Global Voices

Letiltotta Navalnij pénzgyűjtését az orosz PayPal

A Yandex.Money nevű elektronikus fizetési szolgáltató nemrég bejelentette, ezentúl nem engedi meg, hogy a felhasználók politikai célokra utaljanak pénzt – ezzel az orosz választási törvénynek próbál megfelelni. Sokak szerint a döntés célja Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ellehetetlenítése, aki a szolgáltatás segítségével érkező adományokkal próbálja finanszírozni a 2018-as elnöki kampányát.

Navalnij egy blogposztban tette közzé azt az emailt, amit a Yandex.Money január 20-án küldött Leonyid Volkovnak. Volkov Navalnij kampányfőnöke és az ő nevén van a politikus Yandex.Money számlája is. A levélben arra figyelmeztet a cég, hogy a magánszemélyektől érkező politikai adományok sérthetik az orosz választójogi törvényt.

Ezt az emailt kapta a Leonyid Volkov a Yandex.Money-tól.

Navalnij az állami szervek zaklatásának nevezte az ügyet, amelyekkel megakadályoznák őt a kampánytámogatások gyűjtésében.

A civil és politikai projektjeim finanszírozását célzó gyűjtések története egyben annak a története is, hogyan próbálta az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) az MVD (Belügyminisztérium) és most éppen a jegybank és más szélhámosok betiltani az ilyen projektekre indított gyűjtéseket Oroszországban.

Az ellenzéki politikus szerint a jegybank arra kényszeríti a Yandex.Money-t, hogy blokkolja a Volkov számlájára érkező adományokat, ezzel ellehetetlenítve Navalnij 2018-as elnökjelöltségét.

A Yandex.Money sajtóosztálya a következőket nyilatkozta a TJournal nevű híroldalnak: az orosz törvény megköveteli, hogy korlátozzák az elektronikus pénzgyűjtést a jogilag kifogásolható esetekben. Máskülönben előfordulhat, hogy a cégnek bizonyos jogi kockázatokkal kell majd szembenéznie. A Yandex azon dolgozik, hogy minimalizálja a kockázatokat saját és több millió felhasználója érdekében:

Úgy döntöttünk, hogy változtatunk a felhasználási feltételeken – egy új szabállyal limitálni fogjuk a politikai célú adományok gyűjtését. Ez a korlátozás iparági sztenderd az elektronikus fizetésnél.

Ezeket a változtatásokat a következő napokban fogjuk feltölteni az oldalunkra. A publikálás pillanatától kezdve érvényben lesznek. Az átírt 12.4-es pontban foglaltak megszegése a számla felfüggesztését fogja eredményezni.

Jogi személyek viszont továbbra is korlátlanul gyűjthetnek adományokat magánszemélyektől a Yandex.Kassa oldalon.

Navalnij ugyan a kampányfőnökén keresztül ezentúl nem tud majd pénzt gyűjteni a kampányára, de elméletben a Korrupcióellenes Alapítvány nevű nonprofit szervezetéhez érkezhetnek majd adományok a Yandex.Kassára. Sajnos azonban ez csoportosulás nem politikai szervezetként van bejegyezve Oroszorzágban, így nem vehet részt Navalnij kampányában – nyilatkozta Volkov a TJournalnak.

Amint aYandex új szabálya életbe lép, csupán PayPalon lehet majd pénzt küldeni Navalnij kampányára – Volkov így a világ bármely részéről kaphat közvetlenül támogatást. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a kaliforniai székhelyű PayPal korlátozni készülne az Oroszországban kínált szolgáltatásait.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Isaac Webb. Fordító: Somodi Dániel. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás