tudom, ki áll a Libertas Foundation mögött, de azt igen, hogy a Mercury a VMRO-nak dolgozik”  mondta a politikus. “És nem csak a VMRO-nak. Más országok hasonló gondolkodású csoportjaival is egyeztetéseket folytatnak” említette, de további részleteket nem árult el.

Amikor megkérdezték, hogy a Mercury dolgozott-e a VMRO-nak, a Mercuryban társ, volt republikánus kongresszusi képviselő Vin Weber azt válaszolta: „Dolgoztunk nekik, amiben én nem vettem részt, így egy másik cégtársamhoz kell irányítsam.”

A cég egyik alenöke, Ayal Frank szerint „a Libertas egy amerikai civil szervezet” és a Mercury betartotta a  külföldi lobbistákra vonatkozó szabályokat. Amikor a Libertas mögött álló külföldi megbízókról kérdezték, Frank végett vetett az interjúnak. A Mercury nem válaszolt az ezt követően emailben elküldött kérdésekre .

A washingtoni Public Citizen nevű, átláthatóságért küzdő civil szervezet munkatársa,  Craig Holman lobbiszakértő szerint a Libertas-Mercury szerződés akár „bűncselekmény is lehet.” Az amerikai lobbitörvények szerint ugyanis a külföldi megbízók nem bújhatnak nonprofit szervezetek mögé.

Illetve, hogy a külföldi ügynökök, jelen esetben a Mercury kötelessége, hogy felfedje a lobbitevékenység mögött álló külföldi megbízók körét. Az nem világos, vajon a Mercury milyen munkát végezhetett a Libertas számára.

Macedón lobbi az amerikai Kongresszusban

A VMRO lobbi legnagyobb washingtoni sikereit a Kongresszusban érte el: több tucat képviselőt és szenátort sikerült rávennie, hogy írjanak alá olyan leveleket, amelyek Sorost és macedóniai tevékenységét kritizálják.

Két, az ügyre rálátó álló forrásunk szerint október 5-én, a közelgő macedón választások árnyékában Gjorcev találkozót szervezett Gruevski és a New Jersey republikánus képviselője, Chris Smith között. A munka nem volt hiábavaló, egy macedón stábnak a közelgő választásokról Smith úgy nyilatkozott: „Vannak olyanok a baloldalon, akik hajlanak a választások megzavarására… arra, hogy tényeket hamisítsanak meg és teljesen alaptalan gyanúsításokkal álljanak elő.”

Smith később sem hagyta cserben macedón barátait. Vezető szerepet vállalt abban is, hogy februárban hat másik kongresszusi képviselővel közösen levélben szólították fel az amerikai számvevőszéket, hogy indítson vizsgálatot az amerikai külképviseletek és Soros támogatta csoportok macedóniai együttműködésének ügyében – közölte Randy Hultgren képviselő, az egyik aláíró szóvivője. Smith irodájából nem válaszoltak megkeresésünkre.

Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora két hasonló levelet írt – egyet januárban küldtek el az USA macedóniai nagykövetének, míg az öt másik szenátorral közösen aláírt másodikat márciusban juttaták el Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek.

És úgy tűnik – ahogy azt a Mercury-szerződés is sugallja -, hogy nem egyedül Macedónia áll mindezek mögött. Lee szóvivője, Conn Carroll szerint a leveleket azután írták, hogy a szenátort felkereste „néhány külföldi ország, köztük Macedónia” törvényhozóinak egy csoportja, és közlése szerint a találkozón legalább három ország képviseltette magát. Állítása szerint lobbisták nem vettek részt a találkozók szervezésében.

A prominens jobboldali agytröszt, a Heritage Foundation is alaposan érintett a Macedónia-Soros történetben. Az év eleje óta a Heritage és híroldala, a Daily Signal több, mint 12 cikket publikált a témában. Egy április 25-i Heritage-rendezvényen Lee kritizálta, hogy az amerikai kormányszervek együttműködnek a Soros támogatta szervezetekkel külföldön. A Judicial Watch konzervatív jogtanácsadó szervezet ugyanebben a hónapban jelentette be, hogy perrel próbálja kikényszeríteni, hogy betekinthessen az amerikai külügyminisztérium és az  Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) azon dokumentumaiba, amelyek Soros macedóniai tevékenységét írják le.

Mike Gonzalez, a Heritage egyik vezetője megkeresésünkre úgy reagált: „nevetséges” feltételezés, hogy a szervezet munkájának köze lenne bármiféle lobbitevékenységhez. Ám bizonyítottan van kapcsolat a Heritage és a VMRO között. Filip Jolevski – Macedónia volt washingtoni nagykövetének, Zoran Jolevskinek fia – a Heritage munkatársa volt egy éven át, 2013 és 2014 között. Az idősebb Jolevski és a Heritage akkori elnöke, Jim DeMint 2014 júliusi találkozóján mindkét férfi olyan nyakkendőt viselt, amelyen ott virított a Heritage logója.

Már Obama embereinél is próbálkoztak

Mielőtt a VMRO az amerikai jobboldal felé fordult, nyíltan lobbizott a baloldalon, és Obama kormányának tagjait célozta. Amikor létrejött a fentebb említett, Brüsszel által kialkudott paktum a macedón politikai pártok között 2015-ben, az Gruevski és a VMRO kormányzásának végét jelentette. A párt ekkor kezdett heves költekezésbe Washingtonban, hogy meggyőzze az amerikai törvényhozókat: álljanak mellé. Az amerikai igazságügy-minisztériumhoz kötelezően beadandó dokumentumok alapján a VMRO három lobbi- és PR-céggel is szerződött. Ezek a Demokrata Párthoz közeli The Daschle Group és a New Partners, illetve a Global Security and Innovative Strategies (GSIS) biztonsági tanácsadó vállalat voltak.

A papírok alapján a párt legalább 721 ezer dollárt fizetett ki a New Partners és a GSIS részére 2015 októbere és 2016 áprilisa között. A Daschle 432 ezer dollárt kapott a 2016 januárja és 2017 januárja közötti időszakban. A Daschle Group magas rangú külügyminisztériumi illetékesekkel és kongresszusi képviselőkkel szervezett találkozókat. A GSIS pedig Gruevskit hozta össze magas rangú politikusokkal.  A New Partners mindössze egy hónapig dolgozott a VMRO-nak, sajtóközleményeket és véleménycikkeket írt.

A VMRO kifizetései között találunk eddig ismeretlen kapcsolatot is a párt és egy amerikai politikai cég között: a macedón párt 290 ezer dollárt fizettek ki az Obama volt vezető stratégája, David Axelrod által alapított AKPD Message and Media részére. Eddig tisztázatlan, hogy az AKPD milyen feladatokat végzett a pártnak. Az AKPD nem tett bejelentést a FARA felé. A cég alelnöke, Joe Goldberg nem válaszolt a hozzá emailben eljuttatott kérdésekre.

Otthon hasznosul a washingtoni lobbizás

A VMRO lobbizásával nem csak az amerikai közvéleményt próbálta befolyásolni. A Macedóniára irányuló amerikai médiafigyelmet, illetve az országgal kapcsolatok washingtoni rendezvények hírét azonnal felkapta belföldi propagandacélokra hasznosította VMRO-közeli média. Az orosz állami média, amely a régióban helyi nyelvű kiadványokkal van jelen, szintén bekapcsolódott a ebbe a munkába.

„Az VMRO által kontrollált összes médium még megjelenése előtt tudott a fizetett cikkekről” tudtuk meg egy VMRO-vezetőtől. „A kommunikációs központunk leadja, a szerkesztők megkapják és az ő feladatuk újrapublikálni és annyit szerepeltetni a hírek között, amennyit csak lehet, például behívhatják a stúdióba a fizetett szakértőinket, hogy beszélgessenek a cikkekről.”

Ez már a lobbikampány legelején is így ment. 2015 decemberében a VMRO akkori lobbistája, a New Partners megjelentetett egy cikket a The Hill hasábjain a demokrata érdekeltségű  Michael Meehan tollából, amely az akkori ellenzéket vádolta az ország „szabad sajtója” elleni támadással. A cikket már a következő napon felkapták; vezető hír lett több, mint egy tucat VMRO-hoz hűséges médiaorgánumnál.

Gruevski és Gjorcev tavaly októberben találkoztak Meehannel, a Squared Communications ügyvezetőjével. Meehan nem kommentálta az ügyet.

A Mercury korábbi alelnökének, Erelinek novemberi véleménycikke is hasonló „hatást” váltott ki. A szintén a The Hillben megjelent írás azzal vádolta VMRO ellen is nyomozó különleges ügyészt, hogy „az ellenzék szekerét tolja.” Az írást számos macedón hírforrás is átvette, köztük a Puls 24 weboldal, amelynek tulajdonosa a VMRO-hoz hű Filip Petrovski.

A Sorost kritizáló kongresszusi levelek ugyanígy robbantak be a macedóniai és orosz médiafigyelem központjába. Március 14-én Mike Lee öt másik szenátorral közösen üzent Tillerson külügyminiszternek – ez volt a harmadik ilyen kongresszusi képviselői levél. Másnap a konzervatív Fox News weboldalán és műsorában is foglalkozott a hírrel. A Kremlhez tartozó RT és Sputnik négy napon belül legalább nyolcszor szerepeltették a kérdést oldalaikon angol, szerb és román nyelven. A hír magas rotációban futott Macedóniában is.

Mike Gonzalez, a Heritage egyik vezető beosztású tagja Lee levelét követően, márciusban egy véleménycikkben magyarázta, hogy nem igazak azok a kritikák, amelyek szerint az amerikai republikánusok a Kreml szekerét tolják. Írásának címe  ez volt: “Nem kell választanunk Putyin és Soros Görgy között.”

Szerző: Aubrey Belford és Saska Cvetkovska 

 Közreműködtek: Bermet Talant, Vanja Lakic és Jonny Wrate.

A cikk 2017. június 13-án jelent meg az OCCRP oldalán angol nyelven.

 Az OCCRP a Soros Open Society Foundations egyik támogatottja, független szerkesztőséggel. Bár a NOVA alapítása is Soros adományok segítségével történt, jelenleg nem részesül Soros támogatásban.

Megosztás