felsőoktatás

Birtokunkba került a Szegedi Tudományegyetem modellváltását bemutató prezentáció

Az Átlátszó Oktatás birtokába jutott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) származó prezentáció, ami a Szegedi Tudományegyetem modellváltását mutatja be. A dokumentum az új működési struktúrát szemlélteti és oldalakon keresztül önmagát ismételve veszi sorra a modellváltás előnyeit, amelyeket a kormányközeli Századvég Alapítvány felméréseivel támaszt alá. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A prezentációból kiderül, hogy adózási szempontból sokat spórolhat az egyetem a modellváltással, hiszen közhasznú jogállása miatt helyi és társasági adók fizetésére nem lenne köteles. Bár hozzáteszik, hogy ez csak addig igaz, amíg az egyetem nem végez vállalkozási tevékenységet. Az ITM-től származó irat megjegyzi azonban, hogy a felsőoktatási intézményhez kapcsolódó, de jogilag elkülönülő cégeikben  mégiscsak tudnak vállalkozási tevékenységet végezni.

Több helyen említi a dokumentum, hogy a modellváltás várható következménye lesz az egyetemi autonómia növekedése. Ez a kijelentés a prezentációban semmilyen módon nem kerül alátámasztásra, a modellváltás veszélyeként viszont feltüntetik, hogy a kuratórium politikai befolyás alá kerülhet, sőt, az egyetemi autonómiát is veszélyeztetheti, ha az alapítvány fenntartója nem megfelelően működik.

Az ITM többször felhívja a figyelmet arra, hogy a közbeszerzések lebonyolítása egyszerűbbé válik az átalakításoknak köszönhetően. Egy ponton még azt is állítja a minisztérium, hogy transzparensebbé válnak a beszerzési folyamatok a modellváltás következményeként, azt azonban már nem fejti ki, hogy a kevésbé szigorú szabályozás hogyan garantálná a nagyobb átláthatóságot. 

A huszonnégy diából álló prezentációnak több mint öt diája foglalkozik a modellváltás előnyeivel, és mindössze egy olyan oldal található az előadásban, amely a hátrányokat, kockázatokat és ellenérveket összegzi. Ennek a diának az a különlegessége, hogy többségében az előző diákon részletezett és sokat ismételt előnyöket írja le átfogalmazva.

Sokan ellenzik az egyetemi modellváltást

Az egyetemi modellváltás ötlete azonban nem aratott osztatlan sikert. A közelmúltban számos, az egyetemek oktatói és hallgatói által megfogalmazott kritikus vélemény is napvilágot látott.

Nemrégiben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa így nyilatkozott az egyetem modellváltásáról: esetünkben a modellváltás valódi célja az erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Nemcsak az SZFE szenátusa, hanem többek között a Akadémiai Dolgozók Fóruma is hangot adott nemtetszésének az egyetemi modellváltások kapcsán. Kijelentették, hogy az Európai Unió legjobb egyetemei állami fenntartásúak, továbbá a tudomány és a felsőoktatás érdekeivel ellenkezik az egyetemek magánalapítványokba kényszerítése. Ahogy a hat pontban megfogalmazott közleményükban kifejtik: „az alapítványosítás célja kizárólag az állami vagyon magánkézre játszása és a rendszer kiszolgálóinak pozícióhoz juttatása”.

Az egyetemi modellváltások körüli tiltakozó csoportok már-már mozgalommá nőtték ki magukat, így alakult meg a Pécsi Tudományegyetem diákjai által létrehozott freePTE nevezetű Facebook-oldal is, amely elutasítja az alapítványi fenntartású modell kialakítását. „A PTE olyan polgárainak összefogása, akik kiállnak a szabad felsőoktatás mellett és elutasítják az alapítványi fenntartású intézményi modell kialakítását. #FreePTE” írják az oldalon.

A Szegedi Egyetem modellváltását ellenzők Free SZTE Facebook-oldal szintén hasonló célokról ír: „a lehető leghatározottabban kiállunk amellett, hogy a Szegedi Tudományegyetem autonómiája semmilyen körülmények között ne sérülhessen. Ne hagyjuk veszni Magyarország legjobb egyetemét!

A minisztérium által kiküldött dokumentumból kiderül, hogy a Szegedi Tudományegyetem mindössze 600 millió forint alapítói forrást kap az államtól, valamint évente további 400 millió forint működési támogatásra lesz jogosult.

Mindeközben a 2019-es évre vonatkozó költségvetési kiadásokat tartalmazó dokumentumban megtalálható, hogy az egyetem egy év alatt csak törvény szerinti illetményekre és munkabérre közel 35 milliárdot költött. A prezentáció nem teszi világossá, hogy a különbséget miből finanszírozná az új, tulajdonosi jogkörrel felruházott alapítvány.

Év elején derült ki, hogy a Corvinus és az SZFE után újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi fenntartásba a közeljövőben. A modellváltással részletesen is foglalkoztunk az alábbi cikkünkben:

„Vagy felszállunk erre a vonatra, vagy felhajtanak rá” – tovább dübörög az egyetemek modellváltása

2021. január elején jelent meg a hír, hogy újabb egyetemeken van előkészületben modellváltás. Az érintett egyetemek között volt a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem is. A modellváltást korábban a kormány egy lehetőségként kommunikálta, ám ez a HVG-hez eljuttatott prezentációban már kész tényként szerepelt.

 Uzonyi Ádám

Címlapkép forrása: pixabay.com

Megosztás