Global Voices

Na ezért járt volna jobban Snowden, ha Lengyelországba megy

A lengyel Sobieski vodka oldalán azt írják, hogy az ital Lengyelországban született, és nem Oroszországban, mint ahogy azt sokan hiszik. De nem ezzel az információval hívta fel magára a termék a figyelmet, hanem azzal, hogy Edward Snowdent használja legújabb reklámkampányában. Snowden volt az, aki tavaly azzal vált híressé, hogy lelepezte az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) tömeges megfigyelésre alkalmas rendszerét.

Ezek a cikk szerzőjének fotói a New York-i SoHo negyedből. A reklámokon az szerepel szabad fordításban: „Ezért sajnálja Edward Snowden, hogy nem Lengyelországban kapott menedéket”.

IMG_5836

Jillian C. York, a Global Voices szerzője szintén megosztott egy képet Twitteren a vicceskedő reklámról:

A vicc az, hogy ahogy a reklámban is szerepel, Snowden tényleg szeretett volna menedékjogot kérni Lengyelországtól, de Radoslaw Sikorski külügyminiszter azt írta Twitteren, hogy nem ajánlja neki ezt.

Snowden egy éve lett híres, azután, hogy kiszivárogtatta az NSA-ről, milyen globális megfigyelő eszközöket használ az ügynökség a PRISM program keretében azért, hogy személyes információk milliárdjait gyűjtse be az internetről. Azóta Snowden nemzetközi diplomáciai vihart is kavart, sokan hősnek, mások árulónak nevezik.

Most amiatt került újra a hírekbe, hogy exkluzív interjút adott Moszkvából Brian Williams-nek, az NBC híradó riporterének. A beszélgetést május 28-án sugározta az NBC.

 

Ez a poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Robert Valencia, fordító: Le Marietta.

Megosztás