Global Voices

Az orosz állami tévéből írták át az MH17-ről szóló Wikipédia-bejegyzést

Cseppet sem meglepő, hogy a vádaskodás a Wikipédiára vándorolt, ahová a szerkesztők igyekeznek menteni a történtekkel kapcsolatos különböző meggyőződéseiket. Július 18-án reggel az orosz nyelvű Wikipédia polgári repülőgép-balesetekkel foglalkozó cikke okozott vitát. Egy kijevi IP-címmel rendelkező felhasználó megváltoztatta az MH17 gépről szóló bejegyzést, azt jelezve, hogy a repülő tragédiáját okozó lövést „az önjelölt Donyecki Népköztársaság terroristái adták le, az Oroszországi Föderáció által szolgáltatott Buk-rakétákat használva”. Még ugyanabban az órában valaki egy moszkvai IP-címről az előző szöveget a következő mondatra cserélte: „A repülőgépet ukrán katonák lőtték le”.

Egy Twitter-robotnak hála, amely le tudja nyomozni az olyan anonim szerkesztéseket a Wikipédián, amelyek az orosz kormány IP-címeiről érkeznek, tudjuk, hogy a második változtatás az MH17 repülőről szóló cikkben egy VGTRK számítógépről érkezett, vagyis az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádió Vállalattól.

A polgári repülőgép-balesetekkel foglalkozó Wikipédia-cikket megváltoztatta a VGTRK.

A VGTRK Dmitri Kisselev vezetése alatt áll, a férfit nem hivatalosan a Kreml főpropagandistájaként tartják számon, emellett azt is tudni róla, hogy éles kritikusa a kijevi és a washingtoni kormányoknak. A Krím-félszigeti válság alatt azzal kérkedett a televízióban, hogy Oroszország „az egyetlen ország, amely képes az USA-t radioaktív porrá változtatni”. Júniusban két VGTRK-s újságírót öltek meg Luhanszk közelében: aknavetők tüzébe kerültek miközben helyi felkelőket kísértek. A lövéseket leadó helikopter pilótáját, Nadia Savcsenkót Ukrajnában szeparatisták fogták el, majd egy voronyezsi fogházba szállították, ahol az újságírók halálát okozó támadásban való részvétel vádjával tartják fogva.

A Twitter felhasználói fiók, a @RuGovEdits, amely leleplezte a VGTRK Wikipédiás húzását, most új fiókot hozott létre @CongressEdits néven, és az Egyesült Államok Kongresszusa IP-címeiről érkező Wikipédia-szerkesztéseket követi nyomon. A szoftvert, amelyet a CongressEdits használ, Ed Summers fejlesztette ki: nyílt forráskódú és könnyen konfigurálható az anonim szerkesztések lenyomozására, bárhol is legyen az adott IP-cím.


A bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Kevin Rothrock, fordító: Lestar Fanny.

Megosztás