vidéki lapszemle

Ezért bukhatta Szombathely az EKF-címet; nagyobb lehet az akkugyár vízigénye, mint mondják

Debreciner.hu: Egy megállapodás alapján sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél

Az együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Papp László polgármester írták alá még októberben. Ebben az szerepel, hogy a déli gazdasági övezet vízkapacitását óránként 1770 köbméterre bővítik. Ez napi 42 480 köbmétert jelent, ami jócskán meghaladja a városházi kommunikációban sulykolt napi legfeljebb 24 ezer köbmétert – írja  Debreciner.

Nyugat.hu: Veszprém egy évig Európa kulturális fővárosa lesz – De miért bukta be Szombathely a pályázatot?

A lap szerint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésénél Szombathely egyrészt azért került hátrányba, mert hasonlóan régióban gondolkodott, mint a veszprémi pályázat. És bár ehhez bevették Burgenland egy részét, Veszprémnek a Bakony mellett még ott volt a Balaton, ami hatalmas előnynek számított. Ráadásul a Vas megyei kisebb városok mérsékelt lelkesedést mutattak a projekt iránt.

Kapost.hu: Egy illegális szemétlerakó lebukott Taszáron, de Kaposváron több helyen is tárolnak Olaszországból származó hulladékot

Illegális szemétlerakót találtak Taszáron, de a Kapos-t szerint a taszárinál jóval nagyobb mennyiségű – információik szerint szintén Olaszországból származó – szemetet tárolnak két kaposvári telephelyen is. Az érintett cégek neveit egyelőre nem közölték, de azt igen, hogy a két cég közül az egyik ellen tavaly júliusban „engedély nélkül végzett” hulladékgazdálkodási tevékenység miatt eljárást indított a Somogy Vármegyei Kormányhivatal.

Szegeder.hu: A 70 milliárdos költségvetés majd’ háromnegyede működésre megy idén

Szegedi cégek, vállalkozások és intézmények vezetői előtt mutatta be Botka László polgármester Szeged 2023. évi költségvetését a Városháza dísztermében. Kiemelten foglalkoztak a múlt évben befejezett fejlesztésekkel és beruházásokkal, valamint a kormányzati támogatások hiányával. Szeged az új évben 70 és fél milliárd forintból gazdálkodik, aminek alig több mint a negyede megy majd fejlesztésekre – számolt be a Szegeder.

7300.hu: Viharkárok: Baranyából érkezett az egyik legtöbb bejelentés a biztosítókhoz

Másfél milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összegre számítanak a biztosítók a hétvégi viharok miatt, ami Baranyában okozta az egyik legtöbb kárt – írja a 7300.hu. Az erős szél Komlón is több helyen fákat csavart ki, autókat rongált meg, a leszakadó vezetékek miatt pedig a város több pontján ideiglenesen szünetelt az áramszolgáltatás.

Nyitókép: EKF-kiadvány a veszprémi Infopontban 2022 novemberében. Fotó: Facebook

Megosztás