Global Voices

Bundagyanú a magyar kisebbségi szavazatok kapcsán a horvát parlamenti választáson

A magyar kisebbségiként regisztrált szavazók száma drasztikusan megnőtt a legutóbbi két horvát választás közt. Miért? Néhányan szervezett bűnözésről, megfélemlítésről és vesztegetésről beszélnek, melynek célja a kormányon lévő párt által előnyben részesített jelölt győzelmének elősegítése.

Bár a választási csalás gyakori jelenségnek számít a Balkánon, Horvátországban nem volt számottevő probléma az utóbbi években. Annak hatására viszont, hogy a választásokat megnyerő konzervatív HDZ párt nem tudott önállóan kormányt alakítani és kisebb pártokkal kényszerült koalícióra lépni, jelentősen megnőtt a bizonytalan képviselők politikai jelentősége a szeptember 11-i választások során.

A horvát parlament, a Szábor 151 képviselőből áll, akiket titkos szavazással választanak 4 évre. A képviselői helyeket a választási kerületek alapján osztják fel: 140 képviselőt a választókerületekből választanak, 8 helyet a kisebbségi képviselőknek, hármat pedig a horvát diaszpóra képviselőinek tartják fenn. A kisebbségi képviselőkre azok szavazhatnak, akik valamely kisebbséghez tartozónak vallják magukat. Horvátországban a kisebbségek a lakosság körülbelül egytizedét teszik ki (szerbek, bosnyákok, olaszok, romák, magyarok, szlovének, csehek stb.).

Election results for the parliamentary representative of the Hungarian national minority in Croatia. Screen shot from the State Electoral Commission of the Republic of Croatia.

Magyar kisebbségi képviselők választási eredményei Horvátországban. Képernyőkép: Horvát Köztársaság Nemzeti Választási Bizottsága.

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy Robert Jankovics, a jobboldali HDZ-hez közel álló képviselő legyőzte a hivatalban lévő baloldali Šandor Juhast, aki javasolta azon állítások kivizsgálását, melyek szerint a jelölt összejátszik a magyar kormánypárttal, a Fidesszel. A HDZ és a Fidesz is az Európai Néppárt tagjai.

A T-Portal nevű weboldal szavazói regisztrációról készült felmérései azt mutatják, hogy a kisebbségi magyarként regisztrált szavazók száma 852-vel nőtt a 2015. decemberi rendes és a 2016. szeptemberi előrehozott választások közt. A kisebbségi magyar szavazók számában bekövetkezett növekedés hatással lehetett a hivatalban lévő baloldali képviselő és a jobboldali kihívója közti 300 szavazatnyi különbségre.

A nemzeti és a helyi média, az állami és a szociális intézmények is arról számoltak be, hogy az ország keleti részében élő, vidéki és gyakran a legvédtelenebb személyeket próbálták rávenni bizonyos csoportok arra, hogy kisebbségiként regisztrálják magukat.

A szavazás során azonban nem ez volt az egyetlen szabálytalanság. Zorica Blažević kamenaci szavazó azt jelentette a rendőrséknek, hogy magyar kisebbségiként volt regisztrálva annak ellenére, hogy horvát nemzetiségű:

Amellett, hogy ígéretet tettek a havi szociális juttatásaim emelésére, az elkövetők meg is fenyegettek. Azt mondták, elveszik a házamat és a fiamat is, illetve, hogy problémám lesz a rendőrséggel is, ami megijesztett.

Többen arról is beszámoltak, hogy társadalmi és gazdasági nyomást gyakorló titkos kampány indult a kisebbségi romák ellen is. Pénzbeli juttatások mellett a szavazókat lisztet, csokoládét, cukrot és tusfürdőt tartalmazó csomagokkal próbálták befolyásolni.

A horvát választási bizottság a választás hivatalos eredményét szeptember 26-án, hétfőn tervezi nyilvánosságra hozni. Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok fognak-e foglalkozni a fent leírt állításokkal. Bár vesztegetés és a zsarolás Horvátországban bűncselekménynek számít, az áldozatok csak nagyon kevés esetben fordulnak a rendőrséghez megfélemlítettségük miatt.


A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Marko Angelov. Fordító: Wolford Zsófi. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás