Győr

Halálos baleset történt Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányájában, a bányafelügyelet is vizsgálódik

Hadházy Ákos és az RTL híradója is úgy értesült, hogy halálos baleset történt Vámosszabadiban, Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccsének kavicsbányájában. A hírt az Átlátszónak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a bányafelügyelet is megerősítette. Kerestük a cég tulajdonosait is, hogy megtudjuk, milyen lépéseket tettek a baleset óta, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. A bánya egyébként rekordévet zárt tavaly, miközben a környékbeli cégek csak küszködnek. Ennek oka pedig főként egy-egy „jól kihelyezett” súlykorlátozó tábla lehet.

Egymást érték a kamionok a kavicsbányában Vámosszabadiban, amikor tavaly nyáron a helyszínen jártunk Hadházy Ákos független parlamenti képviselővel. Szinte percenként fordultak a teherautók: üresen érkeztek, majd vitték a kitermelt kavicsot a tatai ipari parkba. A hatalmas forgalom megdöbbentő volt azután, hogy mindössze néhány kilométerre, Darnózseliben és Győrzámolyban a kavicsbányák szinte teljesen kihaltak voltak. Ennek egyik oka az a 20 tonnás súlykorlátozó tábla lehetett, amit a közútkezelő helyezett ki az 1401-es útra Győrzámoly és Győrújfalu közé 2022-ben.

A korlátozás ugyan csak egy rövid szakaszra vonatkozik, de arra épp elég, hogy szinte lehetetlen helyzetbe hozza azokat a kavicsbányákat, amelyek éppen azon a szakaszon hajtottak keresztül, hogy elérjék a Frissbeton/Strabag legközelebbi (Győrújfaluban) található keverőtelepét. A kerülőre és plusz kiadásokra kényszerített környékbeli bányászati cégek forgalma bezuhant. Ezzel párhuzamosan viszont virágzásnak indult egy új, szintén a közelben megnyílt bánya, amelyet nem érintett a korlátozás, és amelyben Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse érdekelt.

A győri Murobán Kft.-t 2017-ben alapították, de csak 2022-ben nyitottak fióktelepet Vámosszabadiban, a 0112/3. helyrajzi számon, ami nem más, mint maga a kavicsbánya. És itt történt az a halálos baleset is, amelyről a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következő tájékoztatást adta.

„A rendőrségre 2024. június 24-én 11 óra 30 perc körül érkezett bejelentés, miszerint Vámosszabadi külterületén lévő bányánál baleset történt. A rendelkezésre álló információk alapján egy férfi közlekedett egy Volvo típusú homokrakodó géppel a kavicsbánya területén. A sofőr hátramenetet hajtott végre, és – figyelmetlen vezetése miatt – a gépjármű mögött lévő gyalogost elütötte.

A balesetben a gyalogos férfi a helyszínen életét vesztette.

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében vizsgálja.”

Baleset

2023-ban az országban összesen 62 halálos munkabaleset történt, Győr-Moson-Sopron megyében egy sem. Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya

Mivel azonban a baleset munkaterületen, munkaidőben és munkavégzés közben történt, az ügyben a munkavédelmi hatóság is vizsgálódik.A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságán kérdésünkre elmondták,

„a sajnálatos baleset kivizsgálását a bányafelügyelet még aznap megkezdte, mely jelenleg is folyamatban van.”

„Azt most még nem tudhatjuk, hogy a tulajdonosoknak van-e felelőssége ebben a tragikus eseményben. De azt sajnos igen, hogy állami hatóságok hogyan hoztak olyan döntéseket, amelyekkel ellehetetlenítették az Orbán-bánya konkurenciáját. Éppen ezért figyelemmel kell kísérni azt, hogy a hatóságok mindent megtesznek-e a felelősség megállapításában” – kommentálta lapunknak az eseményeket Hadházy Ákos, aki az RTL mellett szintén kedden értesült a balesetről.

Érdeklődtünk a Murobán Kft.-nél is, hogy milyen lépéseket tettek a baleset óta, de cikkünk megjelenéséig a társaság nem válaszolt.

Tavaly nyári videónk a helyszínről

100 milliós osztalékot vettek ki

A Murobán Kft. forgalma 2020-ban még csak 65 000 forint volt, ami 2023-a 544,9 millióra, míg az adózott eredmény 92 millió forintra ugrott. A tulajdonosok 100 millió forint osztalékot fizettek ki.

A cég Orbán Dávidé és dr. Mürkl Máté ügyvédé.

Orbán Dávid Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse, aki nemcsak ebben a cégben, de a gánti Dolomit Inert és a Győri Inert Kft.-ben is érdekelt. Emellett vezető tisztségviselő Orbán Győző Dolomit Kft.-jében is. Dr. Mürkl Máté szintén jelentős szerepet vállalt az Orbán-bányákat működtető cégekben.

Korlátozott konkurensek

Hogy valóban a súlykorlátozó tábla vagy valami egész más az oka, egy biztos: a környékbeli kavicsbányáknak a cégbeszámolók alapján nem megy túl jól. A darnózseli bányát működtető Lajta-Kavics Kft. éves bevétele 376 millióról 216 millióra esett vissza tavaly – vagyis pont azzal egy időben, amikor a súlykorlátozó táblát kihelyezték.

A két győrzámolyi bányából a helyiek szerint egy már bezárt, a másik még működik. A KAVI-KO ezen létesítménye viszont még éppen kicsúszik a korlátozó tábla hatálya alól, hiszen az egyik földes útjuk pont a tábla után csatlakozik a közútra. Az ő bevételük nem is csökkent tavaly, sőt, még egy kicsit növekedett is 168 millióról 204 millióra.

Pinnyédi

A pinnyédi kavicsbánya átmenetileg nem üzemel. A helyiek szerint már hosszú ideje. Fotó: pinnyedikavics.hu

Beesett viszont a forgalma a Pinnyédi Kavics Bányászati Kft.-nek, amely 2022-ben még 187 millió forintos bevételt ért el, míg tavaly már csak 83,3 millióst. Őket azonban nem a győrzámolyi korlátozó tábla akadályozza. A Magyar Narancs egy korábbi cikke szerint Róth András tulajdonos korábban Mürkl Máté és Orbán Dávid üzlettársa volt, azonban megromlott köztük a viszony. És amikor Róth kilépett és új céget hozott létre Pinnyéden, az ő kavicsbányája mellett is feltűntek a korlátozó táblák.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Orbán Dávidék kavicsbányája Vámosszabadiban 2023 nyarán. Átlátszó fotó

Megosztás