közoktatás

Visszásságokra bukkant az ÁSZ a volt fideszes önkormányzati képviselő feleségének cégénél

Több oktatással foglalkozó gazdasági társaság van Lipták Lajos volt nyíregyházi fideszes önkormányzati képviselő családjának tulajdonában. A korábban Lipták Lajos, jelenleg a felesége tulajdonában álló Tett Oktatási Nonprofit Közhasznú kft.-t az Állami Számvevőszék az év elején vizsgálta. Jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy a köznevelési intézményt fenntartó cég nem teremtette meg a költségvetési támogatások szabályszerű felhasználásának feltételeit, nem biztosította a támogatások felhasználásának elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

Támogatási kampány

Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének célja annak megállapítása volt, hogy Lipták feleségének cége szabályszerűen gazdálkodott-e a központi költségvetésből kapott támogatásokkal.

köznevelési intézményeket fenntartó cég 5 megye 26 településén rendelkezett köznevelési feladat ellátására hatósági engedéllyel, és mintegy 5200 diák oktatásáról gondoskodott. 2014-ben még 400 millió forint közpénzt kapott az intézményfenntartó cég, majd ez az összeg évenként nagyjából a felére csökkent, így 2017-ben már csak közel 100 millió forint közpénzzel gazdálkodott. A jelentés a 2014-től 2017-ig terjedő időszakra tesz megállapításokat.

„A Fenntartó a költségvetési támogatások szabályszerű felhasználásának feltételeit nem teremtette meg. A támogatásokat 2014-2016-ban nem szabályszerűen fordította intézménye működtetésére, 2017-ben pedig nem biztosította a támogatás felhasználásának ellenőrizhetőségét.” – írja az Állami Számvevőszék összegző megállapításában az intézményeket fenntartó cég gazdálkodásáról.

A jelentés kifejti, hogy a cég „nem határozta meg az intézmény által kérhető térítési díj és tandíj megállapításának szabályait, valamint a szociális alapon adható kedvezmények feltételeit.” Megállapításukban leírják, hogy a támogatások cél szerinti felhasználását nem tudta igazolta a fenntartó, és a nyilvánosság tájékoztatását sem biztosították megbízható módon a közpénzek felhasználásáról.

Lipták a 2010. évi önkormányzati képviselő választáson a Fidesz-KDNP színeiben lett önkormányzati képviselő. Ma nyelviskola, üzleti iskola és a Tett oktatási intézményhálózat tartozik a családja érdekeltségébe. Emailben kerestük Lipták Lajost, aki válaszában elismert hiányosságokat, az Állami Számvevőszék vizsgálatát viszont kritizálta.

A jelentésnek vannak olyan részei, amellyel egyet értettünk. Pl. a belső szabályzatok aktualizálása. De ezek sem a hanyagság miatt keletkezetek, hanem a gyakori jogszabály változások miatt. Ezek nem olyanok, ami bármilyen módon is sértették az állami pénzekkel gazdálkodást. Legalább is kárt nem okoztak.

Lipták a jelentés több megállapítását kifogásolta az ÁSZ-nak küldött reagálásában, de mint mondja, nem foglalkoztak az észrevételeivel.

Viszont olyan része is van, ami abszurd, és hiába adtam rá értelmes magyarázatot, mintha nem is írtam volna semmit, volt a reakció. Pl. 2017. 09-től már nem kaptunk állami támogatást új tanulókra. 2018 májusában levizsgáztak (közel 160 fő) az utolsó normatívás tanulók.

A nem állami humánszolgáltatók ellenőrzésének részeként vizsgálta az Állami Számvevőszék az intézmény működését, aminek most a hiányosságok pótlásáról szóló intézkedési tervet kell küldenie az ÁSZ-nak.

Cikk szerzője: Uzonyi Ádám

Megosztás